Стани приятел на човек с деменция

Проектът "Приятели на деменцията" е глобална инициатива, която тепърва навлиза у нас с помощта на сдружение "Алцхаймер България“ и цели да установи нов модел на грижа, отношение и общуване с болните от деменция хора.

Инициативата стартира пилотно в София и в Плевен, в два специализирани дома за дементно болни възрастни хора. В продължение на 6 месеца те ще бъдат посещавани от доброволци, предварително обучени как да общуват с хора, страдащи от деменция, както и да прилагат техники за трениране на паметта и насърчаване на самостоятелността на пациентите.

Идеята е всеки доброволец да се свърже с един възрастен човек, с когото взаимно си допадат, и да го посещава веднъж седмично. А сесиите могат да включват разнообразни занимания като:

 • решаване на кръстословици;
 • умствени игри;
 • слушане на музика;
 • разглеждане на снимки;
 • разговор, съобразен с методиката на програмата.

На световно ниво научни изследвания показват, че това повишава благосъстоянието на възрастните хора, като им помага да съхранят умствените си способности, да се справят с влошаващите се когнитивни симптоми и да се разтоварят емоционално.

Кога?

От ноември 2018 г. до края на април 2019 г. Всеки доброволец се ангажира с 1 посещение седмично в рамките на 1 час следобед, препоръчително в делнични дни. Уговорките се правят индивидуално, според свободното време на всеки.

Къде?

Сформират се доброволчески групи в София и в Плевен, които ще посещават съответно:

Организатор

Гражданско сдружение "Алцхаймер България".

Защо да участвам?

 • Благодарение на теб, страдащи от деменция хора ще получат подкрепа, внимание и отношение, които рядко или никога не са получавали.
 • Ставайки част от международното движение "Приятели на деменцията", ще разшириш житейските и професионалните си знания и умения.
 • Ако един ден се сблъскаш с проблема "деменция" в работна или лична ситуация, ще бъдеш подготвен да разпознаеш признаците на дементното състояние, да реагираш адекватно и да покажеш модел на поведение, който да помогне и на двете страни - болни и грижещи се за тях.
 • С личния си пример ще допринесеш за промяна в цялостните обществени нагласи към заболяването.

За студенти от помагащите професии - психолози, медицински сестри, социални работници и други, това е допълнително обучение, практически стаж и релевантен опит, който ще бъде полезен в бъдещата професионална реализация.

Нужни умения

Емпатия и желание за комуникация.

Обучение

Всички доброволци ще преминат еднодневно обучение на място, за да бъдат качествено въведени в иновативните за България методи при общуване с възрастни хора с деменция.

Освен организираното обучение, всеки доброволец ще има постоянна супервизия от членове на сдружението, на които може да разчита за помощ във всяка възникнала ситуация.

Транспорт и храна

За всяко посещение доброволците ще получават по 10 лв, с които да възстановят разходите си за транспорт и храна.

Възрастови ограничения?

Трябва да си пълнолетен.

Ще получа ли сертификат за доброволчество?

Да.

Как да участвам?

Отиди на тази страница и натисни зеления бутон "Ще участвам", за да се свържеш с организатора.

Включи се до 15 ноември 2018 г.


Източник: timeheroes.org


Препоръчваме ви още:

 Ние бяхме и вече не сме

Защо не разбрах по-рано?

Константин и Елена

 

Последно променена в Четвъртък, 01 Ноември 2018 10:57
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
 1. Най-популярни
 2. Най-нови

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам