logomamaninjashop

Животът е такъв, какъвто си го направиш... стига да е живот

Автор: Ина Зарева

Не спираха да правят планове за бала и след това. Подготвяха всичко до най-малкия детайл. Оттенъкът на роклята й да е еднакъв с този на вратовръзката му, аксесоарите, цветята, дори прическите – всичко да е в хармония. Каквито бяха и самите те. Смееха се за реакциите на тези, които все още не бяха разбрали, че двамата са двойка. И то най-хубавата двойка.

Не обръщаха внимание на подхвърлянията, че е рано за големи планове. „Животът е такъв, какъвто си го направиш“, казваха в един глас. Бяха напълно уверени, че ще се справят с всички предизвикателства, които им предстоят – ще ги приемат в една и съща специалност в университета, ще си намерят работа, ще се оженят само след година-две. А светът им ще бъде хем безкраен, хем такъв един съвсем мъничък и техен си. И ще се обичат, обичат, обичат, обичат...

Най-накрая големият ден дойде. Тя се събуди рано и се загледа в изгрева – и той изглеждаше щастлив като нея. После графикът я завъртя в бурен водовъртеж – фризьор, гримьор, посрещане на роднини, тържествен обяд, срещи с приятели. Не чувстваше умора или досада, но тръпнеше да дойде по-бързо вечерта и да са заедно. Във всяка свободна секунда си говореха по телефона. Тя му напомняше какво да не забрави, той се шегуваше, че си е скъсал костюма и идва по дънки, тя пищеше, а той се смееше.

И се обичаха, обичаха, обичаха, обичаха...

Хареса се в костюма си. Почувства се мъж, готов за отговорности и за живота с момичето си. За първи път се чувстваше толкова завършен и спокоен. Огромната кошница с рози, която беше поръчал за нея грееше в ъгъла. Представяше си как ще зарови красивото си лице в цветята и усмивката й ще ги засенчи.

Още малко и ще са заедно. Тази вечер, и не само. Ще се справят с всичко. Беше съвсем сигурен и съвсем готов.

Чу клаксона. Най-добрият му приятел го чакаше, облегнал небрежно лакът на кабриото на вуйчо си. Оставаше само да вземат и съученика, който живееше на 20 км от града и после към ресторанта. И към нея! Към нея!

Погребаха го в любимите му дънки. Костюмът, както и колата бяха неузнаваеми. Установената скорост била 180 км/ч, а промилите на шофьора - 2,3.

Кошницата с рози следваше неотлъчно ковчега. Тя беше заровила лицето си в нея и животът й изтичаше със 180 км/час.
18618580 10211656047290466 1124185965 o

*****************


Статистиката сочи, че най-много пътни инциденти стават след края на бала, в сутрешните часове, а причините най-често са преумора, употреба на алкохол или шофиране с превишена скорост.

МВР съветва абитуриентите:

Спазвайте Закона за движението по пътищата!

От тази година са в сила изменения и допълнения в Закона за движението по пътищата и голяма част от тях се отнасят за управлението на моторни превозни средства от неправоспособни водачи и от водачи под въздействието на алкохол или наркотични вещества. Санкциите са сериозни и за собствениците на превозните средства, които са им ги предоставили.

Погрижете се за своята безопасност!

Не позволявайте рисковото поведение на приятели да ви постави в опасност от пътен или друг вид инцидент по време на абитуриентския бал. Най-рисковото поведение на возещите абитуриенти е свързано с управление с превишена скорост и извършване на опасни маневри с автомобили; отнемане на предимство; преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите; возене на повече пътници от броя от местата за сядане; управление от неправоспособни водачи и/или употребили алкохол и/или наркотични вещества; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците.

Помнете, че червеният сигнал на светофара не дава предимство на празнуващите! Еуфорията не е оправдание за извършване на необмислени и рискови действия. Комбинацията от емоции и еуфория е лош съветник и води до загуба на чувството за предпазливост, до безкритичност и опасна агресивност. Самоконтролът в такива моменти не пречи на приповдигнатото настроение, но оставя повече спомени от преживените емоции.

Ако ще шофирате, не пийте алкохол!

Навреме си осигурете трезвен и опитен водач на празничната кола. Изпитият алкохол подвежда към „смели" решения, а крайният резултат е нежелан.

Изберете предварително кой ще шофира на бала и след него!

Това може да е родител или друг близък. Не се качвайте в кола с шофьор, който е употребил алкохол – вие сте в центъра на вниманието и имате право да поискате от останалите да не рискуват празникът да се провали. При нужда, потърсете съдействие и от родителите или други близки.
 18618171 10211656045890431 1691659052 o

Ако не сте правоспособни водач, не демонстрирайте шофьорските си „умения" точно на бала!

Ако все още нямате шофьорска книжка, но имате известни познания, не ги демонстрирайте точно на бала. Емоциите в този момент може да се окажат лош съветник. Рискът от попадане в пътен инцидент в подобна ситуация е много по-голям.

При нужда позвънете на телефон 112 или отидете в най-близкото районно управление!

Бъдете внимателни и не се примирявайте с нарушенията на обществения ред, които може да застрашат и сигурността на движението по пътищата. Винаги може да се обадите на телефон 112 и да потърсите помощ. Подсигурете се и с телефонните номера на близки, които биха се отзовали на молба за помощ.

Родители, за сигурността на своите абитуриенти предложете им истински да се забавляват на бала, а вие или друг да поеме ангажимента да шофирате. Дори да са правоспособни водачи, за предпочитане е абитуриентите да не сядат зад волана, когато са в особено емоционално състояние и лесно може да допуснат грешки. Ако все пак за деня на бала или за следващите празнични дни предоставите на своя абитуриент семейния автомобил, поговорете с него за опасностите на пътя.

От същия автор можете да прочете За вярата и Безсмъртието на една любов. За пораженията, които нанасят равнодушието и пасивността, вижте повече в Мълчанието е златото на злото.

 

Последно променена в Вторник, 16 Януари 2018 09:54
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам