logomamaninjashop

Не ставам!

Автор: Траяна Кайракова

Вчера разбрах нещо със сигурност, което отдавна подозирах. Ходих до пощата за един колет и изпаднах в абсолютен културен, образователен и ако щете майчински шок.
Влизам аз в салона и още от вратата чувам някакъв странен шум, който ми се забива първо в лявото, после в дясното ухо и за секунди в мозъка! За да ме разберете по-добре, си представете телевизор. Гледате си нещо на него и в един момент кабелната спира или нещо се поврежда, екранът се изпълва със снежинки и характерния за това звук. Който разбрал, разбрал! Който не е, да дойде до нас, ще му го изпея, ако въобще мога да го нарека туй чудо пеене. Но пък тъй ми се е забил, че докато съм жива, ще го помня и възпроизвеждам вероятно.

Оглеждам се, ослушвам се и тъй като не преминава отнийде влак, минавам напред. Усилва се, бе! Викам си, че сигурно някой климатик се е разбъзикал, нещо ремонтират, ама не се види. Заставам зад млада симпатична майка с новородено в количка. Оттам иде пустият му звук. Поглеждам и се чудя. Някаква помпа ли има, отопляват ли го туй човече с нещо, компресор за подгряване ли е, че то си е бая бахър вече? Отгоре на количката стои телефонът на майката и свети. Викам си от него ще да е, ама не е ясно какво е. Всички мълчим, никой не гъква, помещението е малко, вече ми става лошо от това постоянно дрънчене, ама няма накъде. Предполагам, че никоя от нас не искаше да излезе проста и да попита гордата майка какво е това. Детето се блещи в количката, майката друса с всичка сила, ние се молим да ни дойде редът. Минава жената и аз с последни сили си вземам пакета. Тръгвам след нея и понечвам да й помогна с количката. Тя отказва любезно и аз се престрашавам да ме вземе за проста и питам за това странно бръмчене. Майката се усмихва, поглежда ме като неандерталец (какъвто съм в случая) и казва, че това е специален бял шум, който пуска на бебето, за да заспи по-лесно. Бебето правеше всичко друго, но не и да спи ви казвам. Аз смотолевям умно едно „ааааааа“, а тя подвиква след мен: „Много хора вече го практикуват!“.

Божкеееее, много съм проста, казвам ви, добре че не съм тъпа! Като се замисля, баба ми навремето все тъй ни е приспивала! Сега, за непросветените като мен, малко сведение за прословутия шум. Веднага си направих труда да го проверя, щото от време на време се смятам за интелигенция.

13 ненужни съвета към младата майка

872ede1c1b32b96ba8500685aaa6a3f8 XL

„Какво е бял шум?

Както белият цвят е смесица от всички видими цветове в спектъра (затова, ако го прекарате през призма или кристал, получавате дъга), така и белият шум е смесване на звукове с различна честота и интензивност.

Примери за естествен бял шум са близък водопад, течащата вода от чешмата, шум от прахосмукачка, миксер или вентилатор. Белият шум са повтарящи се, монотонни звуци, които успокояват бебетата.

Защо малките обичат белия шум?

През дългите 9 месеца в корема на мама детето е заобиколено от далеч не толкова безшумна среда. По-скоро то се е намирало на оживена градска улица – това ниво на шум му е добре познато и привично. При раждането се оказва в един некомфортно тих свят и белият шум се явява нещо като спомен за предишния „уютен“ дом. „Белият шум наподобява звука от кръвта, циркулираща в плацентата. Този звук детето чува денонощно в утробата и точно затова той е мощен стимулант на вродения механизъм за самоуспокояване.“ – казва известният педиатър и преподавател в Медицинския университет в Южна Калифорния Харви Карп.

От това, което видях, най-силен (и евентуално подходящ) е шумът от бензинова резачка, после идват тези от проста косачка, миксер, пералня, прахосмукачка и т.н. „Ако бебето ви се събужда на всеки 20-40 минути през деня и на всеки 90 минути през нощта, бял шум може да се използва през цялото времетраене на нощния и дневен сън…“

Навремето на новородените са давали залък хляб, натопен във вино, увит в парцалче. Детето хем смуче, хем се заглавичква, хем се отпуска, хем за кръвчица и сила. Пък и от малко да опита, да не се стърви после на пиене. Сега, дали през туй време са дрънчали с тенджери и тави, дали са играли хора и ръченици, не знам, ама е действало. Сега са страшни моди, страшна работа!

Слушам разни млади и не толкова млади майки и се убеждавам, че не ставам.

Натрийте бебето със сол и го покрийте с листа от рози

ccd95094ca027ed20314ebc810607e55 XL

„Детето да се кърми максимално много.“ Тъй де, ама ако нямаш кърма, значи наемаш си една дойка, ако тя пресъхне, следващата и така, докато синът ти се ожени и го поеме жена му. Ей туй, ако не е максимум, здраве му кажи!

„ Да не се дава вода до еди-колко си месеца“. Бе, аланкоолу, навремето (пък не съм толкоз предъртяла) беше абсолютно задължително след хранене (независимо с кърма или друго мляко) да се дава вода, за да се измие хубаво устната кухина и се предотвратят афти. Сега не можело. В тия жеги последните години, остави го това дети жадно и си глей кефа. Ако не беше тая пуста вода, малкия щях да съм го уморила досега. Реве, та се къса нощно време. Аз де да знам, че кърмата ми не стига. Дам му шишето с вода, нашлипа се едно хубавичко, издуе му се тумбакът като на гладен хъш, умият му се червата и спи като младенец. Е, за малко мина тоя номер, ама мина. После направо кисело мляко. Ако ме чуят днешните майки, ще ме линчуват, убедена съм! Какви фонтани правеше от него при оригване, не е истина. Пък се носи една миризма на престояло в каца зеле и готово за хвърляне напролет, не ти е работа. Ама ей го на, два метра дангалак стана и оцеля с такава непросветена майка.

„Детето да се къпе на еди-колко си градуса и да се масажира с олио на еди-коя си марка на специално килимче за гимнастика“. Не думай! Моите и двете са ощетени баш откъм тая страна. Още с каката купих специален термометър. Къпя го туй дете, то реве и се къса. Вадя го на една кърпа и почвам да масажирам. Рев, та Боже. Идва тогава една леля на мъжа ми да ни види. Сварва ме баш на къпането. Гледа ме, гледа ме, че като се разфуча:

- Ще ви се не знаят и модите, и намярата! Ти луда ли си с термометър да мериш водата, ще изстудиш детето ма! Фърляй тъз вода и дай тука детето. Пробваш с ръка, ако на теб ти е добре, значи и за него е добре! Какво е туй олио, дето си го заразмятала, а? Нося пречистена мас. Защо го вадиш туй дете от водата? Я се съблечи, влез се изкъпи и ела гола, че да те масажирам аз! Малоумници ееееееееееей!

Че като направи една хубава топла водичка, изкъпа детето (то мълчи и се радва), още там във водата го разтри с мас, подсуши го и то заспа в ръцете й. Оттогиз и двете деца бидеха отглеждани точно тъй! Оживяха, гарантирам ви!

Скоро пък слушах две майки да се разправят за колики. Едната съвсем сериозно твърдеше, че предпочита детето й да има запек, а не колики. В тоя ред на мисли, да припомня, че едно време за запек се правеха елементарни процедури със сапунче и мушкато. Който е от мойто престаряло явно време, ще се сети.

„ Да не се дават плодове и зеленчуци преди еди-кой месец, а пюретата да са точно на марка…“ Тъй, тъй. Майка ми се беше обърнала на консервен комбинат. И трябва да ви кажа, че пюретата й бяха много по-маркови от купешките, а да не говорим, че си бяха и био, щото сама си отглеждаше всичко! Вкъщи варях и пасирах зеленчуци, давах жълтъци, банани, пресни сокове (от морковите нямаше изпиране нищо) и каквото ми бяха казали.

Не ме разбирайте погрешно. Нямам нищо против всички тия нови чудеса, обаче аз не ставам! Доскоро ми се искаше да родя още поне едно дете, ама сега съвсем се уверих, че не ставам! То мани това, ами и за баба не ставам. Ако трябва да го гледам туй внуче по новите моди, загинала съм! Хеле пък, ако се наложи да му пускам бял шум! Аз не на шум, на светлина и трептене на пеперуда не мога да спя, пък, не дай си Боже, на косачка, резачка или миксер!

Сега пред нас щели да правят фонтан. Ама баш под терасата и спалнята. Казвам ви, туй стане ли, ще си търся правата в Хага, Брюксел, Токио или където трябва, щото тогава не ми се мисли какъв живот ще е. Не стига че няма да се спи, ами подозирам, че ще започна и да се опикавам денонощно. Тъй като съм оптимист обаче, мога да направя една детска градина за приспиване с шум от вода на фонтан. Хем някой лев ще пада, хем всички ще ме мислят за умна и образована. Иначе не ставам, честно ви казвам – не ставам!


Препоръчваме ви още: 

Натрийте бебето със сол и го покрийте с листа от рози

Кой как отглежда децата си по света

Последно променена в Петък, 09 Ноември 2018 13:36

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам