5 минути или половин час

Автор: Мая Цанева

Най-дългите минути, които помня и прекарвам относително често, са тези пред кабинета на мамоложката ми. На всеки шест месеца ходя на контролен преглед и за мое щастие засега няма проблем, който да изисква преглед за повече от 5 минути.

Но минутите, прекарани в очакване на моя час при лекаря, са най-тягостните, които преживявам и то редовно, без някой да ме кара насила.

Кабинетът на лекаря ми се намира на приземния етаж на един медицински център. Логично няма прозорци, през които да зяпаш я дърветата, я колите и това засилва тягостната сива тишина на пациентките.

Всички седим почти мирно, без да си говорим за рецепти, последните сополи на децата или за промоцията за месо. Всички мълчим и наум се молим прегледът ни да продължи 5 минути, а не 30. Една от нас стиска в ръка наръч изследвания и запаметява данните от тях. Друга зяпа с надежда да види нещо красиво или цветно, но погледът й все се забива в тюрбана на съседката или в изрисуваните вежди. И настръхва, без да й е студено. Трета стиска ръката на приятелка, майка, някой, който е дошъл с нея за кураж. Четвърта се надява да не е следващата в семейството, сред приятелките си, която ще чуе лоша новина. Пета излиза от кабинета с щастлива усмивка и ни зарежда с надежда. После взима стълбите на бегом.

Всички се страхуваме, че нещо може да се обърка и аз, или тя да е следващата жена с тюрбан, или лечението да не е подействало, или още по-лошо - новините да са лоши.

Аз си причинявам този стрес всеки 6 месеца – не само от страх, а защото това е отговорност, която нося към себе си, към близките ми. И винаги се моля за 5 минути преглед. И съм щастлива, щом изляза.

В момента се провежда кампания за безплатни прегледи, инициирана от известна козметична компания. Идете на преглед сега, или си поискайте и настоявайте за направление от личния лекар. Ако не ви даде, платете си прегледа, но не го отлагайте за след година например.

5-те минути за добра новина или половин час време надежда и лична отговорност не е като да търкаш талонче от лотарията. В тази лотария печалбата е нашето здраве и има начин да станем милионери.

Прочетохте ли

Един много личен разговор

Последно променена в Сряда, 03 Октомври 2018 14:49
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Фреди

Фреди

20 Ное, 2019 Любимци

За братята, сестрите и кръвта

За братята, сестрите и кръвта

23 Ное, 2019 Отношения

Четвъртото дете

Четвъртото дете

21 Ное, 2019 Татко Калоян

Само да му дойде времето!

Само да му дойде времето!

17 Ное, 2019 Забавно

Депресията не е дупка, а връх

Депресията не е дупка, а връх

25 Ное, 2019 Добра форма

Имиджът ми сред жените

Имиджът ми сред жените

25 Ное, 2019 Забавно

Стискайте ни палци!

Стискайте ни палци!

18 Ное, 2019 Здраве

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам