Животът е такъв, какъвто си го направиш... стига да е живот

Автор: Ина Зарева

Не спираха да правят планове за бала и след това. Подготвяха всичко до най-малкия детайл. Оттенъкът на роклята й да е еднакъв с този на вратовръзката му, аксесоарите, цветята, дори прическите – всичко да е в хармония. Каквито бяха и самите те. Смееха се за реакциите на тези, които все още не бяха разбрали, че двамата са двойка. И то най-хубавата двойка.

Не обръщаха внимание на подхвърлянията, че е рано за големи планове. „Животът е такъв, какъвто си го направиш“, казваха в един глас. Бяха напълно уверени, че ще се справят с всички предизвикателства, които им предстоят – ще ги приемат в една и съща специалност в университета, ще си намерят работа, ще се оженят само след година-две. А светът им ще бъде хем безкраен, хем такъв един съвсем мъничък и техен си. И ще се обичат, обичат, обичат, обичат...

Най-накрая големият ден дойде. Тя се събуди рано и се загледа в изгрева – и той изглеждаше щастлив като нея. После графикът я завъртя в бурен водовъртеж – фризьор, гримьор, посрещане на роднини, тържествен обяд, срещи с приятели. Не чувстваше умора или досада, но тръпнеше да дойде по-бързо вечерта и да са заедно. Във всяка свободна секунда си говореха по телефона. Тя му напомняше какво да не забрави, той се шегуваше, че си е скъсал костюма и идва по дънки, тя пищеше, а той се смееше.

И се обичаха, обичаха, обичаха, обичаха...

Хареса се в костюма си. Почувства се мъж, готов за отговорности и за живота с момичето си. За първи път се чувстваше толкова завършен и спокоен. Огромната кошница с рози, която беше поръчал за нея грееше в ъгъла. Представяше си как ще зарови красивото си лице в цветята и усмивката й ще ги засенчи.

Още малко и ще са заедно. Тази вечер, и не само. Ще се справят с всичко. Беше съвсем сигурен и съвсем готов.

Чу клаксона. Най-добрият му приятел го чакаше, облегнал небрежно лакът на кабриото на вуйчо си. Оставаше само да вземат и съученика, който живееше на 20 км от града и после към ресторанта. И към нея! Към нея!

Погребаха го в любимите му дънки. Костюмът, както и колата бяха неузнаваеми. Установената скорост била 180 км/ч, а промилите на шофьора - 2,3.

Кошницата с рози следваше неотлъчно ковчега. Тя беше заровила лицето си в нея и животът й изтичаше със 180 км/час.
18618580 10211656047290466 1124185965 o

*****************


Статистиката сочи, че най-много пътни инциденти стават след края на бала, в сутрешните часове, а причините най-често са преумора, употреба на алкохол или шофиране с превишена скорост.

МВР съветва абитуриентите:

Спазвайте Закона за движението по пътищата!

От тази година са в сила изменения и допълнения в Закона за движението по пътищата и голяма част от тях се отнасят за управлението на моторни превозни средства от неправоспособни водачи и от водачи под въздействието на алкохол или наркотични вещества. Санкциите са сериозни и за собствениците на превозните средства, които са им ги предоставили.

Погрижете се за своята безопасност!

Не позволявайте рисковото поведение на приятели да ви постави в опасност от пътен или друг вид инцидент по време на абитуриентския бал. Най-рисковото поведение на возещите абитуриенти е свързано с управление с превишена скорост и извършване на опасни маневри с автомобили; отнемане на предимство; преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите; возене на повече пътници от броя от местата за сядане; управление от неправоспособни водачи и/или употребили алкохол и/или наркотични вещества; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците.

Помнете, че червеният сигнал на светофара не дава предимство на празнуващите! Еуфорията не е оправдание за извършване на необмислени и рискови действия. Комбинацията от емоции и еуфория е лош съветник и води до загуба на чувството за предпазливост, до безкритичност и опасна агресивност. Самоконтролът в такива моменти не пречи на приповдигнатото настроение, но оставя повече спомени от преживените емоции.

Ако ще шофирате, не пийте алкохол!

Навреме си осигурете трезвен и опитен водач на празничната кола. Изпитият алкохол подвежда към „смели" решения, а крайният резултат е нежелан.

Изберете предварително кой ще шофира на бала и след него!

Това може да е родител или друг близък. Не се качвайте в кола с шофьор, който е употребил алкохол – вие сте в центъра на вниманието и имате право да поискате от останалите да не рискуват празникът да се провали. При нужда, потърсете съдействие и от родителите или други близки.
 18618171 10211656045890431 1691659052 o

Ако не сте правоспособни водач, не демонстрирайте шофьорските си „умения" точно на бала!

Ако все още нямате шофьорска книжка, но имате известни познания, не ги демонстрирайте точно на бала. Емоциите в този момент може да се окажат лош съветник. Рискът от попадане в пътен инцидент в подобна ситуация е много по-голям.

При нужда позвънете на телефон 112 или отидете в най-близкото районно управление!

Бъдете внимателни и не се примирявайте с нарушенията на обществения ред, които може да застрашат и сигурността на движението по пътищата. Винаги може да се обадите на телефон 112 и да потърсите помощ. Подсигурете се и с телефонните номера на близки, които биха се отзовали на молба за помощ.

Родители, за сигурността на своите абитуриенти предложете им истински да се забавляват на бала, а вие или друг да поеме ангажимента да шофирате. Дори да са правоспособни водачи, за предпочитане е абитуриентите да не сядат зад волана, когато са в особено емоционално състояние и лесно може да допуснат грешки. Ако все пак за деня на бала или за следващите празнични дни предоставите на своя абитуриент семейния автомобил, поговорете с него за опасностите на пътя.

От същия автор можете да прочете За вярата и Безсмъртието на една любов. За пораженията, които нанасят равнодушието и пасивността, вижте повече в Мълчанието е златото на злото.

 

Последно променена в Вторник, 16 Януари 2018 09:54
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Все така ли ще я караме

Все така ли ще я караме

11 Май, 2019 Отношения

Спасителят на клети майки

Спасителят на клети майки

09 Май, 2019 Истории

Пеев се предаде

Пеев се предаде

15 Май, 2019 Блог

Аз, той и болката

Аз, той и болката

10 Май, 2019 Отношения

Майната й на стратегията

Майната й на стратегията

25 Апр, 2019 Истории

Не сте ли чували за киноа?

Не сте ли чували за киноа?

26 Апр, 2019 Истории

К`ъв секс бе, човеко?

К`ъв секс бе, човеко?

03 Май, 2019 Забавно

Те са рапиристки

Те са рапиристки

23 Май, 2019 Нашите деца

Какво четат майките

Какво четат майките

22 Май, 2019 Развлечения

Който свалил, свалил

Който свалил, свалил

22 Май, 2019 Забавно

На вилата

На вилата

20 Май, 2019 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам