logomamaninjashop

5 минути или половин час

Автор: Мая Цанева

Най-дългите минути, които помня и прекарвам относително често, са тези пред кабинета на мамоложката ми. На всеки шест месеца ходя на контролен преглед и за мое щастие засега няма проблем, който да изисква преглед за повече от 5 минути.

Но минутите, прекарани в очакване на моя час при лекаря, са най-тягостните, които преживявам и то редовно, без някой да ме кара насила.

Кабинетът на лекаря ми се намира на приземния етаж на един медицински център. Логично няма прозорци, през които да зяпаш я дърветата, я колите и това засилва тягостната сива тишина на пациентките.

Всички седим почти мирно, без да си говорим за рецепти, последните сополи на децата или за промоцията за месо. Всички мълчим и наум се молим прегледът ни да продължи 5 минути, а не 30. Една от нас стиска в ръка наръч изследвания и запаметява данните от тях. Друга зяпа с надежда да види нещо красиво или цветно, но погледът й все се забива в тюрбана на съседката или в изрисуваните вежди. И настръхва, без да й е студено. Трета стиска ръката на приятелка, майка, някой, който е дошъл с нея за кураж. Четвърта се надява да не е следващата в семейството, сред приятелките си, която ще чуе лоша новина. Пета излиза от кабинета с щастлива усмивка и ни зарежда с надежда. После взима стълбите на бегом.

Всички се страхуваме, че нещо може да се обърка и аз, или тя да е следващата жена с тюрбан, или лечението да не е подействало, или още по-лошо - новините да са лоши.

Аз си причинявам този стрес всеки 6 месеца – не само от страх, а защото това е отговорност, която нося към себе си, към близките ми. И винаги се моля за 5 минути преглед. И съм щастлива, щом изляза.

В момента се провежда кампания за безплатни прегледи, инициирана от известна козметична компания. Идете на преглед сега, или си поискайте и настоявайте за направление от личния лекар. Ако не ви даде, платете си прегледа, но не го отлагайте за след година например.

5-те минути за добра новина или половин час време надежда и лична отговорност не е като да търкаш талонче от лотарията. В тази лотария печалбата е нашето здраве и има начин да станем милионери.

Прочетохте ли

Един много личен разговор

Последно променена в Сряда, 03 Октомври 2018 14:49

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам