И Европа изкрещя

Автор: Янка Петкова

В разгара на протестите на майките на деца с увреждания и искането за оставка на вицепремиера Валери Симеонов бе публикуван докладът на Комитета за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение или наказания на Съвета на Европа.

Както се казва – и Европа изкрещя.

Докладът е оповестен във вторник, според МедиаПул. Членовете на комитета са потресени от условията в някои домове за хора с психична и умствена изостаналост у нас. Едва ли има по-подходящо време да се каже истината за тези „институции“, защото такава би могла да бъде и съдбата на децата, чиито майки протестират сега. Ако някой все още се съмнява в справедливостта на исканията им, може да се запознае с изводите на комисията, посетила някои от домовете. В тях са настанени хора, за които няма кой да се грижи – близките им са починали или просто са изоставени. Каквито и да са причините, те вегетират в мизерия, жертви са на нечовешко отношение, напълно забравени от държавата.

Система, зачената в грях

vivi2

Всъщност комитетът установява факти, с които институциите у нас отдавна са запознати. Просто не им се занимава с "човекоподобни", а и те не са в състояние да защитят правата си на нормално съществуване. Картината, която виждат пратениците на Съвета на Европа, не ни изненадва – пациенти, накацани от мухи, които живеят сред собствените си изпражнения. Заключени, забравени, без никаква възможност за човешки контакт.

Сред посетените места са домовете за хора с психични разстройства в Твърдица и Радовец, както и домовете за хора с умствена изостаналост в Батошево, Качулка и Радовец. Шокирани от видяното, европратениците констатират, че тези хора са „изоставени от държавата, която се проваля в опитите си да им осигури нормален човешки контакт, комфорт, грижа и подкрепа, от които имат нужда, както и достойнството, което заслужават.“

Коридорите на властта и майките

e78b6e4955151aa3823cbab8d711db2b XL

В доклада се посочва и че персоналът в тези институции е в подобно положение, защото няма финансиране и подкрепа от държавата. Членовете на европейската делегация са озадачени например, че в психиатричната болница в Раднево са назначени за санитари хора, които са с психични заболявания. Според становището на комитета това е недопустимо. В заключението се препоръчва да бъдат взети спешни мерки, за да се решат проблемите с недостига на медицински състав в тези институции.

Показателно е, че с проблема се занимава Комитетът за изтезанията към Съвета на Европа.

Всъщност дори условията в затворите ни са по-добри от тези в описаните домове за хора с умствена и психична изостаналост.

България е страна, подписала Европейската конвенция за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказания. Като такава, подлежи на мониторинг от Европейския комитет, създаден да обслужва тази конвенция. Това само по себе си нищо не означава, защото страната ни е ратифицирала и Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН, но години наред управляващите упорито се съпротивляват на превеждането на собственото ни законодателство в синхрон с изискванията й – нещо, за което майките на деца с увреждания настояват от години.

Сега имаме доклад, който доказва безотговорното отношение на държавата към хората с увреждания. Официално.

Отивам на протест. Първият ми от 30 години...

7149ce625bf696ea5464d4d10b04ccd1 XL

Каква би трябвало да е реакцията на институциите? Те са длъжни да докладват на Съвета на Европа какво ще предприемат, за да бъдат елиминирани порочните практики – с конкретни мерки, посочени в официален отговор.

Опитът досега показва, че обикновено министерствата, които имат отношение към сигналите, изготвят списък със задачи, които уж ще изпълнят. Последните такива са публикувани през 2015-а година, когато същият комитет е посетил затворите и арестите у нас. Въпреки оповестените в тогавашния отговор до Съвета на Европа „мероприятия“, особена промяна на ситуацията в местата за лишаване от свобода няма.

Така ще е и с домовете на ужасите, които принудиха Комисията да „изкрещи“.

Има ли още някой, който не е разбрал защо протестират майките на деца с увреждания? Защото в Европа вече разбраха.


Основна снимка: www.coe.int


Прочетохте ли:

Майките, от които нищо не зависи

За Валери и Креслите

Системата сме самите ние

 

Последно променена в Сряда, 24 Октомври 2018 13:49
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Женската интуиция

Женската интуиция

25 Сеп, 2019 Забавно

Първият принцип на кавалерството

Първият принцип на кавалерството

24 Сеп, 2019 Татко Калоян

Много обичам септември

Много обичам септември

17 Сеп, 2019 Татко Калоян

Измама за милиони?

Измама за милиони?

25 Сеп, 2019 Истории

Аз и Мара

Аз и Мара

22 Сеп, 2019 Забавно

Най-прекрасният град

Най-прекрасният град

21 Сеп, 2019 Развлечения

За кожата на една готвачка

За кожата на една готвачка

03 Окт, 2019 Забавно

Калояне, как можа, бе?

Калояне, как можа, бе?

07 Окт, 2019 Татко Калоян

Прав ли съм? Прав съм!

Прав ли съм? Прав съм!

14 Окт, 2019 Истории

Отвори, неверна жено!

Отвори, неверна жено!

13 Окт, 2019 Забавно

Ужасна майка

Ужасна майка

12 Окт, 2019 Блог

Гласувайте за Надя

Гласувайте за Надя

07 Окт, 2019 Забавно

Калояне, как можа, бе?

Калояне, как можа, бе?

07 Окт, 2019 Татко Калоян

Кучешки истории

Кучешки истории

05 Окт, 2019 Любимци

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам