logomamaninjashop

Здравословно, вкусно и красиво хранене в училище? Да, възможно е!

Автор: Нели Славова

Скорошен епизод на Мастършеф започна с това, че 45% от българските деца страдат от затлъстяване. И понеже безспорно вникваш повече в даден проблем едва когато ти дойде до главата, се замислих за храненето на нашите подрастващи деца. Миналата седмица писах подобен коментар, но като че ли коментарът ми остана незабелязан, а темата е важна, независимо дали е близо или далеч от главата ви.

Храната в стола струва 4.30 лв. и за тази сума никой не може да очаква качество. Да, ще му развеят пред лицето думички като стандарт, рецептурник, грамажи, но те няма да подобрят лошото качество на храната. Както и да наричаш едно лайно, то си остава лайно и няма да се превърне в еделвайс.

Синът ми сподели, че можеш да си купиш храна от лавката в училище.

Не мога да вляза вътре в училище и разчитам на неговите разкази, които са доста подробни, той всичко си споделя за сега.

Еди-кой си си купил Зайо Байо. Не попитах с играчка или без, просто чух Зайо Байо и се учудих, та забравих за останалото. Каква работа има според вас Зайо Байо снакс в училищен стол, бихте ли ми обяснили? В Лидл, да. В Била, ок. В Метро, със сигурност. Но в училищен стол каква работа има?
Също ми сподели, че някои деца наричат неговите кутии с храна гнусни и гадни, поради храната, която има вътре. Най-често зеленчуци, плодове, месо и според деня - домашна баница, кекс, палачинки.

Моят син не е голям фен на сухоежбите и сандвичи колкото може по-малко ще слагам, че после и на кучето не мога да ги дам, когато ги върне обратно у дома.
Та, децата около масата наричат това гадна и гнусна храна. При което той казва, че ще се срамува пак да яде такава кутия или ще я извади на масата, но ще му е кофти. Странно му е и друго - за какъв чеп гледаш какво има в нечия кутия, а не гледаш в своята собствена. Всеки носи това, което обича, което му е любимо или без да е питано много - това, което майка му му приготвя от предната вечер или същата сутрин.

Попитах го дали е обърнал внимание какво има в кутиите на другите, става дума за децата около масата, а не децата в целия стол. И той каза - шоколадово яйце, жилибон, гумени червейчета, шоколад, кренвирши, бирени пръчици и бонбони М&М.

Честно, ядосах се. И тук ще попитам - каква работа според вас имат шоколадите, шоколадовите яйца и желираните изделия в училище?

Аз не съм краен техен забранител и заклеймител, нали разбирате. Не ги отричам и не ги отказвам. Те съществуват и са по стелажите на всеки един магазин, а вероятно и всеки един кухненски шкаф. Но редно ли е да бъдат и в кутиите с храна за училище?

Това го слагате вие, родителите, и децата ви наричат нормалната храна гнусна и гадна. Тук дори не става реч, че едно дете ще види шоколадово яйце с играчка и ще поиска и то. Става дума, че детето с кофти храната и дори бих казала никаквата храна, щото това не е за наяждане, засищане и сили, кара друго дете да се чувства зле за това, че се храни нормално.

Другото, което ми направи впечатление по негови думи е, че тези "храни" не са един път седмично, а всеки ден.

И друго ще ви питам - относно тези "храни" родителите ли да държим отговорни, или училището? Чия е вината, защото е ясно, че не е на децата?
Може ли училището и учителите нещо да ви забранят на вас? Докъде стигат вашите граници и самосъзнание?
Защото при нас е забранено да имаш телефон и майки часовник, но синът ми ми сподели, че много деца не само от неговия клас, имат и от двете.
Така че може ли изобщо на нас някой нещо да ни забрани, след като ще минем отгоре му като танк?

На последно място ще говоря специално за своя си град, тъй като не мога да знам във всеки град какво е положението. Около повечето училища поне в близкия периметър какво имаме за ядене - парче пошла пица, което лично аз няма да ям, детето ми абсурд, доказано, проверено;
- джоб, в който ще ти изстискат течност с червеникав цвят и бял цвят;
- хамбургери;
- хотдог тук-таме има;
- дюнер;
- странджанки.
В повечето случаи това ти е изборът на храна около едно училище без повече фантазия. Допускам, че и в лавката в стола също липсва въображение.
Това е от мен. Очаквам да ми отговорите на въпросите. Няма да сме тези, които ще променят България, но поне може да споделим различни мнения.

Помолихме майките от групата ни да покажат каква храна приготвят за децата си в училище. Вижте в галерията изключително красивите им и изкушаващи предложения. Основната снимка е на Мина Ми.

 

 

Още по темата:

Детето яде твърде много сладко

Последно променена в Четвъртък, 01 Октомври 2020 08:43
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам