Как се приспива татко

Автор: Иво Иванов

Имало деца, които вечер заспивали веднага щом помиришат възглавницата.

Ние обаче не сме случили на такова дете.

При нас подготовката за сън и приспиването са истински гладиаторски турнир в няколко кръга, след който с жена ми се чувстваме омаломощени като Гандалф след битката с Балрог. И този напрегнат спектакъл се разиграва общо-взето всяка вечер.

Първият кръг е обличането на пижамата - по-едрите участници гонят най-дребния из къщата, докато успеят да го заловят и измъкнат от гардероба, където обикновено се крие в последната сцена от първо действие. Самото обличане на пижамата е акт, изискващ индианска ловкост, самурайско хладнокръвие и будистка концентрация.

В следващия кръг, облеченият в пижама и надлежно огащен противник, предприема контраатака със скачане и търкаляне по леглата, боричкане с по-големия си брат, бой с възглавници и прочие вероломни действия за отвличане на вниманието. С молби, увещания и заплахи за кървава саморазправа, ако не си легне веднага, "обектът" най-накрая успешно бива завлечен в креватчето му, нарамил около 10-ина книжки - "Хайде да ми почетеш, тате!".

Голямото четене бива прекъсвано през минута-две от коментари, възражения относно името и функцията на героя, нетърпение да видим следващата картинка и да почнем следващата приказка, защото тази вече я знае. Тук идва моментът, в който хвърлям книгата на пода при останалите и гася нощната лампа. След кратък двубой по палене и гасене на лампата, накрая успявам да надделея и лампата угасва.

Започвам да разказвам на тъмно до изтощение, изпадам в просъница и "миксирам" приказките - чувам се в полусън да казвам как Снежанка изяла седемте джуджета, барабар с Хензел и Гретел, и баба им. Тези неочаквани обрати не го смущават, важно му е историята да върви. Сгушил се е до мен и най-сетне е млъкнал и слуша, без да ме прекъсва. Старая се гласът ми е да е колкото се може по-монотонен (толкова монотонен, че самият аз на няколко пъти заспивам, докато се слушам) и след малко чувам равномерното му дишане. Правя дълга пауза, за да проверя. Мълчание. Най-сетне заспа! Бааавно и предпазливо спускам единия си крак на пода, задържайки въздишката на облекчение. И тогава чувам: “И какво станало после, тате?” 

Със сетни сили и пресъхнала от говорене уста продължавам геройски да удържам фронта, докато в последното действие като deus ex machina се появи жена ми да ме отмени в кревата и да доведе мисията до успешен финал, при това без изобщо дума да продума, само с гушкане.

Омаломощен от всичките тези приспивни действия, се трупирам на спалнята и заспивам одма.


Четохте ли Помощ, детето не спи?

 

Препоръчваме ви още:

Когато не иска да спи само
Когато баща ти е комик - 15 забавни цитата за възпитанието 
Какво е любов, тате? 

Последно променена в Събота, 07 Октомври 2017 20:42
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Губя го, мамо!

Губя го, мамо!

28 Юни, 2019 Хранене

Татко Калоян отново на плаж

Татко Калоян отново на плаж

27 Юни, 2019 Татко Калоян

Смелостта да си нормална

Смелостта да си нормална

03 Юли, 2019 Добра форма

Децата с трудна съдба

Децата с трудна съдба

02 Юли, 2019 Истории

Мъж в магазин

Мъж в магазин

28 Юни, 2019 Забавно

Летни тела

Летни тела

10 Юли, 2019 Общество

Една Неда

Една Неда

21 Юли, 2019 Истории

Как уча децата да взимат решения

Как уча децата да взимат решения

19 Юли, 2019 Образование

Обречени

Обречени

18 Юли, 2019 Здраве

Курбан чорба и двойна дъга

Курбан чорба и двойна дъга

18 Юли, 2019 Развлечения

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам