logomamaninjashop

Солени целувки и пясък в косите

Автор: Юлита Гърбева

Какво е щастието? Солени целувки и пясък в косите, загоряла кожа и спрял миг.

Напрегната седмица, все едно светът свършва. Събирам набързо багажа - бански, няколко рокли, красиви гердани и гривни. Седмица по-късно си лежат на дъното на куфара.

- Чудя се, всяка година нося тоалети, аксесоари, а го удрям босонога и чорлава. Защо са ми?

- Защото може един път да ти дотрябват и да те е яд.

Хладилна чанта, чадър, очила за гмуркане, шезлонги.

Е, добре де, какво толкова има на 400 км? Там не е ли камънак?

Е, има и камънак, ама приятен. Има и чисто море, пълно с риби, рачета, миди и камъчета. Плавниците! Взе ли и шнорхела? Часове наред гмуркане, октоподи и морски звезди, чуден свят.

yui 3

Тръгваме. Изгревът на София ни изпраща, топли банички от сънена продавачка в Сандански и спящи деца в колата. Час-два и ето го - синя безбрежност в нюанси на тюркоазено, петролено и сребърно. Тунелът от цъфнал зокуум в бяло и розово ни води до любимото градче. Kalos iltate! Yasos! Усмихната двойка ни чака на входа на спретнат зелен двор, украсен с цветя, фенери и шарени възглавници. За тях е бизнес, но със сърце. Ние сме гости, но вече приятели. Чака ни студено фрапе, изключителна чистота и много вкус в апартамента ни с дървено емпоре - тайната крепост на децата. Охладеното вино, шишето с вода и малките шоколадови десерти на масичката, ни карат да се чувстваме специални.

Жалко за морето...

yuli 5

Нямаме търпение - бански, кърпи - морето ни чака. Тичаме боси по пясъка като деца с децата ни.

yuli7

Ето я кантината. В рибарското село, между временни вили, каравани и навеси, под прохладната сянка на дърветата непретенциозна каравана сервира калмари и узо, мелидзано салата, дзадзики и рицина. И там сме клиенти, но ни посрещат като приятели и непрекъснато благодарят с усмивка. Стелио вади ципуро, а Стела приготвя микри мезе. Странна смесица от гръцкo и английскo бърборене и много усмивки.

yui2

А морето?! То е синьо и кристално, мамещо и галещо. Жаркото слънце се къпе в него и забравяш. Всички грижи и проблеми потъват в безвремие. И така ден след ден. И винаги не стига. Сутрешна тишина и вечерно спокойствие.

Малки гръцки хроники

 

yuli6

Пикник на плажа с гироси, сиртаки и много солени целувки. Часове гмуркане и игри в морето - изтощени деца, лакомо ядат диня и сладолед, печен кукуруз. Студено вино и топла прегръдка, шарен пазар с риби и октоподи, праскови, маслини и зехтин.

yuli8

На 24 юни празнуват Свети Йоан на улицата

И усмихнати хора, нови познанства и приятелства. Малко тъжни раздели и обещания - догодина по същото време - пясък в косите, слънчеви перчеми и загорели лица. Лято. Обич и щастие...


Препоръчваме ви още:

7 хубави тийн книги за лятната ваканция

С деца на море в Гърция

 

Последно променена в Вторник, 17 Юли 2018 21:07

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам