logomamaninjashop

УНИЦЕФ организира първия по рода си „Месец на родителите“

Освен ден на детето в България, 1 юни е и Световен ден на родителите. Ето защо УНИЦЕФ стартира информационна кампания в тяхна подкрепа – първите учители, най-стабилната опора и най-ценният ресурс за всяко дете. Детският фонд на ООН в България също се включва в глобалната инициатива.

В рамките на Месеца на родителите, УНИЦЕФ ще разпространи множество материали в тяхна подкрепа – видеа със съвети на специалисти по ранна грижа; истории на родители, разказващи за радостите, но и за предизвикателствата, пред които се изправят; послания на известни личности, които се застъпват за нуждата от подкрепа към родителите – от по-добри политики на правителствата, ориентирани към семейството, през необходимостта работодателите да осигурят по-гъвкаво работно време за родителите на малки деца, до изграждането на цялостна обществена подкрепа и солидарност към родителите като най-значимите възрастни в живота на детето.

Глобалният посланик на добра воля на УНИЦЕФ, футболната легенда Дейвид Бекъм – баща на 4 деца, се включи в инициативата, заявявайки, че да си родител е най-важната работа на света! Той привлича вниманието към факта, че за все повече родители е трудно да балансират между професията си и грижата за децата. А именно тя е най-важната основа за пълноценното развитие на всяко дете.

В България лице на кампанията в подкрепа на родителите стана актрисата Елена Петрова. „Изиграла съм много роли, но най-важната е… да бъда родител! Няма друго нещо, което така да ти дава криле и да те държи здраво стъпил на земята. Да те кара да умираш от страх и безсилие, но и да ти носи толкова сила и любов. И днес, когато говорим твърде много, но обичаме твърде рядко и мразим твърде често; имаме по-големи къщи, но по-малки семейства – е по-важно от всякога да отделяме време за децата“, заяви тя.

УНИЦЕФ вярва, че семейството е най-добрата среда за израстване и отглеждане на всяко дете. А подкрепата за децата задължително минава и през подкрепа на техните родители. Това е разбирането на Детския фонд на ООН навсякъде по света. В България организацията поставя конкретен фокус и върху усилията и геройствата на родителите на деца с увреждания, които се борят да предоставят справедлив шанс за развитие на децата си.

УНИЦЕФ си поставя за цел да започне диалог с институциите, неправителствените организации, медиите, бизнеса за прилагането на политики и цялостна подкрепа към семействата. Целта е да се изградят позитивни нагласи, солидарност и емпатия, включително към по-уязвимите деца и родители.

Основни послания и факти: Да бъдеш родител е най-важната работа на света! 

  • Родителите са най-важните хора в живота на всяко дете – те му осигуряват пълноценно хранене, закрила, грижа и любов.
  • През първите 1000 дни от живота мозъкът на детето се формира с невероятна скорост – 1 милион нови невронни връзки всяка секунда. Този период предлага неповторима възможност за развитие на всяко дете и е определящ за бъдещите му способности да учи, расте и да допринася на по-късен етап пълноценно в живота на обществото.
  • Всеки родител иска най-доброто за своите деца. Мнозина обаче нямат избор и прекарват дълги часове на работа, за да издържат семействата си. Ето защо родителите се нуждаят от политики, които ги подкрепят да прекарват повече време с децата си и им помагат да им осигурят най-добрата грижа.
  • Член 18 от Конвенцията на ООН за правата на детето подчертава, че правителствата са отговорни да осигурят подкрепа на родителите за отглеждането на децата. УНИЦЕФ призовава бизнеса и правителствата да инвестират в подкрепата на родителите, за да изградим по-проспериращи и справедливи общества.

Повече съвети за родителите можете да намерите на www.roditel.unicef.bg 


За УНИЦЕФ:
 

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират пълния си потенциал. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден – в над 190 държави и територии – за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.


Препоръчваме ви още:

Защо искам да съм "ненужен" родител?

Спокойни родители - щастливи деца

Майчината любов е по-силна от всичко

 

Последно променена в Понеделник, 03 Юни 2019 13:57

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам