logomamaninjashop

Възпитание според зодията

Да възпитаваш е като да свириш на особено чувствителен музикален инструмент. Понякога е достатъчен само един жест, за да разбере детето, че прави нещо не както трябва. Някои вярват в астрологията, други не, въпреки че понякога препоръките звучат напълно разумно. Или поне безвредно. Астролозите твърдят, че звездите оказват влияние върху всяка сфера от живота ни, включително и върху методите на възпитание.

Овен

Основният проблем, с който се сблъскват родителите на Овните, е горещият нрав на децата им. Такива се раждат – леко агресивни, неспокойни, винаги устремени към лидерската позиция. Агресията лесно може да бъде туширана, ако се намери позитивно русло, в което Овенът да вложи енергията си. Най-подходящ за целта е спортът. Неслучайно малките представители на тази зодия най-често печелят състезанията по пълзене.

Как да въздействате

Избягвайте авторитарните забрани. Това само ще предизвика гняв, а след него и бунт. Старайте се да ограничавате деликатно, да обяснявате и да отвличате вниманието на малкия Овен към позитивни занимания. Той трябва да бъде възпитаван в отговорност от най-ранна възраст.

Телец

Децата от тази зодия са противоположност на Овните. Те са затворени, чувствителни и много трудно се адаптират към промените. Обикновено няма за какво да бъдат наказвани. Учат с удоволствие, държат се добре. Имат нужда от утвърждаване на увереността в себе си, за да се чувстват спокойни сред връстниците си. Много подходящи за тях са заниманията свързани личностната им изява – пеене, танци и др.

Как да въздействате

В никакъв случай не ги притискайте. Иначе малкото биче, което се крие дълбоко в душата им, ще се събуди и ще зарие с рога в земята. Не бива да провокирате ината му. Съставете система от правила, за чието нарушение са предвидени определени последствия – вечер без филмчета например. И се договорете с детето да ги спазва.

Близнаци

Най-типично за Близнаците е, че не могат дълго да се концентрират върху определена задача. Те са разсеяни, нерешителни и твърде често равнодушни към чувствата на другите. Затова пък малките представители на този знак са умни, любопитни и жизнерадостни, но всичко това взето заедно може да даде лоша посока на поведението им. Близнаците са доверчиви и притежават необятна фантазия. Затова може да им се случи честичко да лъжат.

Как да въздействате

Не бързайте да обвинявате детето в лъжа. Опитайте да разберете дали то не е искрено в заблудата си. Ако проумее, че е сбъркало, ще се опита да се споразумее с вас. В такъв момент е важно да не се предавате и да проявите строгост. Така ще научите Близнака да спазва правилата.

Рак

Малките Рачета са капризни, емоционални и в същото време склонни да се затварят в себе си. Те са придирчиви, внимателни и винаги ще намерят оправдание за постъпките си. За да възпитате у детето Рак социални навици можете да му вземете домашен любимец, за когото да се грижи. Научете го да не се вглежда в миналото, да не се обвинява за дреболии, за да се наслаждава на живота си в бъдеще.

Как да въздействате

В никакъв случай не се поддавайте на мрънкането му. Уверете го, че го обичате, въпреки грешката, която е допуснало, но му обяснете, че щом се е провинило трябва да понесе последствията. Ако се поддадете на обаянието на Рака, рискувате да отгледате манипулатор от най-висша класа.

zodii2

Лъв

Лъвчетата са склонни да доминират по рождение и са много взискателни. Като поотраснат се превръщат в същински крале на драмата. Ще ви се наложи да се борите със стихийния им дух и поведение. При това ще трябва да внимавате да не потиснете вродените им лидерски качества.

Как да въздействате

Това е сложно. Лъвчетата са харизматични, находчиви и красноречиви. Не позволявайте да ви омаят, бъдете твърди. Винаги им обяснявайте защо ги наказвате като започнете от причините и стигнете до последствията. Лъвовете бързо усвояват правила, но трябва да са убедени в тяхната рационалност. Много е важно с малките Лъвчета да се разговаря, а не да се води монолог.

Дева

Девите по рождение са интроверти, склонни към самокритика, често напълно излишна. Те са дисциплинирани, любопитни, обичат да изследват средата си и да тестват наблюденията си на практика. Ако им позволите, бързо може да затрупат стаята с „ценни“ камъчета, хербарии, и други „находки“; може да водят вкъщи ранени птичета и котки. Много обичат да се грижат за по-малките и по-слабите.

Как да въздействате

Основната претенция към Девите е придирчивостта им към храненето, много често са злояди. Но и с това трябва да внимавате. Девите имат слаб стомах, защото са консервативни и капризни. Освен това имат твърде високи претенции към околните. Трябва да им бъде обяснено, че всеки може да сгреши и никой не е идеален. Те - също.

Везни

Децата Везни са много умни, нежни и нерешителни същества, живеят за похвалите. Трудно е да им бъде формирана адекватна самооценка, защото са много зависими от чуждото мнение. Вашата задача е да им помогнете да развият собствената си идентичност. Важно е обаче да се борите с мързела им. Иначе ще станат абсолютни крале на нищоправенето.

Как да въздействате

В никакъв случай не сравнявайте детето Везни с другите деца. Разберете какви са причините за проблема му, научете го да приема поражението и да се учи от грешките си.

Скорпион

Избухливост, страст, инат, крайни емоции – всичко това са малките Скорпиони. Те са много чувствителни, макар и силни по натура. Това са ревниви деца, затова не бива да допускате различно отношение към братята и сестрите им. Бъдете внимателни, защото умеят да крият истинските си чувства.

Как да въздействате

Малките Скорпиончета се опитват с всички сили да постигнат желаното, без да се спират пред каквито и да било манипулации. В същото време те са способни да уважават родителската власт и да спазват правилата, ако са разумни. Важно е не само да им поставите границите, но и да им обясните с любов и уважение, като на равни, защо го правите.

zodii3

Стрелец

Децата Стрелци са проницателни и праволинейни. Понякога са праволинейни до грубост или нетактичност. Затова често изглеждат невъзпитани. Те са търсачи на приключения и е много важно да се научат да спазват забраните и ограниченията. За целта обаче трябва да бъдат убедени, че забраните са за тяхно добро.

Как да въздействате

Обяснявайте търпеливо защо ги наказвате. Гледната ви точка трябва да бъде представена логично, с причинно-следствените връзки. Ако наказанието не е особено убедително ще последва бунт. Никога не лъжете Стрелеца, дори с цел да го защитите. Той мигновено надушва фалша и ще престане да ви уважава.

Козирог

Децата Козирози са малки възрастни – много дисциплинирани и със силен самоконтрол. Не са особено емоционални, склонни са да се затварят в себе си, притежават изключително чувство за дълг. Толкова се стремят да правят всичко идеално, че при най-малка грешка се разстройват и могат да изпаднат в депресия.

Как да въздействате

Тези деца, повече от всички други, трябва да усещат, че са обичани безусловно. Не бива да ги притискате – техният инат превъзхожда дори този на Телците. В същото време, като здравомислещи хора, Козирозите лесно свикват с правилата, ако са им добре обяснени.

Водолей

Водолейчетата са дружелюбни, общителни, понякога ексцентрични и загадъчни. Малкият Водолей трябва да бъде научен да не се доверява на непознати – за него като че ли чужди хора няма, толкова лесно установява контакт. Важно е да има лично пространство за отдих и творчество. А основната ви възпитателна задача ще бъде да им обясните, че свободата е преди всичко отговорност.

Как да въздействате

Малките Водолеи често бъркат свободата с анархията. Не пестете време да им обясните разликата. Те трябва да разберат, че всяко действие има последствия, за които носят отговорност. Бъдете твърди и последователни.

Риби

Рибките са деца с богато въображение, артистични и впечатлителни. Понякога дори губят връзка с действителността. Дисциплината не е за тях. Трябва да бъдат научени най-напред да разграничават въображаемия от реалния свят, при това без да бъде потискан творческият им порив. Нека фантазията им бъде източник за творчество, а не бягство от реалността.

Как да въздействате

Ще се наложи да се научите да различавате истинската мъка на малката Рибка от крокодилските сълзи. Рибите са родени манипулатори, затова трябва да ги възпитате да се противопоставят на трудностите, разчитайки на собствените си сили.

Източник: wday

 
Прочетохте ли

Зодиите на детската площадка, в клас и в любовта

 

 

Последно променена в Понеделник, 17 Септември 2018 12:44

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам