logomamaninjashop

С какво се "храним" виртуално

Автор: Мария Пеева
 
Попитах сина ми за тези инфлуенсъри, които сега са толкова нашумели, имат тик-ток, ютуб канал, и се чудят какво по-скандално видео да снимат, докато накрая стигнаха дотам да унижават човешко същество по изключително грозен начин, че накрая и ги арестуваха.
 
Попитах го, защото има профил в някои социални мрежи, участва във вайбър групи, играе на игри онлайн с реални хора и изобщо има собствен виртуален живот и присъствие.
Обърнете внимание – не твърдя, че това е правилно, нито ви съветвам да позволите на децата си да имат профили където и да е. Просто ситуацията у нас е такава, той има по-големи братя и сме преценили, че някои неща ще му позволим по-рано.
 
Да се върна на темата за „инфлуенсърите“. Самата аз никога не бях чувала за въпросните хора. За една от тях знаех, защото я бях гледала в новините, че кара по магистралата тротинетка.
Толкова. Повече нищо за нея не ми е излизало като информация, поне досега.
 
Но, да речем, аз съм от друга възрастова група и социалните медии ме таргетират за други неща – градинки с цветенца, порцелан, нови рокли и „как да се обличат жените над 50“ (Да, моля ви се, и това също постоянно ми излиза, явно на нещо съм кликнала). Но синът ми, който е точно в таргет групата на въпросните инфлуенсъри, също не беше чувал за тях, изобщо не знаеше кои са. Никога не са му излизали във фийда, каза.
 
Знаете ли защо?
 
Защото социалните медии показват на хората това, което те искат да гледат, таргетират потребителя според интересите му. И това е валидно за всяка възраст.
 
Социалните медии са „медия“, посредник. Те сами по себе си няма да развалят човек, нито да го дезинформират. Но ако на него са му интересни ужасни, унизителни, недостойни и грозни неща, социалните медии ще му дадат точно това. И ще му дават още и още, докато той самият затъва все повече в блатото на гадости и мизерии и самият той стане гаден и мизерен.
 
Ние сме това, което гледаме. Това е лошата новина на нашето време.
 
Добрата новина е, че ние контролираме това, което гледаме. И можем да си научим децата да контролират това, което гледат.
 
Като им попадне нещо ужасно, да го блокират, вместо да го последват.
Да обръщат внимание на хубавото, на това, което ги учи на нещо интересно и полезно, което им носи приятни емоции.
Да блокират профили и страници, които ги смущават и карат да се чувстват зле.
 
Същото се отнася и за нас.
Избирайте си какво гледате. Научете социалните медии какво искате да виждате и те ще ви дават това.
Направете си собствен балон от хора и страници, които харесвате. В реалния живот понякога нямаме тази възможност, но във виртуалния никой никого не е длъжен да търпи, ако не го харесва.
Научете и децата на виртуална хигиена, но първо научете себе си.
 
Погледнах фийда на сина ми с негово разрешение. Има футболисти и спорт, има кучета и котки.
Има и наука, доста при това.
От известно време той става всяка сутрин 15 минути преди нас и прави сутрешна тренировка, а после (ДА, и аз щях да падна, като ми каза), медитира. Видял го в тик-ток, препоръка на някакъв спортист за по-добри резултати. И го прави, спокойно и уверено, ден след ден.
 
Такъв е неговият фийд*. Социалните медии не му показват куки, чеченци, тротинетки, унижаване на хора и долни, скандални неща, за които, честно ви казвам, дори да помисля, ми е отвратително и бих предпочела никога да не съм чула за тях.
Учете децата с добър пример, пазете и себе си, внимавайте на какво кликате, какво избирате, какво гледате. Докато няма сериозни регулации на социалните медии, винаги ще се намират хора, които правят и показват ужасни, отвратителни неща.
 
Но никой от нас не е длъжен да ги гледа.
Не го забравяйте. И не хранете злото, като му обръщате вниманието, за което копнее.
 
 
*Думата "фийд", с която се обозначават новините и новостите, постовете и групите, които социалните медии ни показват, означава храна. И както храната, която поставяме в устата си ни прави здрави или болни, така и нашият "фийд" може да помогне или да навреди на психичното ни здраве.
Текстът е от фейсбук страницата ми мама нинджа.
Последно променена в Неделя, 09 Април 2023 08:17

Свързани статии (по етикет)

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам