logomamaninjashop

"Дневник на емоциите" помага на децата да разбират чувствата си

Всички се опитваме да следваме съветите, според които трябва да говорим с децата за чувствата и емоциите им, и да им помагаме да се научат да ги изразяват. Понякога обаче е трудно не само за детето, но и за нас да назовем какво точно изпитваме в даден момент. При разтърсващи преживявания или емоционални кризи е почти невъзможно да определим каква е водещата емоция и да разберем как да се справим с нея. Дори в моменти, в които плачем от щастие също сме объркани и смутени от чувствата, които ни заливат.

Ето защо от Център за интелектуално и емоционално развитие за деца "Менталика" ни предлагат техния чудесен Дневник на емоциите, с който да подкрепим детето в това да разбира и да се справя с чувствата си. 

Дневникът на емоциите, създаден от психотерапевта Маргарита Апостолова, ще обогати емоционалната интелигентност на детето и ще му помогне да опознае по-добре вътрешния си свят и този на другите.

Дневникът се състои от две части. 

Първата е въведение в темата за емоциите. Чрез нея детето се запознава с основни емоции по достъпен и занимателен начин. 

Първата част изисква активното участие на възрастен – родител, учител или психолог - който да подкрепя детето в преминаването му през всеки един елемент.

Дневникът на емоциите много прилича на лексиконите от нашето детство! И така трябва да бъде. По-интересен и лек път да говорим за трудни теми като „Какво мога да правя като съм гневен?“ или ”Как изразявам своята благодарност?“.

 В тази част детето се свързва със своите умения, желания, назовава значимите хора за него. Тези въпроси имат ключова роля за самочувствието на всяко дете.  Мислейки за семейните традиции и лични способности, детето може да си отговори на въпроси като “ Кой съм аз и с какво съм ценен/а?“

Втората част на Дневника на емоциите е свързана с  ежедневна употреба. Идеята е да провокираме детето да използва дневника винаги, когато преживява силна емоция. Най-добрият вариант е да го поканим да рисува, което ще помогне на детето да разбере и преодолее емоцията. Дневникът може да бъде част от ежедневието на детето и да е негов доверен инструмент за изразяване и справяне при промени в семейството, загуба на близки или домашен любимец или просто да нарисува кое най-много го е впечатлило през изминалия ден.

Научили ли сте ги?

131890274 2919183418315819 6127131284618036633 o

  • Колко време отнема?

Попълването на Първа част от дневника отнема около 5 дни по приблизително 1 астрономически час. Това зависи от възрастта и индивидуалността на детето или групата от деца. 

Не бързайте! Следвайте подробната инструкция за последователността на темите.

А що се отнася до втората част на дневника – съветваме Ви да стане част от ежедневието на детето. 

  • Защо да ползвам този инструмент за емоционална интелигентност?

От това как се справяме с нашите емоции и как общуваме с другите зависи всеки аспект от живота на детето – от това как създава приятели до това как се справя в ролята на ученик.

  • Кога мога да го използвам?

Този инструмент за развитие на емоционалната интелигентност може да влезе в употреба винаги. Използвайте го при трудности в живота на детето като резки промени, загуби или продължително оставане вкъщи, заради Covid – ситуацията… В тези случаи дневникът ще улесни детето в това да се свърже с неговите емоции, да ги изрази по конструктивен начин и да се справи с тях.

Разбира се, можете да приложите „ Дневника на емоциите“ без да има конкретен повод, с цел да помогнете на детето или групата от деца да разбират и приемат своя вътрешен свят.

  • За кого е подходящ Дневникът на емоциите? 

Дневникът на емоции е авторска програма за емоционална интелигентност, насочена към деца на възраст от 5 до 12 години. 

Може да се създаде от родител, учител, психолог и дете или група от деца, може дори всеки член на многочленно семейство да си изработи свой собствен дневник.

- Ролята на детето – детето може да рисува, говори и играе своите чувства.

- Ролята на възрастния – Възрастният има една основна задача – да осигури възможност на детето да се изразява. Той трябва да зададе ясна инструкция за това какво се очаква от детето. 

Например -  „Сега нарисувай дърво, а после ще си поговорим за него.“ или „Нарисувай как изглежда гнева според теб.“ След това възрастният трябва да остави детето да твори. Когато детето е приключило, можем да попитаме „Разкажи ми за твоята рисунка?“

  • Какво може да се обърка?

- Детето отказва да участва в изготвянето на дневника

Възможно е темата за чувствата да затрудни детето и в отговор - да откаже да участва. В такава ситуация като че ли нуждата от подкрепа в изразяването е най-голяма. Как обаче можем да реагираме? Със сигурност не е добра идея да настояваме и притискаме детето. Това, което можем да направим, е да предложим различни варианти, за да му помогнем да преодолее затруднението: да правим заедно дневника; всеки и възрастния, и детето да си прави свой собствен или да започнем с игра.

- Детето не харесва рисунките си и ги мачка и изхвърля демонстративно

С това поведение детето най-вероятно показва, че има нужда да се почувства значимо и ценно. Възрастният може да вземе рисунките и да ги окачи на видно място с думите: „Аз много харесвам тази рисунка и искам да си я закача, за да я гледам всеки ден“

- Възрастният е в по-активна роля от детето

Дневникът на емоциите не е учебник за чувствата, а инструмент за изразяване. Ако възрастният влезе в ролята на учител по предмета „ Емоции“, то смисълът на упражнението би се загубил. Ако се усетите в такава позиция, опитайте се отново да върнете активността на детето в процеса на изследване.

Възможно е детето да не е словоохотливо и да ни се стори полезно да запълваме мълчанието с много думи. Всъщност това не е нужно, дори може да бъде лоша идея. Опитайте се да дадете пространство на малчугана да рисува и изследва по неговия собствен начин.

- Възрастният или детето се разплачат

Да, това е напълно възможна реакция, когато споделяме своите чувства. Можем да реагираме като отразим емоцията, но не спираме детето в това да я изрази: „Виждам, че се натъжи. Какво се случва?“ или „ Разбирам защо се натъжи, докато говорихме за баба и аз се чувствам по подобен начин.“

Всъщност една от ползите на „Дневникът на емоциите“ е, че децата разбират, че няма лоши чувства, а плачещите или ядосани хора не са слаби. Напротив, посланието, което даваме, е, че неприятните чувства са част от нас и когато рисуваме или говорим за тях, можем да ги преодоляваме.

1125456564

 

Дървото на живота е една от темите в Дневника. Дървото на живота е проективна техника,  която ще помогне на детето да изрази своята представа за това „ КОЙ СЪМ АЗ?“ и „С КАКВО СЪМ ЦЕНЕН?“. 

Възрастният също може да нарисува свое дърво на живота, с цел да се създаде усещане за споделяне, а не на изпит.

  • Подгответе детето за темата с кратка дискусия: „Какви дървета познаваш?“ и „По какво се различават те?“ и завършете с „Всичко, което знаеш за дърветата, ще ни е полезно днес.“
  • Поканете детето да нарисува дърво. Осигурете му необходимото време да завърши рисунката си.
  • Започнете разговор за различните елементи на дървото. Детето може да променя рисунката си по време на дискусията. 

 

 

„ Ако си представим, че си нарисувал/а не просто обикновено дърво, а дървото на твоя живот, хайде да видим от какви части е изградено: Корените могат да бъдат нашето семейство или откъде идваме.  Знаеш ли какво е името на твоето/нашето семейство?..“

Дневникът на емоциите може да изтеглите напълно безплатно тук.

Може да харесате също:

Децата се учат на доброта от родителите си

 

Последно променена в Неделя, 31 Януари 2021 11:42
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Елица

Елица

02 Дек, 2021 Истории

Урок по родолюбие, урок по дружба

Урок по родолюбие, урок по дружба

28 Ное, 2021 Образование

Вълнени чорапи

Вълнени чорапи

26 Ное, 2021 Истории

Навръх Коледа

Навръх Коледа

24 Ное, 2021 Приказки

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам