Вдъхновителките на 8-и март и… младите им мъже

Клара Цеткин, Роза Люксембург и Александра Колонтай са революционерките, заменили семейния живот с партийна работа. На тях дължим горещите ежегодни спорове – казионен празник ли е 8-и март. Освен тази слава те имат и една по-рядко споменавана обща страст - младите мъже.

1910-а е годината, в която по време на конгреса на Втория Интернационал, Клара Цеткин и сподвижничките й налагат 8-и март като Ден на жената. Така обвързват идеята за равноправие със стачката на работничките от текстилната и обувна промишленост в Ню Йорк. Историята е запомнила дамското трио Цеткин-Люксембург-Колонтай като вдъхновител на празника. Жените, които стоят зад него обаче, са твърде интересни, за да бъдат определени единствено като революционерки, които „произвеждат“ партийни празници.
klara


Най-горещата привърженичка на равноправието Клара Цеткин има два брака. Вторият съпруг на „огнената Клара“ е художникът Георг Фридрих Цундел, по-млад от нея с 18 години. Георг изглежда по-скоро като по-голям брат на синовете й. Картините му се продават добре и семейството може да си позволи голяма къща и луксът за времето – автомобил.

Клара и съпругът й обичат да посрещат гости. У тях дълго време живее Роза Люксембург, приятелката, в която се влюбва един от синовете на Цеткин. Романът на юношата и 36-годишната съратничка на майка му е кратък. Разликата в годините обаче е причина не само за тяхната раздяла. Скоро се разпада и семейството на Клара, защото младият й художник се влюбва в богатата и невинна наследничка на империята Бош. Важна подробност е, че основателят на концерна Робърт Бош е спонсор на вестник „Равенство“, в който Клара Цеткин е главен редактор.

roza

Последната от „революционното трио“ - Александра Колонтай има славата на фатална жена. Тя се прочува с отказа си да се омъжи за мастит генерал от кавалерията, който й прави предложение още на първата  им среща. Един от обожателите й Иван Драгомиров (син на друг известен генерал) не преживява пренебрежението й и се застрелва. По-късно той е последван от  и друг неин разочарован поклонник.

Александра се омъжва за бедния офицер Владимир Колонтай (неин трети братовчед), въпреки забраната на родителите си. Бракът им продължава пет години, след които и тя напуска мъжа си и сина си, за да се отдаде на революцията и сексуалната свобода.

alexandra

Най-скандален е романът й с Павел Дибенко, по-млад от нея със 17 години. Тяхната връзка е узаконена с граждански брак, без църковна церемония, и е известна в историята като „първият граждански брак“ в някогашния Съветски съюз. Идилията не продължава дълго, защото младият съпруг твърде често „криви“ от правия път. Това е причина за разрив в отношенията им и Александра решава да се разделят. Неверният съпруг обаче прави опит за самоубийство и това го нарежда в списъка с жертвите на фаталната Колонтай.

Изобщо историите на тези три жени биха могли да послужат за сюжет на който и да било сериал с драматични обрати и любови. Те обичат и са обичани в много сложен исторически период – смяна на политическия режим, революции, войни. Не можем да ги съдим, защото историята е твърде пристрастен разказвач на събития. Но можем да запомним думите на Александра Колонтай - : „Ние сме млади, докато ни обичат.“

Материала подготви Янка Петкова.

Последно променена в Сряда, 08 Март 2017 17:59
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

В предишния живот съм бил генерал

В предишния живот съм бил генерал

21 Окт, 2019 Татко Калоян

Мамо, защо?

Мамо, защо?

23 Окт, 2019 Възпитание

Изборите вкратце

Изборите вкратце

29 Окт, 2019 Татко Калоян

Убиецът Хелоуин

Убиецът Хелоуин

31 Окт, 2019 Истории

Приказка за големи

Приказка за големи

25 Окт, 2019 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам