logomamaninjashop

Нова измама със съобщения

Наскоро ми писа читателка, че през няколко поредни дни е била жертва на опит за измама с "доставка OLX". Измамниците се свързали чрез вайбър и изпратили скалъпен на фотошоп документ. Ето как изглежда.

 151353883 175192134115450 7898304766031651870 n 151784000 3875325745858408 1910190686030804903 n

Жената е разбрала навреме, че такава услуга не съществува, но иска да предпази и други потребители, затова ми писа с молба да споделя. Свързах се с Нора Калионска - мениджър комуникации в OLX за коментар. Тя потвърди, че има такава схема за измами, която при това е международна, като засяга OLX на всички пазари в Европа: Полша, Румъния, Португалия и България. Ето какво още ми написа:

Част от схемата е разговорът да се изнася директно в друг чат, извън OLX (най-често вайбър) и в този случай ние нямаме никакъв контрол върху комуникацията.

Тъй като самите опити за измама реално не се случват на нашата платформа, за нас е изключително трудно да предприемем действия по тяхната превенция. Това, което активно правим, освен да образоваме потребителите си, е тясно сътрудничество с органите на реда, които работят активно по този въпрос от месеци, споделя Нора и припомня съветите за безопасност:
 

Какво е фишинг?

„Фишинг“ се превежда като „онлайн риболов на данни“, защото включва предоставяне на стръв за получаване на пароли и достъп до лична информация или дори данни от карти, за да се откраднат суми от тях. Чрез фалшиви уебсайтове, имейли или SMS, които много добре създават илюзията, че идват от известни и надеждни компании, престъпниците се опитват да получат достъп до твоите лични данни. Тяхната цел: пароли, банкови данни и друга поверителна информация.

Как можете да идентифицирате опит за измама?

Престъпниците винаги измислят методи, които са все по-трудни за откриване, така че е добре да си в течение. Съвсем от скоро целта на опитите за измама е OLX доставка. Атакуващите генерират фалшива връзка (линк), където продавачите са помолени да посочат данните си за картата, салдото по сметката и CVV / CVC кода под предлог, че са платени за търгувания продукт. Припомняме ти, че OLX няма система, чрез която купувачите могат да плащат за продукта онлайн. Единственото изключение, когато искаме данните на твоята карта, е когато купуваш пакети или промо опции в OLX.

Ето признаците, които трябва да предизвикат подозрение, както и препоръчителните методи за защита и безопасност:

1. Фалшиви връзки и страници за клониране

Буквата „о“ много прилича на числото „0“, нали? На това се основават нападателите. Фино замествайки определени символи, те създават илюзия за позната и сигурна уеб страница. Погледнете внимателно всяка връзка, на която сте помолени да кликнете, особено ако я получавате чрез WhatsApp, Viber, или други платформи за съобщения, различни от чата на OLX.

ВАЖНО:

Официалният домейн на сайта на OLX за България е този: https://www.olx.bg. Клонинг сайт за фишинг атаки би могъл да съдържа името и дизайна, провери внимателно има ли разлики в изписването.

Провери страницата, като обърнеш внимание на промените в нюансите на цвета, сенките и други несъвършенства на текста (граматично неправилни или с различен шрифт).

Подлагай на съмнение всеки линк, който ти се изпраща и не бързай да го отваряш.

2. РАЗГОВОРИ, ИЗНЕСЕНИ  ИЗВЪН ЧАТА НА OLX

Когато продавачът премести разговора на друга платформа за съобщения, OLX няма контрол и вече не може да те защити. Ако купувач ви пише чрез Viber, че е извършил плащането и те моли да кликнеш върху линк, за да видиш доказателството, можете да си сигурен, че това е измама.

ВАЖНО: Дръжте разговора само в OLX чат.

3. ИСКАНЕ ЗА БАНКОВИ ДАННИ

Нападателите генерират фалшив линк, в който продавачите са помолени да посочат данните си за картата, салдото по сметката и CVV / CVC кода, под предлог, че са платени за търгувания продукт. Припомняме ти, че нямаме система, чрез която купувачите да могат да платят онлайн.

ВАЖНО:

Не въвеждай данните на картата си, за да „получиш стойността на артикулите, продавани в OLX“. Плащането за артикулите, продавани от потребители на OLX никога не се извършва онлайн. Това е възможно само при лично предаване, или чрез наложен платеж, извършен през куриерската фирма. Задължително използвайте опцията за предварителен преглед на артикула и никога не превеждайте пари авансово!

4. СМС СЪОБЩЕНИЯ С ФАЛШИВ ПОДАТЕЛ

Нападателите персонализират телефонните номера с името на доверена компания като OLX и след това изпращат фалшиви съобщения, насочвайки потребителите към собствените им страници. Ако това е известие за текуща транзакция, имай предвид,  че тя трябва да изглежда както в нашия сайт.

5. ЕЗИК И ПРАВОПИС

Текст, написан с много грешки и с предупредителен тон, който те моли да вземете незабавно решение, почти сигурно е опит за измама.

ВАЖНО: Довери се на инстинкта си, ако съобщението предизвиква подозренията ти и незабавно прекрати комуникацията! 

Още по темата:
cyber monday 5463567 1280
Последно променена в Четвъртък, 25 Февруари 2021 12:20

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам