Осъден за трафик на хора напусна българския ВИП Брадър след протести

"Рапърът Иван Главчев напусна шоуто по „лични причини“, след оплаквания и жалби заради присъдата му за склоняване на жени и малолетни към проституция.", пише The Guardian в коментар за моралните стандарти на българските риалити формати.

Българският рап изпълнител, който е осъден за трафик на жени и малолетни, обяви внезапното си напускане на формата след протести на защитници на правата на жените. Присъствието му в един от най-гледаните български телевизионни формати не предизвика сериозен медиен интерес. Но през последните дни обществената апатия беше взривена от многократни сигнали от зрители и активисти заради включването на Иван Главчев, познат като Ванко 1 в шоуто. През 2003 г. той влезе в затвора за склоняване на 10 жени и една малолетна към проституция чрез злоупотреба с наркотици, и извеждането им в европейски държави.

ВИП Брадър е една от най-популярните български шоу програми, която привлича милиони зрители всяка седмица. Данните показват, че през 2016 г. 30% от българските зрители са следили шоуто.

Шведската медийна компания Modern Times Group, собственик на Нова телевизия, която излъчва предаването, обяви пред „Гардиън“, че Ванко 1 е напуснал къщата на ВИП Брадър по лични причини, но телевизията ще промени стратегията си по подбор на участниците в шоуто. „В светлината на сигналите, които получихме, нашата местна компания ще преразгледа критериите за избор на участници в тези формати, тъй като наказателна присъда за такива провинения е нещо изключително сериозно и хора с подобно минало няма да бъдат включвани в бъдещи предавания“.

Главчев беше осъден на 12 години затвор през 2003 г., но впоследствие присъдата му беше намалена, след спорни промени в Наказателния кодекс, влезли в сила след осъждането му. Това предизвика обвинения в корупция и манипулиране на съдебната система.

Напускането на Главчев стана факт след публикуването на отворено писмо на групата за подкрепа на жени, жертви на насилие „Не си сама“, в което се критикува поканата към Ванко 1 да се включи във ВИП Брадър. По време на шоуто той стана известен и с изявлението си за мястото на жените: „Аз не виждам нищо срамно от това жената да стои по-ниско от мъжа. Нека всеки да си знае мястото и ролята в живота“. Смята се, че Главчев има и здравословни проблеми, но напускането на шоуто се приветства от активистите.

ВИП престъпници в националния ефир

41827813 10156342497602605 4885885402142998528 n

„Като оцеляла от трафик на хора, лично аз се чувствам засегната - казва Галина Лачева, член на „Не си сама“ - но се надявам, че новината за излизането от ВИП Брадър на Ванко 1 има нещо общо с нашето писмо.“ Тя пояснява, че този случай отразява все по-голямото внимание, което се отделя на проблема с насилието над жените. „Крайно време е западното общество да припознае хора като Ванко 1 като симптоми, а не като причини за проблемите. Количеството време в прайм тайма, което се отделя на жертвите и на оцелелите при насилие, сравнено с това за проповедниците на омраза към жените, хомофобия, расизъм, е достатъчно красноречиво“.

Бетина Жотева, член на Съвета за електронни медии (СЕМ) заяви, че противоречието е по-скоро отражение на ниските медийни стандарти в България, отколкото на отношението към жените. „Проблемът е, че като цяло българското общество, семейството и децата, които гледат това шоу, приемат идеята човек, извършил въпросното престъпление, да участва. Той има гражданското право да го направи, но аз намирам това за проява на лош вкус. Стана тенденция в телевизиите да се канят престъпници, а журналистите смятат това за голямо постижение“.

По данни на Държавния департамент на САЩ, България е един от основните източници на трафик на хора в Европейския съюз. В своя годишен доклад той критикува българската съдебна система за условните присъди, които се издават за такива престъпления и липсата на защита за потенциалните жертви.


Източник и снимка: The Guardian 

Отвореното писмо, което публикувахме в Мама Нинджа можете да прочетете във ВИП престъпници в националния ефир.


Прочетохте ли 

СЕМ започва проверка срещу Ванко 1

Последно променена в Сряда, 26 Септември 2018 13:13
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Жена в колата

Жена в колата

28 Авг, 2019 Забавно

Що се смеете на чуждото страдание!

Що се смеете на чуждото страдание!

19 Авг, 2019 Татко Калоян

Митичният чичо Митко

Митичният чичо Митко

01 Сеп, 2019 Блог

Бърборкото

Бърборкото

05 Сеп, 2019 Истории

Стояна е бременна

Стояна е бременна

10 Сеп, 2019 Истории

Летни истории

Летни истории

06 Сеп, 2019 Блог

Гранд хотел

Гранд хотел

08 Сеп, 2019 Забавно

Готови за бебе

Готови за бебе

18 Сеп, 2019 Истории

Много обичам септември

Много обичам септември

17 Сеп, 2019 Татко Калоян

Фабрика за мечти "Светлина" - иновативното място за деца и възрастни

Фабрика за мечти "Светлина" - …

16 Сеп, 2019 Образование

Говорите ли за пари с децата?

Говорите ли за пари с децата?

12 Сеп, 2019 Образование

Стояна е бременна

Стояна е бременна

10 Сеп, 2019 Истории

Продължението на мозъка

Продължението на мозъка

09 Сеп, 2019 Възпитание

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам