logomamaninjashop

Шарлатаните и измамената онкоболна българка в Бразилия

Публикувам този текст на biologist от уважавания от мен сайт за наука и критично мислене 6nine.net. Харесвам Гала. Наистина я харесвам. Тя е усмихнат, ведър и талантлив човек, който ми е приятно да виждам на екрана. Обаче имам проблем с някои от хората, които кани. Защото това, което виждаме по телевизията, се приема масово за проверена истина. А част от гостите й са шарлатани. Когато тези шарлатани лекуват настинка, нямам нищо против. Но когато претендират, че лекуват РАК... С това имам проблем. Защото при онкозаболяванията всеки ден е ценен. Гала, моля те, подбирай си гостите. Заради хората, които ти вярват.

Тези дни всички бяхме разтърсени от тъжната история на болната от рак на гърдата Теодора. Жената се е подложила на всичко, което предлага медицината, което понякога е недостатъчно. Уви, човечеството все още има ограничени възможности. На жената са открити и метастази в мозъка, които причиняват ужасяващи главоболия, а лекарите съобщават, че няма какво повече да направят. Тя и семейството решават да се обърнат към услугите на известен бразилски лечител, който извършвал енергийни операции и лекувал рак със 100% успеваемост. Но какво е общото между този шарлатанин, Теодора, СЕМ и предаването “На кафе”, което е с водещ Гала?

Ако трябва да съм честен, първоначално игнорирах тази тъжна новина, защото смятам, че всеки трябва да понесе положителните или отрицателни последствия от личните си решения. В този случай обаче хората са изпаднали в истинска безизходица и отчаяние. В такъв момент те са най-уязвими към атаки от шарлатани и, естествено, тук се намесва бразилецът.

Бразилецът извършва своите манипулации, подобрение не настъпва, а състоянието на болната се влошава. Бразилецът за всичко сторено не иска пари. Вместо това парите са били поискани от посредник. В случая посредникът се казва Кармен Лазарова, която е получила 3000 лева от страдащите. Медиите разпространиха нейна снимка и бях като ударен от гръм. Въпросната Кармен, която е с външен вид на напълно луда жена и трябва да бъде психиатрично хоспитализирана, всъщност преди години  в национален ефир в предаването “На кафе” при Гала показа как се лекува всичко с електричество от мрежата.

Не искам да злорадствам, но настоящата ситуация доказва нещата, които от години повтарям:

  • популяризирането на шарлатани трябва да бъде забранено, макар да е изключително шик;
  • рекламирането на алтернативни методи за лечение трябва да бъде забранено;
  • лица, които диагностицират и лекуват, без да имат медицинска правоспособност, трябва да бъдат наказвани.

Ако тези 3 прости правила не се спазват, рискът някой да пострада е огромен. Ако правилата се спазваха, днес може би Теодора нямаше да бъде измамена, Кармен щеше да получи адекватна психиатрична помощ, а хората щяха да знаят да не се доверяват на шарлатани.

Накрая ще добавя, че има положително развитие. Offnews съобщиха, че Теодора ще се прибере в България на 4 май. Събрани са и необходимите средства за транспортирането й. Полета до Истанбул организира турската клиника "Анадолу", а оттам транспортът до България се осигури със съдействието на Външно министерство и лично на министър Екатерина Захариева, уточни съпругът й Александър Русанов.

Хора, моля ви, не вярвайте на шарлатани, които предлагат чудотворно избавление със странни методи. Ако имаше такова, стандартната медицина отдавна да го е "усвоила", изпробвала и да го прилага на практика, като печели добри пари от това. В което няма нищо лошо, стига да спасява хора.  

 

Препоръчваме ви още:

"Коя си ти да отнемаш надежда?"

FUCK CANCER

Един много личен разговор

Последно променена в Понеделник, 30 Април 2018 21:09

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам