logomamaninjashop

Да успееш, без да полудееш - различните стратегии за изпити

Напълно е възможно да издържиш матурата и да запазиш разсъдъка си, ако организираш дните преди изпита така, че да извлечеш максимална полза за подготовката и здравето си. При това - да го направиш с удоволствие.
Кои са различните стратегии и какви са плюсовете и минусите им?
 

Атака в 6 без 5
Привържениците на този „метод“ твърдят, че: „в деня преди изпита, трябва да се заредиш максимално с информация“ (още повече, че не си го направил, когато е трябвало). В случая може да се разчита само на краткосрочната памет. Някакъв шанс да успеят имат тези, които са с математическо мислене, добра памет и логика. Но като цяло не е продуктивен. Все пак обемът на паметта ни е ограничен и тя, за съжаление, не винаги се подчинява на нуждите ни. Ако в продължение на 24 часа зареждаш главата си с информация, рискуваш да претовариш паметта си и това може да ти изиграе лоша шега. Информацията, която „се е закачила“ в последния момент, може да не „изплува“ навреме. Напълно възможно е да погледнеш теста и да установиш...че нищо не си спомняш. Или просто да започнеш да бъркаш цифри, дати и формули.

За да издържиш успешно изпита, е много важно да не прегориш преди старта. Ако си вложил твърде много усилия в подготовката в последния момент, може в най-важния ден да се окажеш опустошен. Да нямаш нито емоционални, нито интелектуални сили. Затова е най-добре все пак системно да отделяш не повече от 3-4 часа дневно, при това част от времето да бъде предназначено за преговор на това, което вече си учил.

 

ehkzam

Лежерно настроени
„В деня преди изпитите изобщо не трябва да се занимаваш с подготовка, за да може мозъкът да „почине“.
Като цяло това не е лоша стратегия. Но се предполага, че в продължение на година все пак си учил. И ако в последните 1-2 месеца си се съсредоточил в решаване на тестове, вече имаш формирани навици и не е необходимо да повтаряш едно и също.

Тази стратегия се препоръчва от доста преподаватели. При нея се разчита на дългосрочната подготовка на ученика. 

Любители на адреналина
„Прекаленото спокойствие преди изпитите не е добър знак. Стресът активизира паметта и е по-лесно да се концентрираш. Нахъсването е важно. "

Тези, които твърдят, че това е вярно, вероятно са имали някакъв успех, когато след дълго нервничене са издържали блестящо изпита си. Затова са стигнали до въпросния извод. А всъщност са успели, защото много добре са се подготвили. Искаш или не, стресът преди изпит ще се появи и е добре да се опиташ да го снижиш, вместо да го подгряваш допълнително. Макар че има истина в това, че в състояние на стрес по-лесно се концентрираш. Но когато става дума за стрес в рамките на нормалното. Ако си твърде напрегнат, ще се изтощиш и няма да успееш да се възстановиш - нарича се "прегаряне". Затова е много важно фазата на изпита да не съвпадне с фазата на емоционално изтощение.

Това, разбира се, не означава, че едва ли не имаш нужда от успокоителни, за да се справиш. Напротив, подобни препарати снижават концентрацията на вниманието и забавят умствената активност като цяло.

Стратегията на суеверните
Някои са склонни да търсят тайнствени знаци и съвпадения. Един облича късметлийската си блуза, друг пък не се бръсне, за да не прекрати успешната си серия, трети смята, че точно „онова“ бижу ще му донесе късмет. Това е част от ритуала им за успех. Подобни предмети и ритуални жестове помагат да се съсредоточиш и успокоиш едновременно. Те като че ли сигнализират на мозъка ти: „Всичко е наред. Ще успееш.“ 

Но суеверията сработват само, ако си подготвен. 

Паникьорите 

Ако си от тях, да се опитваш да се успокоиш: „Всичко ще бъде наред!“ е безполезно. Ако не умееш да релаксираш, можеш да опиташ с един парадоксален подход – „техника на най-лошия изход“. Казваш си: „Аз ще се проваля. Добре. Какво ще стане после? Ще свърши ли животът ми?“.

Опитай се да си представиш детайлно вариантите при най-лош развой на събитията. Ще разбереш, че от всяка ситуация има изход и нивото на тревожност ще спадне.

 Перфекционистите

Склонните към перфекционизъм и черно-бяло мислене „ако не съм най-добър, съм пълен неудачник“ е добре да знаят, че успяват не тези, които са максимално мотивирани.

Здравословно е да допуснеш възможността, че резултатите ти може да не са най-добри, но са приемливи: „Бих искал да получа на теста 100 точки, но и 80 са добър резултат.

Материала подготви Янка Петкова

Как се отглежда математически гений можете да прочете тук, а всичко важно за матурите ще намерите в тази статия.

Последно променена в Четвъртък, 04 Май 2017 10:59

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам