За да не страда детето ни от затлъстяване

10 полезни съвета за родителите

През 2017-а година Световната здравна организация публикува изследване, според което България е на пето място в Европа по детско затлъстяване. Национално изследване за храненето на населението над една година, правено у нас, установява значително нарастване на затлъстяването при момчетата до петгодишна възраст - 7,1 на сто през 2014 г. при 3,3 процента през 2004 г. При момичетата, в същата възрастова рамка, се забелязва обратната тенденция - на намаляване на затлъстяването и консумиране на все повече полезни храни. За България най-големият проблем е прекомерната консумация на сол - около два пъти повече от необходимото количество, както и обездвижването. В същото време страната ни е на последно място в ЕС по прием на прясно мляко. Тревога буди и фактът, че българските деца се застояват сравнително дълго пред телевизора или компютъра. Българчетата са пред екрана средноседмично около 25-26 часа, за разлика от холандчетата (14 часа) и връстниците им в Гърция (17).

Защитата от затлъстяване е задача, с която родителите могат да се справят. Ясно е, че всеки има различни гени, но в голяма степен теглото зависи от начина на живот и хранене, а те се възпитават в семейството.

1. Научете детето да закусва пълноценно

„Закуската изяж сам, обяда подели с приятели, а вечерята дай на врага си“ – в тази банална поговорка има много истина. Пълноценната закуска ни защитава от натрупването на наднормено тегло.

През юли 2017 година, учени от Калифорния обявиха резултатите от изследване, в което участват повече от 50 хиляди души. В продължение на няколко години тези хора попълвали въпросници, в които описвали храненето си. Резултатите показват, че пълноценната закуска води до снижаване на Индекса на телесната маса (ИТМ). Изследователите установиха и кой е оптималният интервал между закуската и обяда – 5-6 часа.

2. Телевизорът, компютърът и смартфонът са врагове на детето

Движението не е само живот, но и нормално тегло. Днес по улиците рядко ще видиш деца, които тичат, скачат или играят с топка. Затова пък с часове седят пред екраните на телевизора или лаптопа. И това е норма в начина им на живот. Детето има нужда от физическа активност. Тя му помага да изгори излишните калории, да подобри паметта и вниманието си и като следствие - да повиши успеха си. Особено вредно е храненето пред екрана. Когато детето е увлечено от интересно филмче, не обръща внимание на вкуса на храната и количеството й, следователно пропуска и момента на засищане. Това повишава склонността му към преяждане.

3. Ограничете сладките газирани напитки

Тези напитки са един от основните източници на добавена захар. Тя прониква в организма незабелязано и го натоварва с „празни“ калории. През 2010-а година, изследване на 4000 души показало, че консумацията на сладки газирани напитки повишава риска от затлъстяване с повече от 37 %.

Главният мозък на детето, което обича храните и напитките със захар, се настройва на „сладка вълна“. Известно е, че този вид продукти повишават изработването на допамин – хормонът на удоволствието. Затова и на детето му се иска все повече и повече от тези храни. Разбира се, не можем да го лишим напълно от лакомства. Но контрол върху количеството е нужен.

4. Не настоявайте да се изяжда всичко

Всяко дете има различен апетит и това е нормално. Много майки и баби обаче смятат, че празната чиния е залог за здраве. Мисията да нахраним детето до последната хапка и на всяка цена не води до нищо добро. Ако то отблъсква чинията и отказва да дояде супата или основното, най-вероятно в организма му е сработил естественият индикатор за насищане. Когато го принуждаваме да яде – още една лъжичка за мама, за баба, за тате – ние се намесваме в работата на този индикатор и я нарушаваме. В бъдеще това може да доведе до преяждане.

5. Сприятелете детето със спорта

Днешните хлапета водят заседнал начин на живот. Но детският организъм има нужда не само да потребява, а и да изразходва калориите. Разбира се, главният мозък е орган, който изразходва енергия, но мускулите също трябва да работят. Физическото развитие подпомага умственото и това е още един повод да запознаем детето си със спорта.

6. Не предизвиквайте емоции, които водят до преяждане

На ниво нервна и ендокринна система съществува връзка между стреса и храненето. По време на ядене тялото се запасява с енергия, по време на стрес – изразходва енергия. Притеснението заради оценките в училище, натовареността с уроци и форми, проблемите с връстниците и упреците на родителите – всичко това е стрес. В подобна ситуация у организма възниква потребност да се запасява и апетитът се повишава. Ако стресът е ежедневие, хранителното поведение на детето се нарушава. За да не преяжда трябва да щадим нервните му клетки.

7. Не го изкушавайте

Много от нас, възрастните, са почитатели на сладкото. В домовете ни, на достъпно и видно място, могат да се видят бонбони, шоколад и т.н., с които редовно и с удоволствие злоупотребяваме. След време се чудим, че детето ни почти не яде, а теглото му расте.

8. Следете големината на порциите

Размерът на чинията влияе пряко върху количеството консумирана храна. Направете един съвсем лесен експеримент. Сложете котлет в голяма чиния. Струва ви се празна, нали? Пържолата в нея съвсем се изгубва. След това я поставете в десертна чиния. Забелязахте ли как изведнъж стана „по-голяма“. Не е нужно да сервираме на детето в голяма чиния. Порциите също не бива да са големи. Ако детето не се нахрани, по-добре да поиска допълнително.

9. Гответе вкусно и здравословно

Много родители са твърде заети, за да приготвят домашна храна. Често семействата се хранят навън. Ако мама няма време да наготви, винаги можем да поръчаме пица. А с пицата детето получава много излишни калории. Домашната храна обаче също невинаги е полезна. Ако хладилникът е пълен с полуфабрикати, които само трябва да бъдат затоплени или запечени, ние не предлагаме нищо по-различно от фаст фуд. Здравословното хранене не изисква особени усилия. Да, необходимо е повече време за приготвянето му, но си струва. Важното е да помним, че полезните хранителни навици се изграждат в семейството.

10. Най-важното - бъдете положителен пример

Това се отнася до всеки аспект на възпитанието всъщност. Може дълго да разказваме на детето за вредата от чипса, снаксовете, бъргърите и всичко, което може да се намери в заведенията за бързо хранене, но ако то ни види как консумираме посочените храни, нищо от казаното няма да бъде възприето сериозно. Децата обичат да ни подражават, така го е измислила природата. Много от нас са искали в детството си да пораснат по-бързо, защото възрастните правят каквото си искат. И ядат, каквото си искат.

За вас подготви Янка Петкова.


Препоръчваме ви още:

Храненето като насилие

Интуитивното хранене – нов метод за регулиране на теглото

Ядат, не си играят

Последно променена в Събота, 10 Март 2018 09:09
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Да забременееш по график

Да забременееш по график

08 Авг, 2019 Добра форма

Когато и ако...

Когато и ако...

30 Юли, 2019 Отношения

Що се смеете на чуждото страдание!

Що се смеете на чуждото страдание!

19 Авг, 2019 Татко Калоян

Милото

Милото

12 Авг, 2019 Дом

Истанбул - столицата на света

Истанбул - столицата на света

17 Авг, 2019 Развлечения

Вие как се казвате?

Вие как се казвате?

11 Авг, 2019 Възпитание

Бели малини

Бели малини

10 Авг, 2019 Истории

Типовете мъже според Надя

Типовете мъже според Надя

02 Авг, 2019 Забавно

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам