logomamaninjashop

Те са рапиристки

Автор: Цвета Попова, европейска вицешампионка по фехтовка

Те са малки момичета на 9, 10 или 11 години. Носят малки маски, малки костюми и ламета, и играят с малки рапири и маски. Изглеждат като симпатични анимационни герои, които се вълнуват, радват, плачат и страдат. Толкова са очарователни, че не може да не им се радваш – въодушевени, ангажирани и съсредоточени да покажат, какво са научили и какво значи да си истинска рапиристка. Гледат в захлас големите и мечтаят да са като тях – бързи и силни.

Те са тийнейджърки на 13 или на 15 години. Изглеждат пораснали, малко несъразмерни и някак издължени. Малките момичета са станали девойки, които са избрали да продължат да се фехтоват и да показват какво е смелост на фехтовалната пътека. Вече играят с оръжия за големи, носят ламета с надписи и вярват, че от тях зависи да успеят. Избират тренировките пред безкрайните разговори с приятелки, избират състезанията пред свободните уикенди в мола, но намират време за всичко, което ги вълнува и което прави живота им шарен. Те са смели, вдъхновени и победата в боя ги прави горди и щастливи.

rapiristki2

Те са млади дами на 17 или 19 години. Вече са големи, носят грим дори на фехтовалната пътека, бижута на невъоръжената ръка, прибират дългите коси в маските и вярват, че елегантността може да е видима и във фехтовален костюм. Пътуват по турнири, понякога дълго и трудно, друг път бързо и комфортно, но винаги с нови позитивни емоции. Отдавна ползват чуждите езици, за да създават приятелства по целия свят и бързат да планират бъдещето. Емоционални са, понякога избухливи, спорят със съдията и се сърдят на треньора, защото са знаещи, можещи и устремени. Дали ще играят фехтовка след година или две, или животът ще ги отведе към предизвикателствата на големия свят, те ще носят винаги в сърцето си рапиристката, която постига целите, бори се за победата, вярва в силите на отбора и може да се справи с предизвикателството да отстоява себе си.

rapira maria

Мария Джамбазка, шампионка на България за 2019 г на рапира, девойки до 20 г., състезателка от фехтовален клуб "Авитохол". Абитуриентка от 9-та Френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин". Участничка в започващото на 29 май 2019 г в Пловдив Европейско първенство по фехтовка за мъже и жени до 23 г.

1. Защо избрахте фехтовката?

Винаги съм търсела различното, провокиращото любопитство и възможност постоянно да надграждам себе си. От малка съм свръх енергична и този вид спорт перфектно съчета всичко това в едно.

2. На каква възраст започнахте да тренирате?

Бях на 9 години, когато започнах да тренирам.

3. На какво ви научи този спорт?

Фехтовката ме научи на дисциплина, отдаденост и на адаптивност спрямо ситуациите, в които неизбежно попадаш.

4. А какво ви взе?

Не бих казала, че спортът ми е взел нещо, тъй като през всичките години с удоволствие съм давала от себе си.

5. Какво е усещането да си шампион?

Това е един напълно естествен ход на събитията, след толкова положени усилия и толкова отделено време, някой ден това се възнаграждава. Чудесно е все пак да стигнеш върха, дори това да е държавното първенство.

6. Как виждате бъдещето си?

Спортът определено е неделима част от моя живот, така че каквото и да правя в бъдеще, не се съмнявам, че той ще продължава да присъства в него. Имам планове за продължа обучението си в чужбина, но все още не са приключили процедурите по кандидатстването.


Препоръчваме ви още:

На лов за Пловдив

Бела, която пее като ангел

Валерия, която прави икони и обича гимнастиката

Последно променена в Понеделник, 27 Май 2019 15:36
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Еньовден е

Еньовден е

24 Юни, 2020 Истории

Писмото на една майка

Писмото на една майка

21 Юни, 2020 Отношения

От къде си?

От къде си?

17 Юни, 2020 Истории

Мъж на диета

Мъж на диета

16 Юни, 2020 Забавно

Невидимите хора

Невидимите хора

19 Юни, 2020 Истории

Кражба чрез мобилни приложения

Кражба чрез мобилни приложения

20 Юни, 2020 Образование

И меда, и жилото

И меда, и жилото

13 Юли, 2020 Блог

Защо не го опазихте?

Защо не го опазихте?

12 Юли, 2020 Истории

Прогноза за уикенда

Прогноза за уикенда

11 Юли, 2020 Татко Калоян

Група N-Xen: Да обичаш себе си

Група N-Xen: Да обичаш себе си

09 Юли, 2020 Нашите деца

Ягодови безстрастия

Ягодови безстрастия

08 Юли, 2020 Истории

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам