logomamaninjashop

Вълшебният конкурс за детска рисунка на ИКЕА

Автор: Мария Пеева

За поредна година ИКЕА организира кампанията „Ела да играем“, в която в партньорство с УНИЦЕФ подкрепя правото на всяко дете да се развива и да играе в безопасна и устойчива среда. Не знам със сигурност от колко време се провежда конкурсът за детска рисунка, който е част от тази кампания, но трябва да е доста отдавна, защото моите синове са участвали в него като съвсем малки момчета, в самата зора на социалните мрежи. Тогава темата беше «Въображаемият приятел» и момчетата нарисуваха две много сладки играчки, Пици и Рици. Като дойде време за гласуване, разбира се, организирах всички роднини и приятели да ги подкрепят. Тогава конкурсът беше международен и финалът се провеждаше в Швеция, а шансът българско дете да спечели беше много малък. Но вече втора година конкурсът се организира на национално ниво, с българско жури и български дизайнер. Впрочем синовете ми не спечелиха, но въпреки това им беше забавно и интересно. Може би тогава разбрах, че всъщност децата искат да победят, но повече искат да участват. Защото им харесва да се изявяват и защото темата винаги е подбрана сред всички интересни неща, които ги вълнуват.

Тази година  тя ще бъде опазването на Световния океан и животните в него. Всяко дете на възраст от 1 до 12 години може да се включи, като нарисува своя въображаем защитник на морските обитатели. Родителите ще имат възможност да качат снимка на рисунката на своето дете в специално обособена платформа. След гласуване на публиката и специално жури, ще бъдат обявени 15 финалисти. Накрая рисунката на един от тях ще оживее в плюшена играчка, изработена от българския дизайнер Здравка Върбанова.

А защо тази тема? Защото децата са загрижени за бъдещето на света. Не бива да забравяме, че това е техният свят и тяхното бъдеще. Те се тревожат за замърсяването на океана, както и за живота на морските животни, и искат възрастните да се вслушват в страховете им. Притеснява ги наличието на пластмаса в моретата и океаните, намаляването и изчезването на видовете и запазването на биоразнообразието. Разбира се, най-вероятно няма да го кажат с тези думи, но ще кажат например «Мамо, ти знаеш ли, че пластмасовите сламки убиват костенурките и рибите?» Да, и аз съм чувала тази реплика преди време. Оттогава ползваме само многократни или хартиени сламки, но да не се отклонявам. Тази тема вълнува децата и те имат нужда да изразят чувствата си по нея. Сигурна съм, че рисунките им ще бъдат прекрасни и нямам търпение да видя оживелия в плюшена играчка, защитник на морските обитатели, който ще стане символ на общи инициативи на ИКЕА и УНИЦЕФ за по-добър живот и за правото на всяко дете да играе и да се развива.

IKEA Lets Play BLAVINGAD KONKURS 1700x750 01

Децата могат да участват в конкурса до 07.12, това е финалният срок за предаване. След като след като рисунките им са готови, родителите ще им помогнем да ги качат на ikeaplay.bg. Онлайн гласуването на публиката ще е достъпно от 08.12 до 12.12, а след това до 20.12 своя глас ще даде и журито на конкурса. Ще очакваме с нетърпение обявяването на 15-те финалисти на 22.12. 

През януари 2023 ще бъде церемонията по награждаването на финалистите в националния конкурс за детска рисунка на ИКЕА и отличаването на големия победител. Миналата година малката Михаела нарисува своя вълшебен защитник, който спечели сърцата на всички. Тя беше големият победител сред 15-те финалисти. А ето как изглеждаше нейният въображаем защитник.

Mihaela IKEA Drawing Competition

Напомням ви, че ИКЕА направиха и специална колекция BLÅVINGAD на тема за опазването на океаните и техните обитатели. Всички продукти в нея, за които това е възможно, са от рециклирани пластмасови материали от водните басейни и околността им. Можете да я разгледате тук.

Желая радостни емоции и вдъхновение на всички малки участници!

Последно променена в Вторник, 29 Ноември 2022 19:39

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам