Случват се удивителни неща!

Автор: Елена Хаджигенова

Да, понякога в живота ти се случват удивителни неща… попадаш случайно… всъщност никога не е случайно, просто попадаш на нужните хора и те променят погледа и посоката ти! И това е наистина удивително!

Благодарна съм на съдбата, че пресече пътя ми с този на Хера! Какво по-хубаво от това, да срещнеш истински и чисти хора, които са готови да помагат на всички! Които са готови да дадат надежда, добрина и да подадат ръка на всеки! Без да използват чуждите слабости, без да злоупотребяват с чуждата безпомощност и объркване, а просто приятелски и човешки да опитат да направят нещата по-добри за всички.

Улавям се, че напоследък все по-често подхождам с недоверие към добрината и човечността и после се укорявам, че когато открия хора като Надежда Хера Данабашева, не споделям с целия заобикалящ ме свят за тях. Затова съм си обещала винаги, когато срещна хора като нея, да не ги „пазя само за себе си“, а да споделям!

Ето затова и ви представям Надежда, която е истинска „Надежда“ за мен. Иска ми се хората да променят начина си на мислене, визията си за един проблем, който у нас от няколко години или се смита под килима, или бива експлоатиран безогледно от самозвани лечители от всякакъв род и калибър, за които не мисля, че е нужно да хабим време и пространство.

Преди няколко дни на Надежда ѝ попада едно удивително анимационно филмче, което обяснява с простичък език на децата (но всъщност много повече на техните родители и учители, ако им е интересно да научат) какво е тяхно другарче да има „аутизъм“.

Диагноза, която много рязко стана експлоатирана в днешно време. Диагноза, която в нормалния свят се установява от доказани специалисти, след сериозен анализ и обследване, и която у нас се поставя от всяка госпожа в детска градина, от продавачката в зоомагазина, от таксиметровия шофьор, от какичката в детския кът... Диагноза, която замени модната преди 10-тина години ХАДВ (хиперактивност и дефицит на вниманието).

Диагноза, която "само у нас се лекува успешно"!

Да, какъв късмет и какво чудо, нали?!

Диагноза, която носи сериозни приходи на мнозина… и, запазвайки равновесието в природата, разходи за родителите на децата от спектъра – било то истински аутисти или просто набедени за такива от същите тези самозвани специалисти.

resize


Но темата ми днес не са тези хора!

Темата ми е „надеждата“ да има повече хора като Надежда, която организира превода и пусна клипа в обръщение на български, и в момента работи усилено по изготвянето на  жестомимичен превод, към видеото, за да бъде то по-широко разбрано и разпространено! Така всеки може да види какво представлява аутизмът и да го обясни на децата си, без да се навлиза в излишни внушения и страхове, догми и напразни надежди.

Докато пишех това, научих за следващото удивително нещо, което Надежда прави за децата с диагноза аутизъм, заедно с UniCredit Bulbank (официален инвеститор на EuroPATC.). Вече се разработва  #Capplo - устройството*, което се стреми да даде сигурност и спокойствие на децата в аутистичния спектър. С тяхна помощ то ще бъде готово за масово производство много по-бързо.

На финала и моето послание - детето е дете, независимо дали е бяло, черно, християнче, мюсюлманче, аутист, със Синдром на Даун, с дефект в говора или пък с физически недостатък. Децата трябва да бъдат приемани и интегрирани, да бъдат обичани и подпомагани, а не отбягвани, подигравани и изолирани. Помогнете на децата си днес, научете ги да приемат различието, научете ги да бъдат преди всичко хора! Добри хора! Пуснете им клипчето (в края на статията е), седнете и го изгледайте заедно с тях, отговорете на въпросите им… целунете ги… 

 

Повече за Capplo

CAPPO е разработка на стартъп компанията EuroPATC, основана у нас със средства на инвестиционния фонд Eleven, и се явява технологична новост в световен план. Негов автор е Драгослав Радойчич, инженер-програмист, основател на EuroPATC и самият той - баща на 11-годишно дете с аутизъм. Идеята му хрумва през 2013 г., когато детенце с аутизъм в Ню Йорк бяга от училище, за да бъде намерено 3 месеца по-късно в една река.
CAPPLO е електронно устройство, което се поставя в специално разработена дрешка на гърба на детето. То е снабдено с множество сензори, които следят къде е детето, каква е позицията на тялото му, дали е паднало, движението, вибрациите (включително при гърч и епилептични пристъпи), има ли повишение на температурата или досег с вода. Устройството функционира на базата на напредничава софтуерна програма и уеб базирана платформа. То изпраща сигнали, които родителите следят на мобилния си телефон, лаптоп или таблет, според настройките, които са задали. CAPPLO регистрира всяка промяна в състоянието на детето и при отклонение изпраща SMS и звуков сигнал до родителя и до посочения от него кръг от доверени хора. Така се осигурява по-надеждна защита за децата с аутизъм, по-голяма сигурност за техните семейства и се изгражда общност от съмишленици. Уеб базираната платформа записва всички данни за живота на децата, всеки ден. Събраните масиви от данни могат да намерят приложение за анализи и изследвания в научно-изследователски, университетски, терапевтични и фармацевтични центрове.

Източник: technews.bg


Препоръчваме ви:

Трудни деца или трудни диагнози
Живот сред хората
Супербебетата не плачат

Последно променена в Вторник, 04 Юли 2017 12:46
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Губя го, мамо!

Губя го, мамо!

28 Юни, 2019 Хранене

Татко Калоян отново на плаж

Татко Калоян отново на плаж

27 Юни, 2019 Татко Калоян

Смелостта да си нормална

Смелостта да си нормална

03 Юли, 2019 Добра форма

Децата с трудна съдба

Децата с трудна съдба

02 Юли, 2019 Истории

Мъж в магазин

Мъж в магазин

28 Юни, 2019 Забавно

Летни тела

Летни тела

10 Юли, 2019 Общество

Пътеки, пещери и огромни лъжици

Пътеки, пещери и огромни лъжици

23 Юли, 2019 Развлечения

Нека да е лято

Нека да е лято

23 Юли, 2019 Добра форма

Вдигнете ги тия глави, бе!

Вдигнете ги тия глави, бе!

22 Юли, 2019 Забавно

Една Неда

Една Неда

21 Юли, 2019 Истории

Как уча децата да взимат решения

Как уча децата да взимат решения

19 Юли, 2019 Образование

Обречени

Обречени

18 Юли, 2019 Здраве

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам