logomamaninjashop

Учебната година започва присъствено, дистанционно обучение само по медицински причини

Окончателно е решението новата учебна година да стартира в реална учебна среда. Само по медицински причини децата ще могат да бъдат извинявани от присъствено обучение и да учат дистанционно, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Следващата година ще бъде трудна за всички ни, - родители, учители, деца, защото пандемичната обстановка ще се усложнява. Спряхме на стратегията – ако има болни деца или учители, веднага преминаваме в обучение в електронна среда. Допълнение към тази стратегия е, че вътре в паралелките не може да има дистанция, но можем да приложим разделяне между класовете, - по примера на детските градини, които са отворени още от май", обясни министърът.

"С промени в Закона за училищното образование предлагаме обучението в електронна среда да бъде избираемо – това касае деца, които имат компрометирана имунна система – детето, ако е болно, си учи вкъщи, заедно с класа, като за това ще е нужна подкрепата на учителите. С промени в Закона тази форма ще стане много гъвкава и удобна за децата. Нека се прави разлика между дистанционно обучение и такова в електронна среда – в такава среда детето присъства в класната стая чрез електронно устройство. 

"Ако едно дете е болно или е застрашено здравето на голяма група деца, преди излизахме в грипна ваканция. Това беше чиста загуба на време. Вече до 30 дни ще има възможност за обучение в електронна среда", обясни министърът.

Децата с хронични проблеми ще учат вкъщи. 

Възможен е компромис при деца със заболявания. Само по медицински причини някои деца могат да си останат вкъщи и ще има компенсация с дистанционно обучение. Ще се изисква медицинска бележка за по-трайно отсъствие.

Учениците да стоят колкото се може по-малко време в коридорите и да носят маски. В началото на всеки час ще се беседва с децата относно препоръките. 

В университетите има повече възможност за гъвкавост. Очаква се вузовете да правят т.нар. "превключване" на дистанционно обучение, но учебната година се очаква да започне присъствено. Яснота за мерките в училище ще има до края на месеца.

Източник: Нова телевизия

corona 5086496 1280

Още по темата:

За правото на избор при пандемия

Безопасно ли е децата да се върнат в училище 

Последно променена в Понеделник, 17 Август 2020 10:43

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам