logomamaninjashop

Ела и ти

Автор: Надежда Сталянова

На 11 декември отбелязахме световния ден на планината и затова избрах да ви разкажа за хора, които я обичат толкова много, че искат да я споделят и с тези, за които тя е в повечето случаи само блян.

Вече 6 години фондация „Ела и ти“ организира събития, в които трудно или напълно неподвижни хора могат да достигнат до планински върхове, да плуват по реки и язовири, да полетят с крило, да участват в състезание по планинско бягане, да се спуснат в пещери, да се потопят в красотата на зимната планина, да посрещнат залеза на планински върхове. Това се случва с помощта на доброволци – отдадени и сърцати хора, които споделят любовта си към природата и приключенията с хора, за които това е по-трудно постижимо.

406482701 2032682897117772 4421722466639572367 n

Гергана Дойчинова, по образование инженер-химик, е сърцето и мозъкът на фондация „Ела и ти“. Тя посвещава времето и усилията си да докаже и демонстрира на всички, които посрещат идеята й с „Невъзможно е!“ с „Не! Възможно е“. Фондация „Ела и ти“ успява да заведе хората с двигателни затруднения на места, на които те не биха попаднали дори с помощта на близките си.

Само през 2023 година над 200 доброволци и 125 души  с увреждания са били на места, които за много от нас звучат предизвикателно и трудно – хижа Рибни езера, Рилските езера, Караджов камък. Тук даже не споменаваме приключенията с достъп до пещери, участия в състезания по планински бягания и скокове с крило.  На всяко такова събитие човек с двигателни затруднения се намира в специализирана количка. За да може количката да се движи по трудни планиски терени, във всеки момент са необходими поне по пет души – да дърпат, да бутат, да крепят за равновесие. Всеки участник е част от отбора и никой не може да действа без координация и помощ от всички останали.

За следващата, 2024 година, вече е планирано изкачване на Черни връх с шейни, с шейни до Рилските езера, посрещане за залеза на Черни връх, приключение с водни колела по Искър-Златна Панега, състезание с колички  и още вълнуващи събития.

Желаещи за участие в тези събития има много, както хора с двигателни ограничения, така и доброволци. За съжаление обаче няма достатъчно специализирани колички и фондация „Ела и ти“ набира средства за закупуване на нови колички. Можете да дарите ето тук. Благодарим!

Последно променена в Петък, 05 Януари 2024 13:30

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам