Осъден за трафик на хора напусна българския ВИП Брадър след протести

"Рапърът Иван Главчев напусна шоуто по „лични причини“, след оплаквания и жалби заради присъдата му за склоняване на жени и малолетни към проституция.", пише The Guardian в коментар за моралните стандарти на българските риалити формати.

Българският рап изпълнител, който е осъден за трафик на жени и малолетни, обяви внезапното си напускане на формата след протести на защитници на правата на жените. Присъствието му в един от най-гледаните български телевизионни формати не предизвика сериозен медиен интерес. Но през последните дни обществената апатия беше взривена от многократни сигнали от зрители и активисти заради включването на Иван Главчев, познат като Ванко 1 в шоуто. През 2003 г. той влезе в затвора за склоняване на 10 жени и една малолетна към проституция чрез злоупотреба с наркотици, и извеждането им в европейски държави.

ВИП Брадър е една от най-популярните български шоу програми, която привлича милиони зрители всяка седмица. Данните показват, че през 2016 г. 30% от българските зрители са следили шоуто.

Шведската медийна компания Modern Times Group, собственик на Нова телевизия, която излъчва предаването, обяви пред „Гардиън“, че Ванко 1 е напуснал къщата на ВИП Брадър по лични причини, но телевизията ще промени стратегията си по подбор на участниците в шоуто. „В светлината на сигналите, които получихме, нашата местна компания ще преразгледа критериите за избор на участници в тези формати, тъй като наказателна присъда за такива провинения е нещо изключително сериозно и хора с подобно минало няма да бъдат включвани в бъдещи предавания“.

Главчев беше осъден на 12 години затвор през 2003 г., но впоследствие присъдата му беше намалена, след спорни промени в Наказателния кодекс, влезли в сила след осъждането му. Това предизвика обвинения в корупция и манипулиране на съдебната система.

Напускането на Главчев стана факт след публикуването на отворено писмо на групата за подкрепа на жени, жертви на насилие „Не си сама“, в което се критикува поканата към Ванко 1 да се включи във ВИП Брадър. По време на шоуто той стана известен и с изявлението си за мястото на жените: „Аз не виждам нищо срамно от това жената да стои по-ниско от мъжа. Нека всеки да си знае мястото и ролята в живота“. Смята се, че Главчев има и здравословни проблеми, но напускането на шоуто се приветства от активистите.

ВИП престъпници в националния ефир

41827813 10156342497602605 4885885402142998528 n

„Като оцеляла от трафик на хора, лично аз се чувствам засегната - казва Галина Лачева, член на „Не си сама“ - но се надявам, че новината за излизането от ВИП Брадър на Ванко 1 има нещо общо с нашето писмо.“ Тя пояснява, че този случай отразява все по-голямото внимание, което се отделя на проблема с насилието над жените. „Крайно време е западното общество да припознае хора като Ванко 1 като симптоми, а не като причини за проблемите. Количеството време в прайм тайма, което се отделя на жертвите и на оцелелите при насилие, сравнено с това за проповедниците на омраза към жените, хомофобия, расизъм, е достатъчно красноречиво“.

Бетина Жотева, член на Съвета за електронни медии (СЕМ) заяви, че противоречието е по-скоро отражение на ниските медийни стандарти в България, отколкото на отношението към жените. „Проблемът е, че като цяло българското общество, семейството и децата, които гледат това шоу, приемат идеята човек, извършил въпросното престъпление, да участва. Той има гражданското право да го направи, но аз намирам това за проява на лош вкус. Стана тенденция в телевизиите да се канят престъпници, а журналистите смятат това за голямо постижение“.

По данни на Държавния департамент на САЩ, България е един от основните източници на трафик на хора в Европейския съюз. В своя годишен доклад той критикува българската съдебна система за условните присъди, които се издават за такива престъпления и липсата на защита за потенциалните жертви.


Източник и снимка: The Guardian 

Отвореното писмо, което публикувахме в Мама Нинджа можете да прочетете във ВИП престъпници в националния ефир.


Прочетохте ли 

СЕМ започва проверка срещу Ванко 1

Последно променена в Сряда, 26 Септември 2018 13:13
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Не е "все тая"

Не е "все тая"

23 Фев, 2020 Образование

Писмо от зоната

Писмо от зоната

24 Фев, 2020 Истории

Йоанка Калпазанка

Йоанка Калпазанка

10 Фев, 2020 Забавно

Внукът на човекоядката

Внукът на човекоядката

13 Фев, 2020 Истории

52 седмици готвене: Ориз

52 седмици готвене: Ориз

04 Фев, 2020 Кулинарно

Мама пак не стана скиор

Мама пак не стана скиор

31 Ян, 2020 Забавно

Замислете се, момчета

Замислете се, момчета

10 Фев, 2020 Отношения

Писмо от зоната

Писмо от зоната

24 Фев, 2020 Истории

Не е "все тая"

Не е "все тая"

23 Фев, 2020 Образование

52 седмици готвене: Задушаване

52 седмици готвене: Задушаване

17 Фев, 2020 Кулинарно

На море в Гърция

На море в Гърция

17 Фев, 2020 Развлечения

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам