logomamaninjashop

Диетата на Ваня Червенкова – вредна ли е за здравето?

Автор: Станимир Михов

Заедно с 90-дневната диета, диетата на Ваня Червенкова е най-популярната в интернет пространството. Известна е още и като „докторската диета“ или като „диетата 6 по 2“.


Какво представлява диетата на Ваня Червенкова

Базира се на принципа на разделното хранене. Цикълът на диетата продължава 12 дни. Той включва 6 типа храна и всяка от тях се консумира два последователни дни:

- ден 1 и 2: картофи
- ден 3 и 4: пиле
- ден 5 и 6: салати
- ден 7 и 8: риба
- ден 9 и 10: плодове
- ден 11 и 12: кисело мляко

Храната може да бъде приготвена по всякакъв начин – варена, печена, задушена, на пара, пържена. Няма ограничение в количествата, които приемате, но е добре да се хапва често и по малко. За подправяне на ястията може да се използва малко сол, малко зехтин и лимонов сок. Разрешени са чаят и кафето, но без захар. Препоръчителен е приемът на много вода. Безалкохолни и алкохолни напитки не са позволени. Диетата може да се ползва за пречистване на организма и/или за отслабване.
След приключване на 12-дневения цикъл, той може да бъде повторен, в случай, че желаните килограми не са достигнати.

1425372305 samaya tffektivnaya dieta v mire 1024x680

Как действа

Според интернет обществото

Диетата действа, благодарение на приема на една и съща храна в продължение на 2 последователни дни. По този начин се улеснява разграждането на храната, тъй като тялото използва само един ензим за тази цел.
Приемът сутрин на гладно на 1 аспирин и 1 витамин C, улеснява преработването на храната, но задължително трябва да се консултирате с лекар дали това е подходящо за вас. Това не е задължително условие в спазването на диетата ,така че можете да го пропуснете.

Според логичното мислене
Когато се приема еднообразна храна за по-голям период от време, се намаляват възможностите и начините да се изконсумират голям брой калории - пример с „ден 3 и 4: пиле“
При положение, че консумирате само пилешко месо за целия ден, едва ли ще надхвърлите 1 килограм пиле, дори да положите старание в тази насока.

1 килограм пилешко филе съдържа ~1150 калории.

Нека сравним 1 килограм пилешко с често консумирано дневно меню.

закуска: тестена закуска или мюсли с мляко – 300 калории;

обяд: готвено ястие – 200-300 калории, салата или зеленчуци с добавена мазнина (олио и/или сирене) – 100-150 калории, безалкохолна напитка – 160 калории, десерт – 300-600 калории (средно 1000 калории);

вечеря: плод – 150-200 калории или 1/3 до 2/3 от храненето на обяд – 500-800 калории;

междинно хранене: солети, вафли, кроасани – 200-500 калории (1 брой)

Общо калории: 1800+

Като добавим алкохол и други напитки през деня (като кафе или чай със захар), които често се комбинират и с вариантите от примерното междинно хранене, то калориите изключително лесно преминават 2200-2500 дневно.
Достатъчно е да вземем предвид, че 1 килограм е равен на 9000 калории, за да видим откъде идва ефектът на диетата.

Допълнителен ефект от този тип хранене, който не трябва да се бърка с изгорени мазнини или свалени излишни килограми, идва от ограничаването на преработени храни, които съдържат изкуствено добавена сол. Това позволява на тялото да се отърве от задържаната вода и кантарът бързо да покаже минус 2-5 килограма, а вие да се заблудите, че сте отслабнали още първите няколко дни.

Този процес отнема повече време. Освен това за здравословно отслабване се смята загубата от ~2-4 кг на 2 седмици.

Какви резултати може да очаквате - според Ваня Червенкова, след като спазвате 12-дневния цикъл два пъти, без почивка по между им, може да очаквате да свалите около 8-9 килограма.

Предимства и недостатъци на диетата

Предимства
- ограничавате приема на калории, което от своя страна често довежда до загуба на килограми;
- заради приема на по-малки количества храна, в рамките на 1 цикъл, може да почувствате лекота в цялото тяло и най-вече в корема;
- избягването на преработени храни, ще позволи да се изхвърли излишната вода от организма, което се свързва с редица здравословни ползи.

Недостатъци

Недостиг на важни хранителни вещества
Ограничаването на макронутриентите (протеини, въглехидрати и мазнини) за дни наред, може да доведе до загуба на мускулна маса (особено ако не се спортува) и дефицит на важни витамини и минерали, които да дадат негативно отражение върху здравето.

Загуба на мускулна маса и тонус
Повечето хора, които избират диетата на Ваня Червенкова и 90 дневната диета, предпочитат да не спортуват, а това е допълнителна предпоставка да загубят освен мазнини, и малкото мускулна маса, която притежават. Тази загуба, за човек, който не спортува, често довежда и до вече обсъжданите негативи - стрии, целулит, увиснала кожа и други. Тези странични ефекти от диетата, могат да бъдат избегнати донякъде, като включите дори минимални физически натоварвания.

pohudenie pri yazve
Йо-йо ефект, стрии и целулит

Над 80% от хората, отслабнали с диетата на Ваня Червенкова, после си връщат килограмите, но са загубили сериозно количество мускулна маса, сдобили са се с отпусната кожа, стрии и целулит. Не случайно във фейсбук групите, свързани с докторската диета, най-често срещаната публикация гласи: „Момичета, започвам диетата отново, кой е с мен?“.
Нещото, което прави кожата стегната и прибрана, и придава оформен вид на тялото, е именно мускулната маса.

Основната идея на един добър хранителен режим е да се спазва за дълъг период от време, да ни научи на здравословни навици и на хранителна култура. Формата и визията, в която се намираме, е отражение на изборите, които правим всеки ден. Върнем ли се към старите си навици, се връщаме и в старото си тяло.

Опасни за здравето съвети

Някои от съветите в диетата може да са изключително опасни за здравето и да доведат до перманентни последствия.
Например приемът на гладно на аспирин и витамин C, може да се окаже предпоставка за развитие на язва.

Хормонални проблеми
Бързото преминаване от прием на много калории към прием на много малко, може да повлияе негативно на хормоните и да забави метаболизма ви.

Съвети, в които липсва всякаква логика
Според диетата е важно да няма смесване на храни, но в същото време се използват такива, които не се вписват в принципите на разделното хранене като киселото мляко, готвенето на месо с мазнина, овкусяването на салати с мазнина и др. Позволява се пържено пилешко, но не и панирано.

Според диетата не се допуска алкохол, но „веднъж, в рамките на 12-дневния модул, могат да се пийнат няколко глътки сухо бяло вино, ако има повод за това“.
За много хора това, че се позволява да се приготвят храните чрез пържене, не се вписва в представите им за здравословно хранене.


Други опции освен диетата на Ваня Червенкова

Плавен преход в приема на калории е много по-здравословна крачка, отколкото преминаването от режим, в който не спазвате каквито и да е ограничения, към „лекарската диета“.

Първата крачка, която може да направите, е да въведете малки здравословни замени.
Подобни замени са:

- консумация на повече вода вместо други напитки (над 3 литра); стевия за подсладител и канела вместо захар;

- цял плод вместо натурален или изцеден сок;

- овесени палачинки вместо от брашно;

- чаша червено вино вместо бира или калоричен коктейл; пълнозърнести храни вместо преработените им версии;

- овесени ядки вместо мюсли и зърнени миксове;

- горчица вместо майонеза;

- сурови ядки вместо печени с добавена сол;

- шарлан (по-достъпна версия) или зехтин вместо рафинирано олио;

- по-често печено и варено вместо пържено;

- микс от подправки и калиева/хималайска сол вместо обикновена; оризовки вместо чипс или снакс;

- консумация на храна доколкото се чувствате сити, а не докато се изпразни чинията.

Тези малки замени биха били повече от достатъчни, за да придвижат нещата в положителна насока, но без стреса, ограниченията и евентуалните нежелани странични ефекти от диетата на Ваня Червенкова. С тях също ще загубите бързи килограми в началото – отново както беше споменато по-рано в статията, заради редуцирането на сол и натрий, които са основен отговорник за баланса и количеството съхранена вода в тялото. Но ще се чувствате по-жизнени и енергични, отслабването ще е по-здравословно, няма да загубите голям % от мускулната си маса и след това при желание лесно ще надградите постигнатото.
Съчетаването на предложените замени, дори с минимална физическа активност, биха гарантирали постигането на по-бързи, по-задоволителни и по-здравословни резултати, както и тяхното задържане.
Дори не е нужно да тренирате във фитнес, в домашни условия също може да провеждате ефективни тренировки.

Наложете си тези промени за една седмица и съм сигурен, че резултатите ще ви мотивират да искате да постигнете повече. Тогава може да се обърнете към специалист, който да ви насочи към добре балансиран хранителен режим, отговарящ на възможностите ви, лични предпочитания, опит с диети и здравословно състояние.

 

Препоръчваме ви още 14 трика как да спазваш диетата си от същия автор.Фитнес инструктор 440x440За автора:
Станимир Михов е фитнес инструктор, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Изготвя персонализирани хранителни режими и тренировъчни програми (за фитнес зала или домашни условия). Консултира по здравословно хранене, хранителни добавки и суплементация. 
Занимава се с фитнес над 10 години. През последните 5 инвестира време и усилия, за да подобри знанията си в сферата на фитнес и бодибилдинг тренировките, съобразени с подходящо хранене за постигане на бързи резултати, които могат да се задържат. Специализирал се е в методи и техники, ефективни при отслабване и редуциране на процента подкожни мазнини, покачване на мускулна маса, изграждане на симетрично тяло, правилно и съобразено хранене за постигане на заложени цели и подобряване на здравословно състояние. Има завършен курс в НСА за фитнес инструктор – фитнес и фитнес-културизъм. 

 

 

Последно променена в Четвъртък, 02 Ноември 2017 11:40
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам