logomamaninjashop

5 начина детето да учи с удоволствие през лятото

Автор: Павлина Радославова


Ваканцията е най-подходящото време, в което децата могат да развиват умения и знания без напрежение.

Лятната ваканция е любимата част от годината за много деца, независимо на колко години са или в какво населено място живеят - дълги топли дни, без ранно ставане за училище, без задължителна програма и притеснения около изпитвания и контролни. Макар и ваканцията да е заслужена почивка след учебната година, практиката на учители по целия свят показва, че дългите месеци извън училище (а в България лятната ваканция е една от най-дългите в Европа) и неангажирането на децата с полезни занимания са по-скоро вредни. Често точно през лятото децата губят ритъм за учене, изостават в подготовката си и по-трудно се адаптират към училищния режим през есента. Затова подготвихме списък от пет начина, с които можете да направите лятото на своето дете както полезно, така и много забавно.

1. Лятна академия
DSC06813 e1492078918883

Летните академии са не само спасение за работещи родители, но и прекрасен начин да повишите мотивацията на своето дете за учене. Иновативните подходи на преподавателите и по-неформалната обстановка предразполагат учениците да не се чувстват „като в училище”. Децата развиват знания и умения с много по-практична насоченост, темите на обученията са поднесени по интригуващ начин, отговарят на интересите на децата, включват повече учене чрез правене и игри. Дори за големите ученици летните академии са привлекателна възможност да намерят нови приятели,  да задълбочат интереса си към конкретни теми или да научат повече за желаните от тях бъдещи професии.

Разбира се, летните академии често не са по джоба на всеки родител. Затова горещо препоръчваме Безплатната лятна академия на Заедно в час в София, която през последните седем години е посетена от стотици деца и проверена от техните родители. Тази година академията ще се проведе от 31 юли до 18 август в две училища в кварталите “Люлин” и “Младост” и приема ученици от 1 до 12 клас. Записването е отворено до 15 юни, а повече информация може да научите тук.

2. Спорт


sport1

Да създадем навик за редовно спортуване на своето дете вероятно е един от най-ценните подаръци, които ще му останат и като възрастен. Спортът в ерата на таблетите, интернет и компютърните игри е не просто полезно занимание, а възможност за по-пълноценен живот в по-здраво тяло. През лятото хубавото време предразполага за повече излизане навън, а с това и за практикуването на много спортове. Вариантите са толкова много, че можете да провокирате своето дете през този сезон само да открие своя спорт и да се запали по тренировките, така че да продължи и през учебната година. В допълнение спортът винаги е бил най-страхотният начин за изразходване на детската енергия, пръв приятел на добрия сън и създаването на здравословен режим. Ако се чудите откъде да започнете търсенето на спортно занимание, разгледайте сайта на София - Европейска столица на спорта 2018, който със сигурност ще ви даде добри идеи.

3. Библиотека


obekti

Подобно на спорта, навикът за четене и любовта към книгите се възпитават от най-ранна детска възраст. Каквото и да сте чули, книгите не са старомодно занимание за децата - просто трябва да си проправят път покрай всички останали възможности за забавления. Лятото е супер възможност точно за това. Библиотеките в цялата страна, въпреки ограниченото си финансиране, продължават да бъдат онези места, в които децата могат да се влюбят в четенето, като откриват непознати светове, пътуват и развиват своето въображение. Библиотекарите са супергерои, които измислят вълнуващи работилници през лятото и правят четенето не само приятно, но и много полезно за развиване на функционална грамотност у децата. И още един съвет - просто оставете детето си само да избере своите книги, независимо на каква възраст е. Ще се изненадате колко силна мотивация за четене е свободата в избора на книги. За всички деца в София със сигурност голяма атракция през лятото и тази година ще бъде читАлнЯта в Градската градина. В нея, освен страхотна колекция от съвременни четива за деца и тийнейджъри, има и модерна и приятна атмосфера за четене - в един от най-хубавите паркове в града или на удобния пуф на втория етаж с гледка към Народния театър.

4. Доброволчество


8ce169a746d469a9793c163524f8f363

Всички искаме децата ни преди всичко да станат добри и щастливи хора, независимо какви житейски и професионални пътеки избират. Усилията за постигане на тази цел са ежедневни и всеки родител го знае. През лятото, когато децата разполагат с повече свободно време, е и най-подходящо да им покажем щастието от това да даряваш от своето време, за да помагаш на другите. Доброволчеството е ключова част от гражданското образование и неслучайно е високо ценено в процеса по кандидатстване в престижни световни университети. Доброволчеството развива безценни умения и нагласи и е невероятен начин детето да разшири кръгозора си, като се докосне до възможността да помага за решаване на реални проблеми. Най-удобният начин вашето дете да намери своята кауза е през сайта TimeHeroes, където са събрани едни от най-активните организации и доброволци в страната.

5. Летен лагер


f20150402194704 f94d3c006f8ff906063f51396f58b2d1

Преживяване, което те изкарва извън зоната на комфорт, което ти дава не само нови приятелства, но и предизвикателства - това е летният лагер. През последните години възможностите за летни детски лагери са все повече и все по-атрактивни и на разнообразни теми. Класическа възможност остават лагерите на морето, защото „второто море” (вече без родители) винаги е голямо удоволствие за всяко дете. Планинските лагери също не остават по-назад, като дават възможност на децата да опознаят живота извън града, да изградят силна връзка с природата, още по-осъзнато да я пазят и ценят. Разбира се, лагерите са преди всичко страхотен начин за създаване на нови приятелства и извор на вдъхновяващи истории за цял живот - или поне за началото на новата учебна година.

Сигурни сме, че има още много страхотни начини да превърнете лятото на своето дете в нещо повече от време за „нищоправене”, затова и ви провокираме вие също да споделите своите идеи и предложения с коментар под публикацията.

Снимки: Заедно в час, София - европейска столица на спортаTimeHeroes

Повече информация за лятната академия "Заедно в час" можете да намерите тук, а това са 5 признака, че детето не е готово за летен лагер

Последно променена в Понеделник, 05 Юни 2017 15:23

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам