logomamaninjashop

Zero waste Sofia

Със Симона се “запознах” в Instagram, дори не помня по каква линия, но бях много впечатлена от свежите и практични идеи за по-екологичен начин на живот, които споделя. Откакто имаме един малък Борис в живота си, постоянно се опитвам да сме възможно най-отговорни към себе си, природата и бъдещето, което ще му предоставим. Честичко ми се случва да поглеждам за съвети към профила ѝ в Instagram, към блога ѝ, а от скоро и към Facebook групата, където други zero waste ентусиасти споделят различни трикове и съвети. Стига толкова от мен, ето какво има да ни каже Симона от Zero Waste Sofia. 

 Разкажи ни с две думи за себе си и какво всъщност е zero waste (без отпадъци) начинът на живот, който си избрала?

 Здравейте и благодаря за поканата! Казвам се Симона, на 27 години съм и се занимавам с корпоративни комуникации, а преди около половин година стартирах блога Zero waste Sofia.

Исках да документирам успешните и не толкова успешни опити да водя по-устойчив начин на живот и така се роди Zero Waste Sofia. Искам да покажа, че да живееш малко по-"зелено" не означава непременно от сутрин до вечер да забъркваш рецепти с кастилски сапун и още 400 екзотично звучащи съставки. Напротив - с прилагането на различни малки промени можеш да опростиш живота си и дори да спечелиш повече време за себе си и любимите си хора.

Накратко zero waste философията се базира на това не просто да изхвърляш отпадъците си разделно и да ги рециклираш, а да се стараеш да не създаваш отпадъци по начало.

В основата на zero waste са 5те стъпки към намаляване на отпадъците: RefuseReduceReuseRecycleRot. Иначе казано – да отказваш това, от което нямаш нужда, да намалиш това, от което се нуждаеш, да използваш многократно това, което вече имаш, да рециклираш или компостираш, това което иначе би стигнало до сметището.

40297144 677388145993377 7235451650876375040 n

 Кога, как и защо се реши да живееш по-екологично?

Винаги съм обичала и пазила природата, извхърляла съм отпадъците си разделно, но по най-прозаичния начин един ден, преди около година, попаднах на видео на Лорън Сингър, която разказва за живота без отпадъци. Изглеждаше толкова просто и логично. Идеята толкова ме заплени, че в следващите дни изгледах всичко, което открих в YouTube, десетки документални филми, книги, блогове и т.н.

Откъде е най-лесно да се започне? Дай няколко съвета на хората, които имат желание, но смятат, че е прекалено трудно, и затова не се решават. 

Първата и най-лесна стъпка, според мен, е намаляването на пластмасата за еднократна употреба. Като си носите торбичка, когато пазарувате, собствена бутилка с вода и чаша за кафе, когато тръгвате за работа или на разходка, отказвате сламките, когато седнете в някое заведение, ще намалите лишите сметищата от огромни количества отпадъци. 

Втората, важна за мен препоръка - купувайте само това, от което наистина се нуждаете и инвестирайте в качествени материали и изработка. Например, когато избирате играчки за вашето дете - потърсете такива направени от естествени материали като дърво и текстил, вместо пластмаса. 

Дори и днес да направите само едно от тези неща, резултатът е налице. :) 

zerowastesofia

Къде срещаш трудности и как се справяш с тях?

От време на време все още срещам трудности в опитите си да пазарувам в собствени кутии. В тези случаи се старая да обясня на човека отсреща каква е причината да го правя и в повечето случаи имам успех. 

Също така все още търся източници на етично произведени дрехи от естествени материи, заместители на някои козметични продукти в по-добра или без опаковка. По темата с дрехите - от няколко месеца насам се стремя да намаля гардероба си и да запазя единствено тези, които наистина нося. През това време почти не пазарувам - оказа се, че не е толкова страшно. :) 

Имаш ли любими източници, от които черпиш вдъхновение и научаваш нови “трикчета” за по-зелен начин на живот?

Много харесвам британката Kate Arnell и нейния YouTube канал Eco Boost. Също така горещо препоръчвам на всеки, който иска да научи повече по темата, книгата Zero Waste Home на страхотната Bea Johnson. Постоянно откривам нови и не толкова нови книги и документални филми, свързани с най-големите замърсители на средата около нас, сред които са пластмасата, бързата мода и т.н. Препоръчвам филми като The true cost, Tapped и Bag it - последните два могат да бъдат открити в YouTube.

За финал искам да кажа, че не всички промени могат да се случат за ден, но чувството да видиш резултати от усилията си е прекрасно. :)

 Погледнете още: 

Ако е храна, нека да е чиста!

Последно променена в Понеделник, 03 Септември 2018 21:05

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам