logomamaninjashop

Ако е храна, нека да е чиста!

Не е никак лесно в България да бъде развито малко фамилно производство, свързано със селското стопанство. Малцина от захваналите се оцеляват през годините и запазват високото качество на своята продукция. Един от примерите за успешен модел в това отношение е Козле ООД. Но нека семейство Мутафчиеви сами ни разкажат защо е важно да консумираме чиста храна и трудно ли се прави биопроизводство в страната ни.


Защо е важно да консумираме млечни продукти без изкуствени добавки и подобрители?

Колкото по-непроменена и натурална е храната, толкова по-лесно се разпознава от организма и се усвоява от него. Всяка добавка, консервант или стабилизатор по някакъв начин обърква нашия организъм, който не е настроен да я разпознава. Най-засегнат е черният дроб, който е пречиствателна станция на организма и който понася всеки неблагоразумен избор на храни и напитки.

С какво биопродуктите превъзхождат останалите?

Една от любимите ни тези е, че ние не сме наследили планетата от нашите предци, а сме я взели назаем от нашите деца. С отношението си към околната среда, биопроизводството играе огромна роля в запазването на природата. Продуктите, добити от отглежданите по биологичен път растения и животни, са възможно най-чисти и здравословни.

Какви са преимуществата на козето мляко и сирене? Защо се насочихте точно към козите?

Козите са изключително чисти животни, не боледуват, хранят се избирайки най-чистата и свежа храна около себе си (пакостници са – ядат най-хубавите цветя и свежи клонки). Самият състав на козето мляко е такъв, че най-бързо се разгражда и усвоява от човешкия организъм. Продуктите от козе мляко се разграждат в организма за около 30 минути, за разлика от продуктите от овче и краве мляко, които се разграждат за около 180 минути. Съдържа в пъти повече калций и витамин В 6, калий, мед, манган. В него липсва протеинът казеин, който причинява различни видове непоносимост към млякото. Съдържа два пъти повече от полезните мастни киселини и повече селен от останалите видове млека.

19987513 10212889637493032 1391972437 n
Можем ли да кажем, че ако познанията и практиката не са съчетани със сърце, вашето сирене няма да се радва на такъв интерес?

Основна част в състава на всеки един продукт са вложените в него любов и енергия. 


Във времена, в които много производители претендират, че предлагат биопродукция, как да познаем истинския биопродукт?

Като начало, истинският биопродукт задължително съдържа на етикета си символа за биопродукт, както и номера на сертифициращия го орган.


През какво преминава едно биопроизводство? Какви са етапите при производството на сирене?

За да бъде качествен продуктът, основно е използването на качествена суровина – мляко, добито от биологично сертифицирана ферма. В нашия случай ние преработваме млякото, добито от собствената ни козеферма. Според нас е много важно продуктът да бъде произведен от българска суровина. Следва пастьоризиране на млякото при 72 градуса, което е необходимо за унищожаване на възможна налична патогенна микрофлора. Заквасване и подсирване. Много важен момент е зреенето на сиренето, което при нашия продукт продължава задължително минимум 60 дена при контролирана 12-градусова температура. Това е времето, необходимо за пълното протичане на млечно-киселите ферментации, които да освободят впечатляващия вкус на козето сирене.

ex5

Конкурентни ли са българските биопродукти на тези от чужбина?

Благодарение на членството ни в асоциацията на българските биопродукти, имаме възможност да участваме на международни изложения за биопроизводители, където се срещаме с производители на здравословни и вкусни биохрани от целия свят. Независимо от страната, в която биопродуктът се произвежда, неговият биологично чист произход е гаранция за високо качество и добър вкус. Българските биопродукти са с доказано високо качество и са напълно конкурентни на чуждестранните такива.

Какво бихте казали на хората, на които все още цената на биопродуктите им се вижда висока?

В цената на биопродуктите е включена грижа за природата, за здравето на хората и отговорност за бъдещите поколения. Всеки може да прецени каква цена и за какво да плати.

winners

Трудно ли оцелявате в България? Какво може да направи държавата за малкия и среден фермерски бизнес?

Оцеляването на малкия и среден бизнес в България е свързано с възстановяването на традициите, които са били изгубени. Държавата трябва да подпомага малкия и среден бизнес, защото той е гръбнакът на икономиката.

Помагат ли си биопроизводителите в страната? Има ли здравословна конкуренция?

Българската асоциация биопродукти е сплотяващ елемент за производителите на био храни у нас. Конкуренцията между производителите е предпоставка за създаването на иновационни продукти.

Банско е туристически център, какви са добрите практики, с които един фермер в подобен район може да развие екотуризъм?

Разнообразните и многобройни посетители на туристически центрове като Банско са предпоставка за развитие на екологичен туризъм. Голяма част от гостите са жители на големи градове и посещението на био ферма плюс дегустация на биопродукти е едно интересно преживяване за тях. Всички туристи, имащи желанието да се докоснат до био земеделието в полите на Пирин планина, са добре дошли на посещение в нашата ферма.

Какви изненади готвите тази година за вашите фенове?

Напоследък се наблюдава тенденцията все повече младежи да консумират протеинови напитки с цел натрупване на мускулна маса. Това ни наведе на мисълта да създадем българска протеинова напитка без химическа обработка и без консерванти и стабилизатори. Това ще бъде нашата изненада…

Препоръчваме ви:

Какво сирене ядем всъщност 
От Верона до Доломити - все на хапка и на чашка 
Люто до пълно изпотяване

Последно променена в Сряда, 19 Юли 2017 14:48

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам