logomamaninjashop

Конференция „Монтесори“ в България


През септември Институт Монтесори България, присъединена към Association Montessori Internationale организация, инициира еднодневна образователна конференция посветена на развитието на детето в социалната среда. Целта е да бъде предизвикана обществена дискусия за социалните умения и уменията на бъдещето и споделяне на добрите практики при възпитанието и обучението на децата.

Тази проява припомня едно събитие от 30-те години на миналия век, когато в Единбург се състои Конгрес „Монтесори“. Тогава д-р Мария Монтесори говори за нуждата от промяна в системата на образованието и търсенето на креативни подходи, които ще предизвикат интереса на децата, ще премахнат умората от натоварването, което изисква класическото образование. Думите й са удивително актуални и днес:

„Мнозина са се опитвали да разрешат това с прост подход, като се обосновават, че „ако ученето е психически изтощително, то трябва да се намали…По всяка вероятност, ние сме първите, които показват начин за намаляване или дори премахване на умствената умора, както и увеличаване на индивидуалността чрез преподаване на култураСредството, което отваря нов път в образованието, е предложено от самите деца. Децата в първите ни училища ни показаха, че могат да бъдат неуморни при такива благоприятни условия. Те бяха толкова упорити в работата си, че ние бяхме принудени да удължим учебните часове, като започвахме в осем и свършвахме в шест… Целият цвят бе изненадан, когато деца на четири години и половина започнаха да пишат, и не само да пишат, а също и да смятат. Когато едно дете направи нещо наистина изненадващо, първата ни реакция е на възхищение и учудване. По-късно се сблъскваме с факта, че трябва да разсъждаваме върху тези разкрития." 

mont 3
Днес образованието трябва да е свързано не само с овладяване на академични знания, но и с уникалния потенциал на детето да развива самостоятелно мислене, взимане на решения, самодисциплина, морал, умения за комуникация с другите, сложен набор от умения за кооперативност, критично мислене и решаване на казуси.


Как обучават Монтесори училищата?

Карла Фостър, AMI Монтесори директор на обучение за начално училищно ниво


„В класната стая (6 – 12г.) ние разказваме много истории. И една от най-важните истории, една от Петте велики истории, е историята за човешките същества. Фокусираме се върху някои техни специални характеристики: умът, който мисли; ръката, която работи; и сърцето, което обича. Овладяването на тези дарби в тяхната свързана цялост е това, което позволява на хората да се адаптират и да трансформират своя свят в отговор на духовните си и физически нужди.
Човешкият ум контролира моториката и организира сетивните впечатления. Основната координация се овладява през първите 6 години от живота, които наричаме Първи етап на развитие. Във възрастта между 6 и 12 години – Втория етап на развитие, има потенциал за огромно усъвършенстване и разширяване на движението. Част от него е развитието, свързано със  съзряването, но по-голяма част от развитието се проявява чрез обучение.

В Монтесори образованието ние подпомагаме обучението на детето към абстрактното в учебните области, чрез процес, който може да се нарече „насочена възстановка”. Това е процес, чрез който насочваме децата в използването на материалите, така че те да могат да изминат същия път към абстракцията, който са изминали нашите предци: чрез експериментиране, проучване, задаване на въпроси и разсъждения. Те достигат до изводите чрез собствения си опит. Материалите са проектирани по такъв начин, че очертават пътя към абстракция, без отнемане на необходимите предизвикателства към интелекта. По този начин, децата могат да се придвижат за много кратък период от време през хиляди години на човешките усилия.

3 Large 1

За програмата на конференцията

Конференцията ще се проведе на 17 септември, от 9:00 до 18:00 часа в Sofia Event Center.
Ще участват международни лектори с изключителен опит като д-р Стийв Хюз, Президент на Американското дружество на педиатрите невропсихолози и член на Global Research Committee, Джудит Орайън, Директор AMI Обучения и Сандра Роменска, Director of training и Senior teaching Fellow in Leadership and Management в University of St Andrews, Шотландия.
Детският психолог Камелия Ханчева ще говори за развитието на уважение, отговорност, творческо мислене и кооперативност в семейството. Венета Нейнска – пианист, педагог и Артистичен директор на Модо България, ще акцентира върху положителното влияние на музикалното образование върху детското социално развитие. Детският писател и пътешественик Петя Кокудева ще се включи с темата: “Пандата е черно-бяла, защото играе много шах, или забравеното изкуство на разговора с деца”.

Като част от конференцията, Стефан Стоянов, заместник-кмет на Пловдив, ще представи как могат да бъдат въведени добрите практики и какви са механизмите за подобряване на качеството на публичното образование за цялостното развитие на личността.

Децата в дигиталната ера и как младите ученици да бъдат подготвени за бъдещето е темата на презентацията на Жюстин Томс, която е признат експерт онлайн комуникации с над 20-годишен стаж.

Програмата включва и ексклузивна за България прожекция на нееднократно награждавания документален образователен филм “Най-голям шанс за успех” / Most Likely To Succeed, който отваря дискусия как днешното училище подготвя децата за уменията на бъдещето и поставя въпроса как тези важни умения в днешния професионален свят могат да бъдат развивани наред с академичните знания. Във време, в което много от наскоро завършилите колежи се озовават без работа или заети с неквалифициран труд, филмът изследва причините за този феномен и предлага възможно решение.

Като съпътстваща на конферентната част, ще има организирани уъркшопи, детски работилници и презентационни кътове със свободен достъп за всички желаещи. Децата също са добре дошли безплатно. Очакваме родители, учители и представители на институции да участват в конференцията, а съпътстващата програма да бъде посетена от много семейства, деца и студенти.


Препоръчваме ви:

Родителските кооперативи - за полезните практики
Умните деца - за предизвикателствата пред родителите

7 принципа на образованието в най-добрите училища по света 


Снимки: imontessori.bg


Последно променена в Петък, 04 Август 2017 12:55

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам