logomamaninjashop

Кои ученици се връщат в клас

  • 08 Апр, 2021

От 12 април учениците от 1 до 4 клас се връщат в училище. Според графика присъствено ще учат и 7, 8 и 10 клас. От 26 април, ако ситуацията позволява, съответно 5, 9 и 12 клас се връщат в класните стаи. 12 клас традиционно приключват по-рано, затова трябва да се върнат от 26 април, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Учениците от 6, 7 и 11 клас ще се върнат в класните стаи от 17 май, отново при условие, че ситуацията го позволява. 

Добрата новина, че вече се забелязва спад на заболеваемостта, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов. По 14-дневна заболеваемост България в момента е с 635 на 100 000 души, което ѝ отрежда 9-о място в Европейския съюз и 4-то на Балканите. 

По темата за ваксината на AstraZeneca министър Ангелов обяви решението, взето на извънредно заседание на ваксинационния щаб в сряда, а именно, че поставянето на препарата у нас ще продължи. Ваксината обаче ще се прилага с повишено внимание на жени под 60 години и няма да се поставя на такива, които имат повишен риск от тромбоза. "Решението ни е идентично с това на други европейски държави", подчерта Ангелов.

Във връзка със съобщението на Комисията по безопасност към Европейската агенция за възможна връзка между образуването на кръвни съсиреци и имунизирането с препарата, България е настояла за единно решение за ваксината на „АстраЗенека“ и Оксфорския университет. 

Честота на страничния ефект от образуването на тромби при АстраЗенека е 3:1 000 000 ваксинирани лица, според директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов. Задух, болка в гърдите или корема, главоболие или размазано виждане, подуване на долни крайници са симптомите, за които пациентите с поставена ваксина трябва да бъдат внимателни. Ако усетят някакво неразположение, трябва да потърсят лекарска помощ.

Източници: Нова телевизия, МЗ

Още по темата: Всичко за тестовете

 

Последно променена в Четвъртък, 08 Април 2021 11:19

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам