logomamaninjashop

Отворено писмо на клуб „ Не си сама“

Поредното убийство на жена от съпруга й! 

На 24-и февруари добавихме към статистиката още една убита жена! Брутално пребитата Кремена Николова е била оставена в безпомощно състояние от съпруга й, който заедно с майка си е изнесъл багажа си от жилището, което са обитавали. Няколкото жалби, подавани от жертвата срещу съпруга й обаче не са го спрели да извърши това зверство. Нямало е кой да го спре ли? Тя го е предизвикала да я пребие до смърт ли? Или правораздавателните органи в тази страна също са били в безпомощно състояние? Кое ли ще е този път? Кой ли ще е отговорът? И дали служителите, приели сигналите на жертвата са успели да разпознаят нейната безпомощност?

И тяхната, и нейната безпомощност добавиха още една цифра към статистиката на убити жени, към жертвите на домашно насилие.

Извършената аутопсия показала, че смъртта е настъпила от масивен кръвоизлив в мозъка, причинен от множество удари в главата със или върху твърди тъпи предмети!

А точката на цялата тази ситуация слага факта, че промените в Наказателния кодекс влезнаха в сила на 26-и февруари, или два дни след убийството!

Точката е сложена, следва многоточие и въпросителни! Следва гняв и отчаяние! Следва да проследим действията оттук нататък. Наказуемост?! Следва…колко още следва, какво ще следва и вече даже ни омръзна да следва!

Защо не е имало ПРЕДИ това?

Защо не са успели да разпознаят дали тази жена не е била заплашена да увери органите, че всичко е наред, за да може извергът да довърши деянието си?!?

Поставяме тези въпроси, а можем и още, но искаме да не се усещаме още по-безпомощни в тази ситуация. Искаме отговори, искаме наказание за убиеца и за майка му, която е съпричастна към това деяние. Искаме полиция, прокуратура и съд да си свършат работата, за да има доверие в тях! Искаме да знаем по кой член ще бъде съден? Ще бъде ли осъден? Ще понесе ли отговорност и майка му? Искаме отговорите!

На близките, приятели и скъпите хора на Кремена Николова, изказваме своите съболезнования! Ние много добре разбираме болката и мъката ви. Съжаляваме, че тя стана поредната жертва на домашно насилие! Не сте сами в болката!

От Членовете на Клуб „Не си Сама“

*******************

На фона на поддържащата статистика за загинали жени, убити от техни настоящи или бивши партньори, на фона и на силно агресивното поведение, което се наблюдава сред младежите, ние от Клуб „Не си сама“ решихме да стартираме информационни срещи в училищата по темата за домашното насилие.

Концепцията ни е - по-малко статистика - повече примери и диалог с младежите. Основно се насочихме към таргет групата младежи от 10-ти  до 12-ти клас. Не че пропускаме другите подрастващи, но много ни се искаше да има осъзнатост по проблема сред тази възрастова група. И някак да се получи диалог, да можем да зададем своите въпроси към тях и те към нас, за да остане поне нещо в съзнанието им, а не да им четем просто една лекция.

Не си сама

b98f6f9001c8ec24f716437d68f9cb59 XL

Стартирахме нашите информационни срещи в 12 СУ „Цар Иван Асен II“- гр. София. Колективът на училището приветства нашата идея и успя да организира младежи от 10-ти и 11-ти клас на училището. Когато застанеш пред тези младежи и вперените им погледи, и когато ти отговорят, че са запознати много добре с темата за домашното насилие, някак си мислиш - това е правилната посока!

Имаше и диалог, и статистика, и въпроси към нас. Представихме една истинска история (без големи детайли, за да не ги стряскаме от самото начало), но те бяха подготвени. И на въпроса от наша страна: “Колко от вас познават домашното насилие - психическо и физическо, от първо лице?“, имаше няколко вдигнати ръце. И това е стряскащо - 5-ма младежи от една класна стая познаваха домашното насилие от първо лице и можеха да говорят за него. Това ни показа, че нашата идея може да се развива.

Не мълчете като мен

6a3a0b770ea5a67437a45b728e7f1fdc XL

Подготвяме и следващи такива срещи - засега в училища от София. Защото трябва да се говори за домашното насилие, да поставим началото на превенцията, да покажем, че домашното насилие си има лице, има тяло, има душа и не са само едни числа! А както каза един от младежите на нашата среща след като говорихме, че видимо на човек не му личи, че е насилван в дома си - оказва се, че домашното насилие личи не само по белезите и синините (ако ги има и са видими), а по очите! Ние не искаме да го виждаме очи в очи и то да личи, ние искаме да се говори и този проблем да си има своите решения! Нека от училище още да си знаят, че „Не са сами“ и има кой да им подаде ръка!

Повече за събитието може да видите ето тук. Автор на писмото е Ирина Добруджалиева, член на клуб "Не си сама".

52914675 1268726573282809 2311983334978224128 n


Препоръчваме ви още:

Аз, жертвата

За третия пол от четвърти ред и насилието над жени

Имаш ли нужда от помощ?

Писмото е във връзка с последния случай на домашно насилие, за който медиите съобщиха днес, 27.02.2019 г.

За убийство на съпругата си по особено мъчителен начин и с особена жестокост Окръжната прокуратура във Варна привлече като обвиняем домашен насилник. 41-годишният Борислав Н. е бил привлечен като обвиняем късно вчера за убийството на съпругата си, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Той е бил задържан за срок до 72 часа от наблюдаващия делото прокурор. 

До изтичането на срока на предварителното задържане Окръжната прокуратура във Варна ще внесе искане в съда за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Борислав Н.

На 24 февруари тази година в жилището, наето от семейството, Борислав пребил съпругата си. Двамата били женени от няколко години, но бракът им не вървял. За поредна вечер между съпрузите, които били в развод, избухнал скандал, който продължил с жесток побой над 40-годишната жена от домашния насилник. След като оставил съпругата си в безпомощно състояние, Борислав позвънил на майка си и я повикал да дойде, за да изнесе багажа си. След това майка и син напуснали жилището, без да се интересуват за състоянието на пребитата жена.

След като 40-годишната жена не отговаряла на телефонните повиквания на майка си, бил подаден сигнал в Първо районно управление на МВР във Варна. Изпратени били служители на МВР и на пожарната на адреса, които успели да влязат в заключеното жилище през балкона на 25 февруари. Там било открито тялото на убитата. Незабавно бил извършен оглед на местопроизшествието от разследващи полицаи в ОД на МВР във Варна под ръководството на дежурен прокурор от Окръжната прокуратура във Варна.

Извършената аутопсия показала, че смъртта е настъпила от масивен кръвоизлив в мозъка, причинен чрез множество удари в главата със или върху твърди тъпи предмети.

Действията по разследването показват, че малтретираната жена е подавала няколко жалби за домашно насилие срещу агресивния си съпруг през годините на брака им. Борислав е бил предупреждаван с полицейски протоколи за наказателната отговорност, която носи за заплахите и причинените телесни повреди на съпругата си. 

Впоследствие обаче жената съобщавала в полицията, че отношенията помежду им са се подобрили. На 26 февруари тази година е било насрочено бракоразводното дело на семейството във Варненския районен съд.

Пресцентърът на Апелативната прокуратура във Варна припомня, че в петък, 22 февруари 2019 г., бяха публикувани промени в Наказателния кодекс. Една от тях криминализира убийство, извършено при условията на домашно насилие, като го наказва със същия срок лишаване от свобода, както за предумишлено убийство – от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Промените в Наказателния кодекс обаче влязоха в сила на 26 февруари, или два дни след убийството във Варна. 

 

Последно променена в Сряда, 27 Февруари 2019 20:40

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам