logomamaninjashop

С балон над софийското поле

Автор: Галя Дренчева/ По пътя

Повече от две години планираме полет с балон с горещ въздух. Първоначално беше трудно да се открият предложения в Западна или Централна България. След това пък предложения взеха да се появяват, но цената ни спъваше.... така де, на кого му се дават 1000-1300 лева за 1 час във въздуха. Ако си говорим честно, нашите деца са способни да ни вдигнат във въздуха напълно безплатно... от нерви, да не си помислите друго. Най-накрая намерихме много изгодна оферта за такъв полет и то съвсем под носа ни, излита се от околностите на Доброславци, полетът е за двама (+ човека, който управлява балона, разбира се) има и бонус - бутилка шампанско! Еха! И това ако не е късмет! В представите ми се заредиха примамливи картини на нас с чаши искрящо шампанско по залез слънце на фона на Витоша; нас с чаши искрящо шампанско по залез слънце на фона на Стара планина; нас с чаши искрящо шампанско по залез слънце на фона на зелевите поля в Петърч и тъй нататък, и тъй нататък. Внезапно действителността рязко ме халоса по главата (може би с бутилка от шампанско) и бързо ме приземи - тежката и сурова действителност на термиките (това са възходящите въздушни течения, в случай че като мен сте придремвали в часовете по география в 6-ти клас) ми показа, че полетите с балон се осъществяват само сутрин между 8 и... понякога 11 часа, но всъщност по-често докъм 10. След това излизат силни ветрове и става опасно. Хм, излиза значи, че трябва да пиянстваме от ранни зори.... ми ще пийнем пък, колко му е, те хората колко по-неприятни неща са прeглъщали от шампанско за закуска...

N.B. Да си отбележа за следващия път да взема франзелка и бурканче хайвер.

Малко трудно успяхме да си запазим час за полета, тъй като ние, както и повечето други кандидати за полет с балон, имахме възможност да се издигнем само в събота или неделя. След един отказан от организаторите час, заради силни ветрове, най-накрая ни се усмихна щастието. Ще летим в 9.30 ч. някъде между с. Мрамор и Доброславци. На мястото на срещата ни взеха с джип и потеглихме към мястото на приземяване на балона. Там се разменихме с предните пътуващи и се издигнахме.

balon8

Ето ни и с шампанското

balon5

Полетът ни се видя кратичък, като всички хубави и интересни неща.

balon2

Тук вече се приземяваме.

balon6

balon3

Оказа се, че най-интересното тепърва ни предстои. Кацането беше твърдичко, но ние бяхме предупредени и подготвени и се държахме здраво. Забравихме единствено да държим бутилката, която беше на дъното на коша, където бях пуснала и чантата си. При приземяването бутилката се разля и цялата ми чанта се напълни с шампанско. Димо, крайно необмислено реши да я прехвърли извън коша и да я остави в нивата. И зачакахме джипа, с който идват следващите клиенти.

Когато балонът се приземи не можеш просто така да слезеш от него, трябва да го държат хора или да се спадне, защото иначе ще отлети. Освен това трябва да се поддържа и достатъчно нагрят въздух в балона, та хем да не спадне напълно (защото после надуването му от нула ще излезе твърде скъпо и нерентабилно), хем да не се надуе твърде много, защото ще отлети. И както си стояхме мирно и кротко насред нивата, внезапно излезе силен вятър и стана тя каквато стана. Балонът се повлече по земята, кошът се обърна настрани под деветдесет градуса, а ние увиснахме в смешни пози.

balon7

От близкото село пристигнаха сеирджии да ни гледат, а някаква неврозна баба дори се обади на полицията и пожарната, че ще ѝ запалим къщата, нищо, че най-близките къщи бяха на поне 300 метра и то в обратната посока.

След още известно време влачене през нивята и отдалечаване от моята чанта, пристигна останалата част от екипа и следващите пътници. Разменихме се с тях и те отлетяха в доста силен вятър, а ние ги последвахме с джипа. Тъй като хората пътуваха чак от Пловдив и от Русе за тези полети не ги отмениха, а летяха и те, въпреки силните ветрове и неминуемо твърдото кацане. В един момент си мислехме, че ще гоним балона чак в Сърбия. Все пак последното приземяване беше някъде между Петърч и Опицвет, което е на 25-30 км от началната ни точка.

balon4

Освен хубавото пътуване с балона като бонус получихме и офроуд разходка с джиповете.

Горещо препоръчвам полетите с балон! А пък ние планираме да опитаме и полет с парапланер!

Пътешествията на Галя и нейното семейство можете да следите и на фейсбук страницата По пътя.


Препоръчваме ви още:

"Днес бяхме в един Кавал и се научихме да свирим"

По следите на добрата бира: Братислава и Прага

Румънското ми приключение

Последно променена в Събота, 15 Декември 2018 09:57
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Винени страсти през юли

Винени страсти през юли

04 Юни, 2020 Кулинарно

Ранно пиле, рано пее

Ранно пиле, рано пее

04 Юни, 2020 Забавно

Филмът "История на пластмасата" безплатно онлайн

Филмът "История на пластмасата…

03 Юни, 2020 Образование

Добрата клюка

Добрата клюка

03 Юни, 2020 Отношения

Моите рестарти

Моите рестарти

03 Юни, 2020 Кариера

Кога да отидем на терапия?

Кога да отидем на терапия?

01 Юни, 2020 Добра форма

Цветовете на детството

Цветовете на детството

01 Юни, 2020 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам