logomamaninjashop

Всичко за инконтиненцията - разговор с д-р Станева от МБАЛ "Надежда"

  • 30 Мар, 2022

Разговор с д-р Десислава Станева: акушер-гинеколог в МБАЛ „Надежда“
След завършването на Медицински университет – София, започва работа в болница „Надежда“, като специализант по акушерство и гинекология. Освен в родилна зала, работата ѝ я отвежда и в операционната, където открива своето истинско призвание – оперативната гинекология. Насочва се и към едно друго, сравнително ново направление – естетичната гинекология, и с подкрепата на екипа и ръководството на болница „Надежда“ започва да развива успешно това направление в лечебното заведение. Според д-р Станева естетичната гинекология неоправдано е подценявана в медицинските среди, защото има огромен потенциал за успешно неинвазивно лечение на редица изменения в гениталната област при жените.

Част 1

1. Какво е уринарната инконтиненция?
Уринарната инконтиненция представлява неволно изпускане на урина – от пикочния мехур се отделя урина без да може да се контролира това от самия човек. За това именно се казва, че е „неволно“.  Среща се както при жени, така и при мъже, като е по-често при жени. Уринарната инконтиненция влошава значително качеството на живот – влияе в социален, психологически, сексуален аспект.

2. Какви са различните видове инконтиненция?
Най-честият е т.нар. стрес инконтоненция, която представлява неволно изпускане на урина при  кихане, кашляне, физическо усилие – дейности, които причиняват  повишаване на налягането в коремната кухина. За развитието й значение има влошеното състояние и функция на гладката мускулатура на уретрата и кръвоносни съдове около нея.
Следва императивна инконтиненция (urge инконтиненция) – неволно изпускане на урина, което е съпътствано или е непосредствено предшествано от неудържим позив за уриниране – това е т.нар. свръхактивен пикочен мехур. Симптомите  са освен неволното изпускане на урина с внезапно настъпили позиви за уриниране, но и често и нощно уриниране.
Съществува и смесена инконтиненция – едновременно изпускане на урина при повишено абдоминално налягане и съпътствано с поява на силен, неудържим позив за уриниране. При този тип се съчетават симптомите на стрес инконтиненция и императивна инконтиненция. Обикновено преобладават симптомите на  единия тип. Определянето на водещия има значение за терапевтичното поведение.
Има и инконтиненция от преливане – неволево изпускане на урина поради препълването на пикочния мехур с урина. Дължи се на нарушения на функцията на мускулатурата на пикочния мехур, обтуриране – запушване, на уретрата. Този тип инконтиненция предразполага към рецидивиращи инфекции.

3. Инконтиненцията проблем само при възрастните ли е?
Най-често оплакванията се появяват с напредването на възрастта, с промяната в структурата и функцията на тазовата мускулатура. Но от този проблем страдат и жени след бременност и раждане, активни спортисти поради травми на мускулатурата, хора с придружаващи заболявания – захарен диабет, множествена склероза, спина бифида, болест на Паркинсон.
Повишеното телесно тегло, повишената физическа активност, хроничните белодробни заболявания са причина за повишено коремно налягане и поява на стрес инконтиненция.
Всеки случай трябва да се прецизира индивидуално и да се предприеме насочено конкретизирано лечение според  причината за уринарната инконтиненция.
При износване на бременност и при раждане се разтягат мускулите и фасциите  на тазовото дъно, нарушава се инервацията им. Значение има и генетично обусловеното качество на съединителната тъкан, както и хормоналния фон на женския организъм – по време на менопауза – дали е медикаментозно обусловена, при лечение например на ендометриоза или на онкологично заболяване, или е настъпила в хода на индивидуалното развитие, се появява атрофия на тъканите. Атрофията е фактор, предразполагащ към уринарна инконтиненция.

4. Какво всъщност представляват тазовите мускули?
Тазовото дъно представлява слой от мускули и фасции, съединителнотъканни елементи, изграждащи долния край на коремната кухина. Тазовото дъно има значение за нормалната позиция на тазовите органи и съответно тяхното нормално функциониране. Промяната в състоянието му е свързана със съответните състояние на генитален пролапс и произтичащите от това симптоми – чувство за тежест и пълнота в таза, болка в кръста, уринарна инконтиненция, напипване на формации във влагалището или пред вулвата.

5. До какво точно водят слабите мускули на тазовото дъно?
Промяната в  структура на тазовото дъно води до промяна в нормалната анатомична позиция на  органите в малкия таз – изменя се  позицията на матката и влагалищните стени, които пък променят позицията и на пикочния мехур и ректума. В напредването на процеса се стига до влагалищен десцензус – известно като  „смъкване“ на влагалищните стени. Този процес увлича и съседните органи – в частност пикочния мехур, и за това е предпоставка за изява на уринарна инконтиненция.
В случая при стрес инконтиненция се променя анатомичната връзка между уретрата и пикочния мехур. Тази връзка, наречена уретровезикално съчленение, изпълнява функцията на клапа – задържа  урината в пикочния мехур.

6. Необходимо ли е да се търси консултация със специалист и медицинска помощ?
Нуждата от консултация със специалист е абсолютно задължителна. Необходимо е да се уточнят водещите симптоми, типът на уринарната инконтитенция, наличие на придружаващи заболявания. На тази база се определя терапевтичен план за лечение.

7. Какви са възможните терапии за борба с неволното изпускане на урина?
Има различни терапии, които се назначават или комбинират след определяне на типа инконтиненция. Започваме с поведенческите прийоми, т.е. промени в ежедневието, като намаляване на приема на течности – по-малко чай, кафе, кола – напитки с кофеин и алкохол поради диуретичното им  действие;  намаляване на прием на течности преди сън; редукция на телесното тегло; тренировка на пикочния мехур – уриниране на всеки 2 часа,  отлагане на уринирането до „краен предел“.
Важна е лечебната физкултура, която за случая предлага набор от упражнения за поддържане тонуса на мускулите на тазовото дъно.  Тук влизат и упражненията на Кегел. Важно е жената да „намери“ точните мускули, които да тренира, за да има ефект. За постигане на ефект от лечебната физкултура трябва постоянство, резултатите се появяват след седмици тренировка.
Съществува и терапия, чрез песари, които представляват механични средства за корекция на нормалната позиция на тазовите органи. Песарите са с  различни форми и размери, като за определянето на точен размер е необходим преглед със специалист акушер-гинеколог.
Естестено има и медикаментозна терапия. Изборът зависи от вида на уринарната инконтиненция. При стрес инконтиненция се предписват медикаменти, които повишават тонуса на гладката мускулатура на уретрата, а при свръхактивен пикочен мехур – медикаменти, които намаляват контрактилността на детрузорния мускул на пикочния мехур.

8. Има ли методи за хирургично лечение на уринарната инконтиненция?
Хирургичното лечение е метод за лечение при изчерпване на неинвазивните възможности.  Видът на хирургичната интервенция се избира спрямо типа уринарна инконтиненция и промяната в позицията на гениталиите. Варианти са:
* тредлифтингът при стрес инконтиненция – апликацията на специални конци под лигавицата на влагалището, за да се „заздравят“ на влагалищните стени;
* периуретрални инжекции при стрес инконтиненция – инжектиране на специален за целта материал периуретрално с цел да подобри клапната функцията на уретралния сфинктер
* ботокс терапия и оперативни корекции за увеличаване на вместимостта му – прилагат се при императивна инконтиненция;
* специални оперативни техники за корекция на анатомичните промени – колпосуспензия, изкуствен сфинктер.

9. Има ли други методи за лечение?
Съществуват методи за рехабилитация на тазовото дъно. В  Медицински център  “Надежда“ в  Paradise Center разполагаме с два уреда – стол Emsella с високоинтензивна фокусирана електромагнитна терапия  на тазовото дъно, която постига 11 000 неволеви Кегел стягания за 1 сесия и специализиран уред за вагинална лазерна терапия.
Електромагнитната стимулация на тазовото дъно и лазерната вагинална терапия НЕ се изключват като методи за лечение при уринарната инконтиненция, а взаимно се допълват.
Прилагайки ги заедно, засилваме ефективността на рехабилитацията на тазовото дъно. Затова създадохме и пакети от комбинации. 

10. Д-р Станева, в Медицински център „Надежда“ в Paradise Center разполагаме с два иновативни уреда за облекчаване на симптомите на уринарната инконтиненция. Разкажете ни повече за тях.
Терапията и с двата уреда е подходяща при стрес инконтиненция – изпускане на урина при кихане, кашляне, вдигане на тежки предмети или при всякакви физически дейности, водещи до повишено налягане в коремната кухина. Може да се приложи и при императивна инконтиненция, когато неволното изпускане на урина е предшествано или съпътствано от силен позив за уриниране. Ефективността на терапиите значително се повишава при комбинирането им. 

11. Моля обяснете за уреда с електромагнитна високоинтензивна фокусирана терапия на тазовото дъно – Emsella.
Тазовото дъно представлява слой от мускули и фасции – съединителнотъканни елементи, и има значение за нормалната позиция на тазовите органи и съответно за тяхното нормално функциониране. Промяната в състоянието на тазовото дъно в резултат на бременност, раждане, менопауза, напредване на възрастта, е причина за отпускането му, появата на генитален пролапс и произтичащите от това симптоми – чувство за тежест и пълнота в долната част на корема, болка в кръста, уринарна инконтиненция, напипване на формации във влагалището или пред вулвата. Отпускането на тазовите мускули има и негативен ефект и върху качеството на сексуалния живот – способността за получаване на оргазъм и чувството за задоволеност след полов акт намалява или отсъства.

12. Какво точно е електормагнитната фокусирана терапия?
Електромагнитната фокусирана терапия на тазовото дъно е неинвазивен метод за стимулиране и трениране на тазовите мускули с цел тяхното укрепване и повишаване на тонуса им. Оприличава се на упражненията на Кегел, но е много по-ефективен. Уредът се състои от специално разработен стол, свързан с конзола, от която се задават програмите за трениране на мускулите.
Пациентката сяда на стола с изправен гръб и леко разтворени бедра БЕЗ да е необходимо да съблича дрехите си. Стартира се програма от конзолата в зависимост от оплакванията й и състоянието на тазовото дъно, определено от предварителен преглед с АГ специалист. Генерират се електромагнитни импулси, насочени към тазовите мускули, които ги стимулират – водят до тяхното последователно съкращаване и отпускане т.е. трениране независимо от мозъчния контрол на жената. Честотата и продължителността на импулсите са различни по време на цялата процедура – така се избягва еднотипната тренировка на мускулите. От пациентката не се изисква никакво усилие, уредът генерира необходимите импулси и стимулира точните мускули – нещо, което е трудно изпълнимо при практикуване на упражненията на Кегел в домашни условия.

13. Каква е продължителността на процедурата?
Продължителността на една терапия е 28 минути. За това време тазовите мускули се свиват и отпускат 11 000 пъти т.е. за 28 минути се правят 11 000 Кегел упражнения, които съзнателно не могат да бъдат направени за цял живот. Терапията е напълно безболезнена. Усещането е за леки вибрации.

14. Защо тази терапия е по-ефективна от упражненията на Кегел?
При упражненията на Кегел жената трябва да „намери“ точните тазови мускули и да ги тренира – свива и разпуска в продължение на няколко минути 3 пъти дневно. Тази тренировка тя прави чрез волеви импулси т.е. под мозъчен контрол. Тазовите мускули се свиват и отпускат само до толкова доколкото жената може да ги контролира.
При високоинтензивната електромагнитна терапия свиването и отпускането на мускулите става независимо от мозъчния контрол на жената. Не е необходимо тя да „намира“ точните мускули. Импуслите на уреда стимулират точните мускули с различна продължителност на контракция. В рамките само на една процедура се извършват хиляди свивания и отпускания на тазовите мускули –  тренировка на мускулите, която е недостижима чрез упражненията на Кегел.

15. Тази терапия прилага ли се при мъже?
Да. Електромагнитната терапия е подходяща при мъже с еректилна дисфункция и/или хронични възпаления на простатата.

16. Какви са противопоказанията за извършването на този тип терапия?
Столът Emsella не е подходящ за жени с:
– метални протези, импланти, пейсмейкър
– наличие на вътрематочен песар
– туморни формации в малкия таз
– онкологични заболявания
– менструация
– бременност
– вагинална и/или уринарна инфекция

17. Колко терапии трябва да се направят?
Терапевтичният протокол включва 6 или 9 процедури, които се извършват 2 пъти седмично. След бременност и раждане с цел рехабилитация на тазовото дъно и превенция се препоръчват 3 процедури – по една процедура седмично.
При необходимост електромагнитната терапия на тазовото дъно може да се повтори отново след няколко месеца.

18. Нека сега да преминем и към втория иновативен уред с лазерна терапия.
Лазерната вагинална терапия се провежда в амбулаторни условия. Във влагалището се поставя тънък стъклен спекулум, който ограничава контакта на лазерното влакно с вагиналната лигавица. В спекулума се въвежда лазерното влакно, с което се третира вагиналната лигавица последователно отгоре-надолу и обратно. Процедурата е напълно безболезнена, с усещане за затопляне, слабо боцкане, като „иглички“. Продължителността е около 15 минути. Жената може да се върне веднага към ежедневните си дейности. В отделни случаи се наблюдава слаб дискомфорт в първите 24 часа след терапията.
Препоръчително е да се направят три последователни процедури – през около 30-50 дни.
Лазерната енергия  „загрява”  тъканите на влагалището,   ремоделира колагена и стимулира синтеза му, подобрява „храненето“ и повишава хидратацията на вагиналната мукоза. Под топлинното въздействие колагеновите влакна се свиват, скъсяват и задебеляват, което ги прави по-здрави. Тези процеси са съпътствани и от образуване на нови кръвоносни съдове в тъканите.
Ремоделирането на колагена и повишеното му образуване продължават и след приключването на процедурата т.е. и във времето до следващата лазерна вагинална терапия, като в края на целия терапевтичен курс съединителната тъкан е по-здрава, по-стегната и по-еластична. Това подобрява нормалната анатомична позиция на влагалищните стени, което има отношение към симптомите на уринарната инконтиненция.

19. Какви са противопоказанията за извършването на лазерна терапия?
Не прилагаме лазерната терапия при жени, които са:
– бременни;
– с влагалищна и/или уринарна инфекция;
– с менструация;
– със заболявания на съединителната тъкан – колагеногенози;

20. За какво друго се използва този лазер?
Диодният лазер, с който разполага болница „Надежда“ може да се използва и за лечение вулво-вагинална атрофия, кондиломи, а от скоро и за облекчаване на симптомите на  лихен склерозус.
Лихен склерозус е кожно заболявание с неизвестна до момента причина. Смята се е, че се дължи на автоимунни процеси. Клиничната му изява е появата на кожни зони с намалена пигментация и гладка повърхност, които са лесно раними, често и сърбящи. Тези кожни зони, разположени в гениталната зона, значително нарушават ежедневния комфорт на жената, повлияват сексуалния й живот и психологичното й състояние.
Лазерната терапия при лихен склерозус е алтернативен метод на лечение при жени, при които друг тип терапия е неефикасна и които искат да отложат и/или избегнат оперативното лечение.

21. Какви са цените на процедурите?
Една вагинална лазерна терапия е на цена от 350 лв., пакет от три вагинални лазерни терапии е на цена от 1000 лв.
Процедурите със стола Emsella с електромагнитната терапия в момента са с 30% отстъпка:
– Emsella проба: 1 терапия – 150 лв., с 30% отстъпка – 105 лв.
– Пакет „Профилактика след раждане“: 3 терапии – 390 лв., с 30% отстъпка – 273 лв.
– „Стандартен пакет“ Emsella*: 6 терапии – 675 лв., с 30% отстъпка – 472.50 лв.
– „Интензивен пакет“ Emsella*: 9 терапии – 855 лв., с 30% отстъпка – 598.50 лв.
Вече са налични и пакетни процедури със специални цени с допълнителна отстъпка – лазерна терапия + електромагнитна стимулация на тазовото дъно.

Пакетите са 2 вида:
– 3 лазерни терапии +  6 електромагнитни стимулации на тазово дъно – на цена от 1400 лв.
– 3 лазерни терапии +  9 електромагнитни стимулации на тазово дъно – на цена от 1600 лв.
Записванията се правят на телефоните на кол центъра на болница „Надежда“ и Медицински център „Надежда“.

22. За кого и при какви случаи са подходящи тези комбинирани пакети?
Пакетните процедури са подходящи за жени с уринарна инконтиненция като цяло. И двата уреда повлияват ефективно стрес инконтиненцията, имат своя ефект и при императивна и при смесена инконтиненция. Електромагнитната стимулация и лазерната вагинална НЕ се изключват като методи за лечение при уринарна инконтиненция, а взаимно се ДОПЪЛВАТ, защото те действат на различни нива – в единия случай въздействаме върху тазовото дъно, а в другия – върху колагеновите и еластинови влакна, част от анатомичния строеж на влагалищните стени.
Не всяка пациентка е подходяща за този тип терапия, тъй като има различни висове и степени на уринарна инконтиненция. Лазерната терапия дава отлични резултати при лекостепенна стрес уринарна инконтиненция и много добри и добри при умерена. Не се препоръчва като избор за лечение при тежко изразени симптоми.

23. Лечима ли е уринарната инконтиненция?
Да, има методи, чрез които може да се повлияе на оплакванията и в определени случаи те напълно да се отстранят.
Именно това е причината, поради която жените трябва да знаят, че възможност за лечение има и да не приписват случващото се на възрастовите промени на тялото си.
За успешното овладяване на симптомите е важна консултацията със специалист, определянето на типа на уринарната инконтиненция предлагане на опции за лечение и съвместното решение за действие – взето заедно с пациентката. Моят апел към жените е: Не се примирявайте с уринарната инконтиненция, търсете, решения има!

Последно променена в Сряда, 30 Март 2022 12:00

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам