logomamaninjashop

Математика по финландски: да избереш оптимална тарифа за телефона си

Минимум домашни задачи и едно "истинско" контролно за цялата учебна година, при това с всякакви помощни средства. Във Финландия това не са мечти на глас, а реалност. За образователната система в тази страна е писано много, но продължава да привлича интереса на родители и специалисти. Екипът на платформата за развитие на логическото мислене и математически курсове LogicLike провежда наблюдение на обучението по математика във финландските училища и споделя впечатленията си.


Знания, необходими в живота

Не е учудващо, че учениците в тази страна се справят много добре с тестовете на PISA (Международна програма за оценка на образователните постижения на учениците). Тези тестове оценяват умението да се прилагат знанията на практика. През 2012-а година, когато акцентът е върху математиката, финландските ученици се оказаха на 12-о, при 3-та позиция през 2009, когато се оценяваха главно знанията, свързани с четене, отстъпиха само на Шанхай (Китай) и Корея. През 2015-а година насам (с приоритет природни науки) децата от тази страна се класират на 5-о място, а след това тенденцията продължава, но при все това е добър резултат, предвид факта, че в програмата взеха участие ученици от 70 страни. Но за Финландия е сериозна крачка назад след лидерските позиции години наред.

Прочетете и Финландското училище
през миналия век

Практическа насоченост на обучението
От учениците на тази северна страна, вие никога няма да чуете изречението: „За какво са ми тези косинуси?“ По време на урок учителят не просто разяснява новата тема, но и демонстрира как тези знания ще са нужни за бъдещите им професии или при справянето с потребностите на ежедневието. В средното училище децата придобиват навици по предприемачество на практически уроци по икономика. Приготвят обяд, планират количеството порции и изчисляват стойността на нужните продукти, разиграват скечове, при които сервират порции на „чуждестранните“ си гости (така упражняват и езика, който изучават допълнително), изчисляват печалбата на „заведението“ си и планират зареждането с продукти.

Атмосферата в часовете
Възможно е загубата на челните позиции да е подтикнала финландците да сближат още повече науката и живота. През 2015-а те стартираха образователна реформа, според която до 2020-а година, вместо отделни предмети в училище да се изучават „феномени“ или „явления“. Дали ще изчезнат традиционните уроци, все още не е ясно. Но ползата от междупредметния подход е очевидна. Той позволява да се разглеждат явленията от околния свят от различни гледни точки и по този начин получените знания се затвърждават в практиката.

Вижте и Училището,

което убива мечтите

Математиката не е по-важна от рисуването
Финландската образователна система се основава на принципа на равенството. Няма разлика в учебните програми на елитни и обикновени училища, правата на детето са толкова важни, колкото и на учителя. Изучаването на един предмет в ущърб на друг не се толерира. Затова и математиката не се смята за по-важна дисциплина от музиката, рисуването или часовете по трудово обучение. Може би затова у учениците не се формира негативно отношение към сложните предмети.

Без контролни и домашни?


В тази страна е прието, че децата задължително трябва да имат време за заниманията си по интереси, за игри с връстниците и общуване с родителите си. Затова домашните задачи са забранени. Или не? В крайна сметка слуховете са леко преувеличени. Има някои интересни нюанси. Домашни има, но са с много малък обем, за да успее ученикът да ги напише за 20 минути примерно. По математика това може да бъдат няколко примера по алгебра, просто за поддържане на формата. Има и възможност да избереш кога да направиш домашното си. То няма задължителен характер от типа „от днес за утре“. Най-важни са социалният живот и семейството. Децата имат домашни задължения – да изхвърлят кофата, да разходят кучето, да помагат в други домашни дейности.
Като във всичко останало акцентът в самостоятелното извънучилищно обучение е поставен върху поддържането на познавателния интерес, опознаването на околния свят и изучаването на живота.

Задължителни контролни или класни упражнения също няма. Тестове се провеждат по преценка на учителя, а оценките се съобщават лично на детето, не пред целия клас. Единственият стандартен изпит се провежда на 16 години и на него учениците имат право да използват всякакви помощни средства от справочник и калкулатор до таблет с достъп до интернет.

Прочетете Училище от бъдещето
– Сингапур

Да не знаеш таблицата за умножение не е срамно


Дванайсетгодишният финландски ученик се чувства прекрасно и без да знае таблицата за умножение и за целта използва калкулатор. Това не смущава преподавателите, защото е по-важно детето да може бързо да намери нужния му отговор. Изучаването на дробите започва в седми клас. Обучението се провежда на цикли. В седми клас децата изучават дробите повърхностно, след година се връщат на темата за по-задълбочени знания и така продължават в по-горни класове. Постепенно, без да се гони учебен план, повтаряйки по няколко пъти едно и също – така учат в тази северна страна.
Доказването на теореми също не е много популярно. Повече се цени способността да се решават прагматични задачи като способността да избереш мобилен телефон и оптимален тарифен план.

Бавен, но верен път към знанията


Вероятно никой няма да оспори твърдението, че на детето му е нужно да развива умението си да мисли, а не да назубря материала по училищните предмети. Във финландската образователна система се отделя по-голямо внимание върху развитие на индивидуалността на детето. Но не става дума за работа с „избрани“ ученици, които се подготвят за олимпиади и други конкурси. Децата се учат да развиват навици за работа в екип по всички предмети, общуват и заедно решават конкретни проблеми.
В някои училища има профилирани математически паралелки, но те учат по същите учебници, по които се обучават и връстниците им в обикновените класове. Разликата е само във времето, което е предвидено за усвояването на уроците. В последните години обаче се забелязва тенденция пособия с усложнени задачи да се появяват и във Финландия.

Децата учат компютърна грамотност още в началния курс: как да ползват информация от интернет безопасно, как да споделят снимки и лична информация, как да водят блог, който може да бъде четен само от съученици и родители. Училищата имат специални онлайн-платформи за тази цел. Това е добра идея, защото поддържа нуждата от себеизява у децата, далеч от опасностите на популярните социални мрежи.


Препоръчваме ви още:

За някои учители в училище

Образованието в САЩ

Холандското образование - училище без стрес

Последно променена в Сряда, 06 Декември 2023 10:38

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам