Един специален ден в годината

Автор: Неда Дойчинова

Имам си един много специален ден в годината. От онези, хубавите дни, които ме карат да се чувствам уникално и особено. Ден, за който започвам да се вълнувам месеци по-рано. Нарича се Ден на репродуктивното здраве.

В този ден срещам много хора. Жени и мъже, на които животът е отредил да имаме нещо общо в съдбите си. Едните, също като мен, вече са преодолели едно от най-големите препятствия в живота си – да станат родители. И не са забравили какво им е било тогава, преди много години. И помнят какво е някой да ти подаде ръка в тежките моменти. Сега са от другата страна. И помагат на онези, които все още не са сбъднали мечтата си. Голяма част от тези хора вече години са от онези, истинските ми приятели, на които мога винаги и за всичко да разчитам. Другите хора са все още пациенти. Повечето са ми непознати. Някои от тях са вече отчаяни, други неориентирани и уплашени, трети нахъсани. Някои са изчели всичко за стерилитета, други не са стъпвали в репродуктивна клиника. Някои са научили за събитието от приятел, други случайно са прочели в интернет. Влизат тихо в залата, пристъпват плахо и несигурно. Във всички тях виждам себе си, преди около 10-ина години. Срещам и трети вид хора – лекари. Които в този момент са забравили ценоразписите на клиниките си. Отделили са лично време, пропътували са километри, за да бъдат там. Да помогнат със своя опит и знания на нуждаещите се. Да вдъхнат надежда, да потърсят проблема, да поговорят с пациентите.

Трите вида хора се срещат в залата. Тези, които имат какво да дадат, с тези, които имат нужда да го получат. Усещам го като някаква магия. Този ден, и тези срещи, са едни от най-емоционалните ми моменти в годината. Моментите, които ме карат да се чувствам истински жива. Изпълнена с увереност, че принадлежа към добрите хора на тази планета.
Да срещна приятели, които години наред не се уморяват да полагат усилия и да жертват лично време в полза на други, е нещо, което ме държи заредена с положителна енергия месеци след това. Нещото, което връща вярата ми, че най-човешката мисия е да помагаш на другите.

Надеждата, която се чете в очите на пациентите, които изпращаме в края на деня, е най-голямото удовлетворение за всеки един от нас – доброволците от Сдружение “Зачатие”.
Благодаря на всички лекари, които за поредна година ще бъдат там – без вас този ден нямаше да бъде възможен!
Благодаря на всички пациенти, които ще ни се доверят и ще посетят това мероприятие.
Благодаря ти, Сдружение Зачатие, че ми помагаш всяка година, за 13-и пореден път, да изпитам всичко това!

Стигмата

946 ok

Виждате ги често – красиви и влюбени двойки, изглеждащи истински щастливи.

Срещате ги в търговския център, в парка по време на разходка, в кварталното кафе, в службата.

По нищо няма да ви покажат, че нещо е стегнало сърцето им отвътре и помрачава щастието им.

Вероятно познавате доста от тях. Вероятно са ваши близки, роднини, колеги.

Това са те – двойките с репродуктивни проблеми. За които детският смях у дома е все още несбъдната мечта.

Споделяме с вас поканата за Деня на Репродуктивното Здраве 2018, който ще се организира от Сдружение „Зачатие“ на 9-и юни в Плевен, от 11:00 ч. в сградата на Областната администрация, разположена в центъра на града. През тази година се навършват 30 години от раждането на първото ин витро бебе в България и мотото на събитието е "30 години ин витро в България", а основната тема на информационната сесия е "Асистираната репродукция в България - минало, настояще и бъдеще". Презентациите в нея ще обединят важните събития от историята на българската репродуктивна медицина и най-новите насоки на нейното развитие, авангардните методи и постиженията в диагностиката и лечението на стерилитета.

34665478 2029218177097217 6671156938899718144 o

Програмата на Деня на репродуктивното здраве 2018 включва информационна сесия с презентации, дискусия с пациенти и предизвикалата голям интерес Експо алея на репродуктивните клиники в България. За трета поредна година пациентите получават възможност да разгледат информационните щандове на клиниките, да разговарят директно с представители на медицинските им екипи и да получат консултация по интересуващите ги въпроси от медицински, психологически и правен характер.

Петима от посетителите в Деня на репродуктивното здраве ще получат ваучер от Сдружение Зачатие на стойност 500 лева за диагностика и лечение на стерилитет.
Имената на печелившите ще бъдат изтеглени с жребий в края на информационната сесия.

Поканете тези двойки да посетят мероприятието. Там ще се срещнат с водещи специалисти от репродуктивните клиники у нас, ще научат за новите методи в медицината, ще видят, че не са сами по нелекия път на стерилитета. Посещението, както и консултациите с лекарите, са напълно безплатни.

За някои от тях това може да се окаже ценната помощ, от която са имали нужда. А щастливите им усмивки след време ще са най-голямата благодарност, която някога сте получавали.

 

Препоръчваме ви още:

Коледно желание

550 грама живот

Как се лекуват неродени бебета?

Последно променена в Петък, 08 Юни 2018 08:54
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Женската интуиция

Женската интуиция

25 Сеп, 2019 Забавно

Първият принцип на кавалерството

Първият принцип на кавалерството

24 Сеп, 2019 Татко Калоян

Измама за милиони?

Измама за милиони?

25 Сеп, 2019 Истории

Калояне, как можа, бе?

Калояне, как можа, бе?

07 Окт, 2019 Татко Калоян

За кожата на една готвачка

За кожата на една готвачка

03 Окт, 2019 Забавно

Кучешки истории

Кучешки истории

05 Окт, 2019 Любимци

С тийнейджъри на заколение

С тийнейджъри на заколение

29 Сеп, 2019 Забавно

Банско през есента

Банско през есента

01 Окт, 2019 Развлечения

Мамо, защо?

Мамо, защо?

23 Окт, 2019 Възпитание

В предишния живот съм бил генерал

В предишния живот съм бил генерал

21 Окт, 2019 Татко Калоян

Жена и багаж

Жена и багаж

19 Окт, 2019 Забавно

Прав ли съм? Прав съм!

Прав ли съм? Прав съм!

14 Окт, 2019 Истории

Отвори, неверна жено!

Отвори, неверна жено!

13 Окт, 2019 Забавно

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам