logomamaninjashop

Gap Year или какво е „празна година“?

Хиляди хора по света, си взимат „празна“ година, пътувайки до дестинации като Австралия, Нова Зеландия и Тайланд в продължение на месеци, в относителен комфорт. В днешно време, такава година можеш да прекараш където и да е, с каквато и да е продължителност, правейки каквото искаш. Може да построиш дом за сираци в Белиз, да преподаваш английски в Израел, да отидеш на поход в Хималаите или да обиколиш с приятели пътеките на „банановата палачинка”* в Югоизточна Азия. "Празната" година може да бъде каквото си поискаш.

Тя има много лица – пътешествие, творчески отпуск, или просто време за нещо различно. Свободната година е конструктивно време между различните етапи в живота - пътуване, доброволчество или работа в чужбина. Много често означава и трите!
Туризмът и екскурзиите са особено популярни сред учениците в Англия, Австралия, Нова Зеландия, Канада и Холандия. Много страни (включително и изброените) предлагат временни ваканционни визи за подобряване на културните връзки и чуждестранния обмен. Друга държава, в която „празната“ година набира популярност, е САЩ.
На gap year сега се гледа като възможност да подобриш своето CV и да добиеш професионален опит в дадена област, при работодатели, които активно наемат хора в такъв период от живота
Независимо дали гледаш на „празната“ година като на пътуване или свободно време, това е моментът да живееш живота си „на max“ и да осъзнаеш, че светът е пълен с възможности, чакащи да бъдат открити…  

backpacker

Какво представлява традиционната Gap Year?

Във Великобритания, това е време да си вземеш почивка преди университета. Някога се смяташе, че е възможност за пътуване предимно на богати наследници. В днешно време обаче всеки може да пътува, правейки най-различни неща. Има хора от всякакви възрасти и професии, взимащи си „празна“ година, но всички имат нещо общо – искат да обиколят света!

„Празните“ години сега толкова често срещани, колкото и почивките, и хората гледат на тях като на такива. Вече не се задоволяват с това да седят на плажа две седмици. Искат да посетят няколко плажа и да пътуват. С евтини полети и държави приветстващи туризма, да си вземеш свободна година никога не е било по-лесно. Сега това се смята за нещо позитивно.

Всички говорят за пътуване и „празни“ години. И когато не го обсъждат, споделят във Facebook, Twitter, Youtube, Blogger; снимки, ъпдейти, видеа, блогове. Всички те са свързани и всички рекламират gap years. Нищо не те кара да желаеш да пътуваш повече от това, да видиш снимка на приятел, на някой красив плаж, с коментар: „Иска ми се да беше тук…“

gapyear.coms spokesperson 1

Бъдещето на gap years?

Какви ще бъдат „празните“ години? Време за размисъл и трупане на опит преди или след университета; творчески отпуск пред прага на нова кариера (най-бързо прогресиращият вид); време преди и след раждането или женитбата; меденият месец; моментът преди да се пенсионираш (вторият най-бързо растящ маркетинг) – списъкът продължава, но виждаш ли кое е общото между тях? Свободни години. Едно нещо е сигурно – всички ги обичат и стават все по-популярни!

От 18-годишна възраст хората ще започнат да стават „serial gappers“ и системно да си взимат „празна“ година, преди всеки важен етап от живота си, подготвяйки се за прехода, който им предстои. Резултатът ще е промяна в обществения манталитет, далече от рутината „живей, за да работиш, работи, за да живееш“ на бавното изкачване по кариерната стълба, до по-вълнуващ път, който означава да правиш това, което обичаш и да сбъднеш своя мечта. Хората винаги ще искат да пътуват, да трупат опит и да споделят. Животът е кратък. Защо да си губиш времето, вършейки неща, които не ти харесват?!

tumblr inline nzlf9gzGZk1tjdbmm 1280

Топ съвети за твоята Gap Year

1. Проучи всички възможности добре – говори с хора, които са го правили и имат опит. Потърси в интернет и задавай въпроси.

2. Планирай и се подготви внимателно – може да ти отнеме 9-12 месеца да го направиш и да събереш средства, затова се увери, че имаш достатъчно време.

3. Определи си бюджет, но не бъди прекалено пестелив, за да не изпуснеш някоя голяма възможност – остави си резерв, към който да прибегнеш, когато е нужно. „Празната“ година е време, в което да се наслаждаваш – не забравяй, че можеш да го правиш и вкъщи!

4. Бъди непредубеден – това е време за нови преживявания. Ще забелязваш все по-често, че думата, която най-много използваш, е „да“.

5. Използвай времето да създаваш контакти – това е моментът да изградиш връзки, които биха могли да ти помогнат в бъдещата ти кариера. Провери във форумите дали някой друг планира пътешествие като твоето. Бъди дружелюбен, започвай да чатиш и да планираш своята Gap Year!

О, и най-важното - наслаждавай се!

*така се наричат многобройните маршрути за пътешественици в Югоизточна Азия. Хотелите, хостелите и ресторантите са организирани така, че да задоволяват нуждите на този тип туристи.

Превод: Мария Петрова

Източник: www.gapyear.com
Снимки: mpora.comwww.covered2go.co.ukhawkseye.headroyce.org

Препоръчваме ви:

Поколението Y 
8 умения, които ще помогнат на тийнейджъра да оцелее като възрастен 
За разликите между българските и канадските тийнейджъри

Последно променена в Вторник, 04 Юли 2017 20:43

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам