Ако е храна, нека да е чиста!

Не е никак лесно в България да бъде развито малко фамилно производство, свързано със селското стопанство. Малцина от захваналите се оцеляват през годините и запазват високото качество на своята продукция. Един от примерите за успешен модел в това отношение е Козле ООД. Но нека семейство Мутафчиеви сами ни разкажат защо е важно да консумираме чиста храна и трудно ли се прави биопроизводство в страната ни.


Защо е важно да консумираме млечни продукти без изкуствени добавки и подобрители?

Колкото по-непроменена и натурална е храната, толкова по-лесно се разпознава от организма и се усвоява от него. Всяка добавка, консервант или стабилизатор по някакъв начин обърква нашия организъм, който не е настроен да я разпознава. Най-засегнат е черният дроб, който е пречиствателна станция на организма и който понася всеки неблагоразумен избор на храни и напитки.

С какво биопродуктите превъзхождат останалите?

Една от любимите ни тези е, че ние не сме наследили планетата от нашите предци, а сме я взели назаем от нашите деца. С отношението си към околната среда, биопроизводството играе огромна роля в запазването на природата. Продуктите, добити от отглежданите по биологичен път растения и животни, са възможно най-чисти и здравословни.

Какви са преимуществата на козето мляко и сирене? Защо се насочихте точно към козите?

Козите са изключително чисти животни, не боледуват, хранят се избирайки най-чистата и свежа храна около себе си (пакостници са – ядат най-хубавите цветя и свежи клонки). Самият състав на козето мляко е такъв, че най-бързо се разгражда и усвоява от човешкия организъм. Продуктите от козе мляко се разграждат в организма за около 30 минути, за разлика от продуктите от овче и краве мляко, които се разграждат за около 180 минути. Съдържа в пъти повече калций и витамин В 6, калий, мед, манган. В него липсва протеинът казеин, който причинява различни видове непоносимост към млякото. Съдържа два пъти повече от полезните мастни киселини и повече селен от останалите видове млека.

19987513 10212889637493032 1391972437 n
Можем ли да кажем, че ако познанията и практиката не са съчетани със сърце, вашето сирене няма да се радва на такъв интерес?

Основна част в състава на всеки един продукт са вложените в него любов и енергия. 


Във времена, в които много производители претендират, че предлагат биопродукция, как да познаем истинския биопродукт?

Като начало, истинският биопродукт задължително съдържа на етикета си символа за биопродукт, както и номера на сертифициращия го орган.


През какво преминава едно биопроизводство? Какви са етапите при производството на сирене?

За да бъде качествен продуктът, основно е използването на качествена суровина – мляко, добито от биологично сертифицирана ферма. В нашия случай ние преработваме млякото, добито от собствената ни козеферма. Според нас е много важно продуктът да бъде произведен от българска суровина. Следва пастьоризиране на млякото при 72 градуса, което е необходимо за унищожаване на възможна налична патогенна микрофлора. Заквасване и подсирване. Много важен момент е зреенето на сиренето, което при нашия продукт продължава задължително минимум 60 дена при контролирана 12-градусова температура. Това е времето, необходимо за пълното протичане на млечно-киселите ферментации, които да освободят впечатляващия вкус на козето сирене.

ex5

Конкурентни ли са българските биопродукти на тези от чужбина?

Благодарение на членството ни в асоциацията на българските биопродукти, имаме възможност да участваме на международни изложения за биопроизводители, където се срещаме с производители на здравословни и вкусни биохрани от целия свят. Независимо от страната, в която биопродуктът се произвежда, неговият биологично чист произход е гаранция за високо качество и добър вкус. Българските биопродукти са с доказано високо качество и са напълно конкурентни на чуждестранните такива.

Какво бихте казали на хората, на които все още цената на биопродуктите им се вижда висока?

В цената на биопродуктите е включена грижа за природата, за здравето на хората и отговорност за бъдещите поколения. Всеки може да прецени каква цена и за какво да плати.

winners

Трудно ли оцелявате в България? Какво може да направи държавата за малкия и среден фермерски бизнес?

Оцеляването на малкия и среден бизнес в България е свързано с възстановяването на традициите, които са били изгубени. Държавата трябва да подпомага малкия и среден бизнес, защото той е гръбнакът на икономиката.

Помагат ли си биопроизводителите в страната? Има ли здравословна конкуренция?

Българската асоциация биопродукти е сплотяващ елемент за производителите на био храни у нас. Конкуренцията между производителите е предпоставка за създаването на иновационни продукти.

Банско е туристически център, какви са добрите практики, с които един фермер в подобен район може да развие екотуризъм?

Разнообразните и многобройни посетители на туристически центрове като Банско са предпоставка за развитие на екологичен туризъм. Голяма част от гостите са жители на големи градове и посещението на био ферма плюс дегустация на биопродукти е едно интересно преживяване за тях. Всички туристи, имащи желанието да се докоснат до био земеделието в полите на Пирин планина, са добре дошли на посещение в нашата ферма.

Какви изненади готвите тази година за вашите фенове?

Напоследък се наблюдава тенденцията все повече младежи да консумират протеинови напитки с цел натрупване на мускулна маса. Това ни наведе на мисълта да създадем българска протеинова напитка без химическа обработка и без консерванти и стабилизатори. Това ще бъде нашата изненада…

Препоръчваме ви:

Какво сирене ядем всъщност 
От Верона до Доломити - все на хапка и на чашка 
Люто до пълно изпотяване

Последно променена в Сряда, 19 Юли 2017 14:48
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Черно-бели снимки

Черно-бели снимки

19 Ян, 2020 Истории

Добри хора

Добри хора

18 Ян, 2020 Истории

Тя, моята дружинка...

Тя, моята дружинка...

15 Ян, 2020 Истории

Хората "втора категория"

Хората "втора категория"

14 Ян, 2020 Отношения

Всеки ден ме правиш по-добра

Всеки ден ме правиш по-добра

11 Ян, 2020 Отношения

Лутър, нашето второ дете

Лутър, нашето второ дете

10 Ян, 2020 Любимци

Дете на душата ми

Дете на душата ми

09 Ян, 2020 Блог

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам