Криворазбраните бездомни животни

Автор: Стамена Марашева-Петкова

Като цяло българите обичат животните, не може да си кривим душата, това е факт. Да, факт е, че бабата от съседния вход храни 11 бездомни котки, факт е, че старците в парка хранят гълъбите и врабчетата, факт е, че ваша приятелка води на ветеринар блъснато от кола улично куче, факт е, че има много хора, помагащи безвъзмездно на животните. Също така е факт, че като видите ранено бездомно куче, ви се къса сърцето. Има едно "обаче". Обаче чак когато едно озверяло от глад и страх животно нападне, ние започваме да мислим за бездомните животни като за сериозен проблем. Има проблем с бездомните кучета, този проблем е, че са изхвърлени на произвола и гладът, и страхът ги карат да нападат.

И така, шофирах към вкъщи, минавайки през доста главна улица, там има съборена сграда, където живее глутница бездомни кучета. Явно изплашени от колата, кучетата я подгониха. От една страна и аз се изплаших, от друга - не исках да ударя и осакатя някое куче, а те бяха доста - над 5. Бяха заобиколили колата от всички страни и лаеха. Аз трябваше да продължа, за да не правя задръстване (добре че беше късно и нямаше движение), а и нямаше как да сляза, щяха да ме нападнат. Продължих с бавна скорост, с цел да не блъсна някое куче, обаче кучетата продължиха да лаят и гонят колата още по-настървено. Нямаше как да карам по-бързо, а вече бях стигнала до нас. Продължих и излязох на главен булевард, там успях да ускоря с 40км/ч, но кучетата продължаваха да тичат редом до колата. Имах чувството, че са коне, а не кучета. Цялата гонитба продължи повече от километър. Докато най-накрая се отказа и последното куче. Да, аз бях невредима. Да, кучетата също. Обаче тази случка ме накара да си задам някои въпроси започващи с “ако”. Ако не бях в колата и ме бяха подгонили кучетата? (Щях да бъда изядена, буквално!). Ако бях блъснала някое куче? (Щях да го убия или осакатя.). Може би трябваше да вмъкна по-горе, че срещу свърталището на глутницата има жилищна сграда, механа и детска ясла. Ако нападнат някой, живущ в близост, или ако нападнат някой човек, който отива към механата? И по-лошо - ами ако нападнат малко детенце? Искрено се надявам да не получа отговори на тези въпроси.

Както винаги бих погледнала от хумористичната част на нещата. Как ли са ми се смяли таксиджите, виждайки кола заобиколена от една сюрия кучета и пищяща жена вътре, която повтаря само: “Мише, ще го блъсна, Мише ще го блъсна” (Мишето е моят съпруг). Тъй като темата е доста сериозна, и въпреки че се разминах абсолютно невредима, този път няма да има хумористична част. Прекалено сериозен е този проблем.

Бездомните кучета са голям проблем, нагледали сме се на новини, разказващи как глутница е нападала хора. Животниките са гладни и уплашени, но в тях няма злоба, все пак не са хора. Те са изоставени, без грижа, размножават се, създават глутници и търсят спасение. Затова трябва да се погрижим за животните, по природа те са невинни, ние сме тези, които ги озлобяваме, като ги бием, държим гладни, позволяваме им да се размножават безразборно, не се грижим за тяхното здраве и така те стават преносители на зарази и паразити. Не е редно редом до дете, на детска площадка, да се разхожда бездомно куче. И трябва да подчертая, че по никакъв начин не съм против животните. Но не искам да сеят зараза и страх по улиците. Нека бездомните животинки живеят в приюти, където човек може да отиде и да си осинови, нека бъдат хранени, обезпаразитявани и кастрирани. Толкова ли е сложно? Няма пари ли? Ами, аз лично, нямам против да дарявам или да ми увеличят данъците с някой друг лев. Май, май просто някой нехае както за кучетата, така и за хората. Кой ли е?

Много въпроси зададох, но в заключение искам да получа отговор на един-единствен въпрос. Ако утре глутница кучета нападне и убие, само ще се създаде материал за новините ли, или ще се действа адекватно и хуманно?

Бел.ред. Тук ще си позволя да допълня към историята на Стамена и още нещо. Когато собственик, изхвърлил животинчето си, носи финансова отговорност за това, ще започнем да се отнасяме по-внимателно с домашните си любимци и няма да ги оставяме безпризорни. Когато кучетата се регистрират, чипират и кастрират, няма да създават поколение безразборно. Има много мерки, които могат да се вземат, за да се реши този проблем, и то хуманно. Но за жалост за него се пише и говори или на Световния ден на бездомните животни, или когато нахапят някое дете, или когато "доброжелател" се опита да реши проблема еднолично и хвърли отрова на клетите създания, така че да убие не само тях, ами и домашните им събратя...


Препоръчваме ви още:

Куче-касичка

Отровете кучетата! И децата отровете!

Едно от най-добрите решения, които съм вземала

Последно променена в Сряда, 04 Април 2018 22:55
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Жена в колата

Жена в колата

28 Авг, 2019 Забавно

Що се смеете на чуждото страдание!

Що се смеете на чуждото страдание!

19 Авг, 2019 Татко Калоян

Митичният чичо Митко

Митичният чичо Митко

01 Сеп, 2019 Блог

Бърборкото

Бърборкото

05 Сеп, 2019 Истории

Стояна е бременна

Стояна е бременна

10 Сеп, 2019 Истории

Летни истории

Летни истории

06 Сеп, 2019 Блог

Гранд хотел

Гранд хотел

08 Сеп, 2019 Забавно

Готови за бебе

Готови за бебе

18 Сеп, 2019 Истории

Много обичам септември

Много обичам септември

17 Сеп, 2019 Татко Калоян

Фабрика за мечти "Светлина" - иновативното място за деца и възрастни

Фабрика за мечти "Светлина" - …

16 Сеп, 2019 Образование

Говорите ли за пари с децата?

Говорите ли за пари с децата?

12 Сеп, 2019 Образование

Стояна е бременна

Стояна е бременна

10 Сеп, 2019 Истории

Продължението на мозъка

Продължението на мозъка

09 Сеп, 2019 Възпитание

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам