logomamaninjashop

Вожд или калкулатор - какво е по характер детето ви

Дали детето се ражда с определени черти на характера или ги придобива впоследствие? Има ли смисъл да се борим с някои негови наклонности или трябва да се научим да го приемаме такова, каквото е? Днешните родители и педагози не спират да си задават въпроси кое в поведението и характера на детето зависи от възпитанието и кое не. Съвременните психолози доработват теорията на Фройд за връзката на физиологията с личностните качества и определят 8 типа характери. Людмила Перелщайн сравнява детското общество с индианско племе и назовава типовете със съответните имена:

Вожда

Душещия

Бърборкото

Художника

Слухаря

Калкулатора

Мудния

Силния

В своята книга „Внимание, деца!“ тя описва всеки тип и разказва кой от начините за общуване с тях е най-ефективен.

Възпитание според зодията

a5cc3f97de32caace96cca0a797115a7 XL

Вожда

Лидер, душата на компанията. Чувствителен е към критика. С всички сили се стреми към одобрение и признание. Смел, решителен, обича да опитва нови неща. Не може да се концентрира задълго над нещо, което смята за скучно. Подредеността не му е в характера.

Как да общувате с такова дете

За да изградите добри отношения с Вожда, той трябва да чувства, че мнението му се зачита, че е важен. Дайте му възможност да взема самостоятелни решения, дори да виждате, че не са правилни. Вожда обича похвалите и това може да стане проблем в отношенията му с околните. Старайте се да го научите сам да оценява успехите си. Акцентирайте върху постиженията му, питайте го как се чувства и какво мисли за тях.

Душещия

Много чувствителен към всякакви миризми. Обикновено души храната и предметите. Често боледува от респираторни инфекции. Любопитен, но внимателен и предпазлив. Домошар. Предпочита ролята на наблюдател.

Как да общувате с такова дете

Ако Душещия ви уверява, че храната мирише лошо, макар да ви се струва съвсем прясна, бъдете сигурни, че не си измисля и не го принуждавайте да я яде. Не му се карайте, че често бърка в носа си, по-добре му обяснете, че трябва да се издухва в банята, защото това е нещо лично. Заради особеностите на характера си, Душещия трудно общува с връстниците си. Дайте му възможност да контактува с възрастни, това също е комуникация.

Бърборкото

Говори без умора, на висок глас. Задава много въпроси, бърза да сподели с всички това, което току-що е научил. Много обича сладко. Непрекъснато завира в устата си пръстите, моливите, гризе си ноктите.

Как да общувате с такова дете

За Бърборкото е много важно да усеща вкуса на храната, затова ако детето е склонно към напълняване, диетата му трябва да бъде „вкусна“. По-добре подберете по-нискокалорично, но апетитно меню. Бърборкото проявява интерес към нецензурните думички, защото му харесва как звучат. Не се скандализирайте и не се карайте на детето, ако чуете от него нещо подобно. Колкото по-малко внимание обръщате на „лошите“ думички, толкова по-бързо ще ги забрави.

Детето проговори! Що ли ми трябваше?

34881b8882798e6c95711d6bcfcd403c XL

Художника

Доверчив, чувствителен. Страхува се от тъмното. Раним, лесно се обижда. Добър. Има богата фантазия, вярва във вълшебствата. Обича всичко ярко.

Как да общувате с такова дете

Цветовете за Художника са толкова важни, колкото вкуса за Бърборкото. Ако искате да подпомогнете ранното му развитие, можете да привлечете вниманието му с ярки картинки и красиви пособия. Водете го на изложби, концерти, в музеи, дайте му възможност да гледа постановки, запишете го в театрална школа. Уважавайте сълзите на Художника, независимо дали е момче или момиче. Ако предизвикате у него чувство за срам, ще си мисли, че е направил нещо лошо. Кажете му, че разбирате тъгата му и че няма нищо страшно в сълзите, дори възрастните плачат.

Слухаря

Обича да слуша музика. Не понася силни звуци, говори тихо. Може да си запуши ушите, ако му крещят. В училище запомня всичко, дори привидно да изглежда, че витае в облаците. Обича да се усамотява на тишина. Обича да му четат.

Как да общувате с такова дете

Слухаря не възприема силните звуци и напълно престава да разбира смисъла на думите, ако му крещят. Когато говорите с него, не настоявайте да ви гледа в очите – принудителният зрителен контакт може да му попречи да се съсредоточи върху това, което казвате. Шумните празненства не са за него, дългите рейдове по моловете също. И в двата случая за него има твърде много и силни звуци.

Калкулатора

Често моли за прегръдка, обича да го галят. Непрекъснато държи нещо в ръцете си. Може да грабне предмета, който му е пред очите и дълго време да отказва да го върне. Не обича да дели. Отрано проявява интерес към парите. С готовност изпълнява всяка молба, но очаква да бъде възнаграден за усилията си. Рационален, склонен към пестене. Педантичен и дисциплиниран.

Как да общувате с такова дете

За Калкулатора телесният контакт е много важен. Ако рядко го прегръщате, може да си помисли, че не го обичате. Не се опитвайте да му отнемете предметите, които държи в ръцете си. Ако не искате да ги взема, погрижете се да не попадат пред погледа му. Не го принуждавайте да дели играчките си, по-добре оставете вкъщи тези, които не е готов да даде на другите. Не го критикувайте за това, че иска награда, това е неговото разбиране за справедливост. Калкулатора обожава да събира и крие „съкровища“. Не му забранявайте да носи вкъщи малките си находки от улицата и не изхвърляйте предметите, които си събира.

7 неща, които не бива да забраняваме на децата си

b3599069f49c08049acbd3687b750f47 XL

Мудния

Точен, честен. Действа бавно, никога не бърза. Грижи се за реда в стаята си, не обича да му пипат вещите. Може да се концентрира върху нещо много дълго. Спокойно се занимава с неща, които на другите им се струват скучни. Когато се захване с нещо, довежда го докрай. Перфекционист, обича да подрежда. Често търси съвет.

Как да общувате с такова дете

Не си въобразявайте, че можете да го научите да прави нещата по-бързо. Това е въпрос на темперамент и не се поддава да промяна. Подкрепяйте го и му давайте съвет, ако поиска. Тези деца не обичат хаоса, особено чувствителни към него са във възрастта 1-4 години, способни са да изпаднат в истерия, ако не намерят играчката си там, където са я оставили, или ако някой от ритуалите им бъде нарушен. Затова, ако изведнъж започнат да буйстват, е добре да се запитате какво не сте направили както обикновено. Внимавайте как говорите пред него, защото е в състояние да запомни дори мимоходом спомената думичка. Не забравя и какво сте му обещали.

Силния

Обича да прекарва времето си в голяма компания. Не го свърта на едно място, трябва непрекъснато да е в движение. Обожава физическите натоварвания, особено силовите. Постоянно чупи разни неща. Трудолюбив, но това невинаги се отнася за ученето.

Как да общувате с такова дете

Силния съвсем не е глупав. Възможно е обаче методите на преподаване в училище да не му подхождат. Ако трябва да навакса по някакъв предмет, съчетайте ученето с движение. Не му се карайте за откъсната глава на куклата, за издълбаната маса, той просто е искал да разбере какво има „вътре“. По природа тези деца са добри, но не бива да попадат в лоша компания, затова е добре да се погрижите за обкръжението им от малки – запишете ги на някакъв спорт или в друга форма, която изисква ръчен труд. Обяснявайте, че някои хора са по-крехки, отколкото изглеждат, затова винаги трябва да бъдем внимателни, за да не им навредим без да искаме.

Прочетохте ли

"Странен" или "уникален" зависи от нас

 

Последно променена в Петък, 22 Февруари 2019 09:21

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам