logomamaninjashop

Първи клас – първи проблеми

Първият учебен ден вече е минало. Малките ученици се окопитват, свиквайки с обстановката, а родителите им кроят планове за това как да уплътнят най-ефективно времето на първолаците си. Ето какво мисли за рисковете в първи клас невропсихологът.

Учебният стрес е неизбежен, той е житейски момент, който не може да бъде пропуснат. Но ако подходим разумно, можем да улесним адаптацията на детето към новата среда и променените изисквания към него. Основните правила на адаптацията към училището са елементарни:

Минимум допълнителни занимания (особено нови)!

Това означава, че ако има възможност да отложите във времето постъпването в специализирано музикално/художествено/спортно училище за сметка на обикновеното е добре да го направите. Не се поддавайте на импулса (ваш или на детето) за записване в множество извънкласни форми. Английски, тенис, пиано – всичко това звучи добре, но може да почака. Не се притеснявайте, че детето скучае в занималнята (ако сте го записали) – там то има достатъчно работа – да напише домашните си, да поиграе, да опознае съучениците си и да помързелува, разбира се.

Поне два дни седмично напълно освободени от извънкласни занимания

Това е минимумът. Поне два дни седмично, след училище, детето трябва да се разхожда, да тича, скача, играе, да се търкаля по дивана или в калта, да се забавлява с играчките си, да се занимава с любимите си неща. Въпреки че вече е ученик, то все още е малко.

Дневен режим, пълноценен сън, закаляване

Последното не е случайно и има два ефекта – повишава имунитета и невропластичността.

Никакво застояване до късно над уроците и ранно ставане, за довършване на нещо. Детето, особено в период на учебен стрес, има нужда от пълноценен сън – нощен, а понякога и дневен. Предложете му да полежи половин час след училище, преди да започне подготовката си за следващия ден и ще се изненадате – даже тези, които не са спели следобед в детската градина, няма да откажат подобна възможност. Все пак в градината те са тичали, скачали, играли на пода, търкаляли са се и са спали. А в училище е нужно да стоиш 35 минути на неудобния твърд стол, да пишеш в непривична поза, да следиш всяко движение на учителя и да не изпускаш написаното на дъската. Отношението към закаляването е различно. Никой не предлага студени душове, но продължителната разходка е закаляване на въздух и е много полезна.

Подкрепа от родителите

Нужно е да обръщате внимание не само на учебния процес, но и на преживяванията на детето. Непременно питайте първокласника какво се е случило през деня, на какво се е смял, какво му е било интересно, с кого се е сприятелил.

Създайте си ритуал за споделяне преди сън, който всеки път започва с определена фраза: „Какво те затрудни днес?“, „За какво си мечтаеше днес?“ Това не бива да бъдат разговори за училищните или семейни събития, а за преживяванията, усещанията, чувствата на детето.

Мама-детектив

detec

Мозъчна гимнастика

Можете да правите заедно с детето упражненията на Пол Денисън. Те помагат да се синхронизират двете полукълба на мозъка, повишават концентрацията и вниманието, събуждат системата „интелект-тяло“ и я привеждат в готовност за обучение. Достатъчни са 10-15 минути дневно. Изследвания показват, че за една година успеваемостта на учениците, които редовно практикуват мозъчна гимнастика нараства с 50 %. Ето някои от упражненията, подходящи за първокласници:

Мързеливи осмици

Вземете молив в дясната ръка и начертайте върху лист хоризонтална осмица (знакът за безкрайност). После направете същото с лявата. След това едновременно с дясната и лявата. Повторете движенията във въздуха като спазвате същата последователност – дясна ръка, лява ръка, две ръце едновременно.

Ухо-нос

С пръстите на дясната ръка докоснете носа си, а с лявата хванете дясното ухо. След това плеснете с ръце и повторете същото като размените положението на ръцете – лявата на носа, дясната на лявото ухо. Със сигурност няма да ви се получи от първия път. Струва си да потренирате.

Двойна рисунка

Вземете по един молив във всяка ръка. Задачата е да нарисувате върху лист хартия каквото решите, движейки двете си ръце едновременно една срещу друга; нагоре-надолу (т.е. лявата ръка нагоре, дясната надолу) и обратно, отдалечавайки ръцете в противоположни страни.

Кръстосани стъпки

С лакътя на лявата ръка се наведете към десния крак. Докоснете леко лакътя и коляното. Същото движение повторете с дясната ръка и левия крак. Може да се изпълнява и от седнало положение. След това опитайте да докоснете с дясна ръка левия крак зад гърба (като го сгъвате в коляното) и обратно. Повторете го 4-8 пъти. Упражнението трябва да се изпълнява бавно.

Люлка

Седнете на пода. Свийте краката в коленете. Хванете ги с ръце и се отблъснете назад, като извивате гърба. Залюлейте се напред-назад и после вляво и вдясно. Върнете се в изходно положение и се облегнете назад на длани и лакти.

И още нещо – не забравяйте да напомняте на своя първокласник да пие вода. Това е много важно!


Прочетохте ли

Готови за училище

Последно променена в Вторник, 25 Септември 2018 09:50

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам