logomamaninjashop

За розовите маратонки - отговорът на OLX

Автор: Нора Калионска - мениджър комуникации в OLX

Вчера попаднах на публикацията с розовите маратонки и дълбоко се потресох, че тази жена е успяла да измами толкова много хора и има наглостта и безочието да държи подобен език, когато й се потърси сметка.

Пиша основно, за да споделя повече информация относно правилата и политиката на нашата платформа, както и да ви информирам какви мерки сме предприели спрямо подобни случаи към момента.

В OLX всеки може да си направи профил, като задължително се съгласява с Общите условия на сайта. Ако потребителят желае да публикува обява и да продава, тогава е задължително да верифицира профила си с телефонен номер, на който получава смс. По този начин контролираме потребителите да не си правят много акаунти и да злоупотребяват с правилата.

Друг важен детайл е, че обявите в OLX подлежат на т. нар. постмодерация, т.е. преглеждат се от колега след като вече са публикувани, а не преди това. В платформата има регистрирани 2,6 милиона потребители, а към момента има активни близо 1,5 милиона обяви. Сами разбирате, че не е възможно екип от 15 човека да проверява всеки ден подобен обем информация.

В случая с въпросната потребителка, зпоупотребила с толкова много хора, сме получавали няколко сигнала. Всеки път обявата бива свалена, а профилът на жената блокиран. Проблемът е, че тя си прави нови и нови профили, с различни данни като телефонен номер и IP адрес.

В такива случаи разчитаме потребителите да ни сигнализират веднага, за да можем да предприемем съответните действия. Освен на нас, съветваме хората да сигнализират и в полицията, които имат право да изискват лична информация за потребителите от нас.

Розови маратонки за 12 лв.?

56f9425837efc4d90ad0006be3e16952 XL

Тъй като ние не сме онлайн магазин, а платформа за обяви, нашата цел е да свързваме продавачи и купувачи за взаимноизгодни сделки. Не носим отговорност за съдържанието и качеството на предлаганите стоки, освен ако не са в нарушение на законите на Република България или правилата за ползване на платформата.

Винаги съветваме хората, пазаруващи онлайн, да следват правила за безопасност, подробно описани на сайта:

1. Винаги, абсолютно винаги, да се изисква опцията "преглед и тест" от изпращача. Ако той откаже, да си имаме едно наум.

2. Да избягваме да се срещаме лично с продавача, освен, ако не го познаваме. Ако това се налага, да се случва по светло и на оживено място. Никога да не отиваме в апартамента му.

3. Никога да не изпращаме лични данни и копия от лични документи онлайн.

4. Да не предплащаме стоката, а да заплатим след като сме я прегледали и сме се уверили в нейното качество.

5. Да сме подозрителни, когато видим странно ниска цена.

6. Да не пишем и да не отговаряме на обяви и съобщения, написани на чужд език, или преведени с google translate.


Искрено се надявам подобни злоупотреби да спрат да се случват и се надявам да съм била полезна с горната информация.


Препоръчваме ви още:

Как да не ни измамят на Black Friday

Срамната тайна, която научих в Продавалник

 

 

Последно променена в Вторник, 13 Ноември 2018 09:37

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам