logomamaninjashop

Как се хранят малките европейци

10 правила на храненето, които могат да ви бъдат полезни

Всички знаем кой е Джейми Оливър. В страната си той е почти национален герой. Един от най-популярните му проекти е Food Revolution, чиято цел е да научи младото поколение да се храни правилно. Сега Джейми е подел нова кампания Sugar battle и е обявил война на захарта. Във Великобритания показателите за затлъстяване при децата са сред най-високите в Европа. Всяко десето дете, на възраст 4-5 години, има наднормено тегло. Сред тийнейджърите затлъстяването е 20%. Още един шокиращ факт: на близо 30 хиляди деца в доучилищна възраст, всяка година им вадят млечен зъб под обща наркоза. Оказва се, че зъбите на малките британчета масово почерняват и гният, което според стоматолозите се дължи на прекомерната консумация на захар. Джейми Оливър вече удържа първата си победа в битката срещу сладките храни. С решение на британския парламент, от април 2018 година, се въвежда данък върху напитките съдържащи захар. Известният кулинар не спира дотук. Той призовава да се забранят телевизионните реклами на кока кола и нездравословни храни до 21 часа, когато пред екрана все още има деца. Настоява да бъдат премахнати и всички вредни изкушения около касите на големите хипермаркети и да бъдат изложени в закрити щандове. Това вече беше направено с цигарите. Джейми е въвел и строги правила на хранене в собствения си дом. В семейството на многодетния баща сладките напитки са табу. Не е пожалено дори подсладеното мляко.
hr2

В Германия родителите се отнасят много спокойно към похапването между основното хранене. Децата почти непрекъснато дъвчат нещо (основно хляб). Хлябът е важна съставка и от вечерното меню. Най-често се предлагат сандвичи. Топла храна малчуганите получават в детската градина. Немските майки не са запалени кулинарки.

Във Франция има култ към кулинарията. „Френските деца не плюят храната си.“ – това твърдение е с почти международна популярност.

Много интересни факти за изграждането на хранителни навици у децата могат да бъдат открити сред традициите в европейските страни. Този опит е обединен в 10 правила на детското хранене.
hr3

1. Осигурете разнообразие
Според системата OptimiХ, разработена от водещи немски педиатри и диетолози, дневните въглехидрати в менюто на малките деца трябва да са не по-малко от 54%; мазнините – около 32% (основно растителни); белтъчините – 14% (наполовина растителни, наполовина животински). Повечето специалисти препоръчват три основни хранения на ден с две закуски между тях.

2. Ограничете сладкото
Но не го забранявайте съвсем. По данни на Световната здравна организация (СЗО), децата на възраст между 4 и 6 години трябва да консумират не повече от 19 г захар дневно, а децата между 5 и 11 години – не повече от 24 г. „Първото, което трябва да направим, е да помогнем на децата да развият вкусовата си „палитра“, за да не са съсредоточени рецепторите им върху сладкото“, твърди кулинарният критик Би Уилсън, майка на три деца и автор на бестселъра First Bite: How We Learn To Eat („Първата хапка – как се научаваме да ядем“). Второ, трябва да ги научим да откриват фактора „хедонизъм“ в разнообразната храна и в консумирането й. Какво означава това? Освен вкусно приготвена храна (в която е желателно да има поне един продукт, от който детето ви няма да се откаже, ако е гладно), на масата трябва да цари позитивна атмосфера, без принуда и заплахи. Трето, твърде строгите забрани предизвикват ефекта на забранения плод. Децата проверяват границите на позволеното, като искат нещо сладко с още по-голяма настойчивост.
hr9

3. Прегръщайте децата си по-често
Влечението към сладкото често е симптом на дефицит (физически или психически). Появява се, когато има недостиг на важни елементи в менюто или когато има емоционален дефицит. „Възможно е детето да иска нещо сладко, просто защото има нужда да бъде прегърнато.“, обяснява Мария Кардакова, нутриционист, доброволец в кампанията на Джейми Оливър и съосновател на лондонската компания Clever Body Solutions.

4. Не пропускайте периода „прозорец на толерантността“
Според редица педиатри децата са най-възприемчиви към нови вкусове между 4-7-и месец след раждането. Затова захранването трябва да започне не със сладникавите на вкус пюрета от морков и тиква, а с по-силни, леко горчиви вкусове – пюрета от броколи, спанак, карфиол. Така правят във Франция. „Първото пюре от захранването е приготвено от зелен фасул, спанак, тиквички или от бялата част на праза.“, пише в книгата си Памела Дракърман. За по-големите деца британските диетолози са разработили системата Tiny Tastes (малки вкусове). В продължение на 10-14 дни, специалистите съветват да предлагаме на децата нови продукти. Парченцата са колкото грахово зърно. Препоръчва се това да се прави извън основното хранене, например час по-рано.

5. Дайте право на избор
В последните години във Великобритания е на мода методът Baby-Led Weaning, познат у нас като захранване, водено от бебето. След навършване на 6 месеца (или малко по-късно), когато детето вече уверено седи, има достатъчно добре развита моторика и проявява интерес към храната, вместо пюре можем да предложим порцията във вид на малки, меки късчета. Става дума за микродози (за начало не повече от 200 калории дневно), тъй като майчиното мляко (или адаптираната формула) все още е основна храна. Има мнения, че точно по този начин децата навреме се запознават с натуралната храна.
hr86. Не изнудвайте с храна
Към 5-а си година (възможно е и по-рано) много деца започват да бъркат емоционалния глад с физиологичния. „Често това се случва, защото ние, родителите, активно ги учим да игнорират апетита си“, обяснява детският диетолог Наталия Стасенко, създател на училището за родители feedingbytes.com. - Използваме храната като възпитателно средство. „Още една хапка и ще ти дам шоколад.“ Прекият и косвен натиск върху децата нарушава вродената им саморегулация и здравословното отношение към храната.“

7. Не прехранвайте
В много страни в Европа сега набира популярност методът на интуитивното хранене. „Тялото ни притежава изначална мъдрост, която му позволява да избира това, което е нужно да бъде изядено сега, и в какво количество.“, твърди Светлана Бронникова, клиничен психолог, директор на Център по интуитивно хранене.
А ето какво казва друг привърженик на метода – Карлос Гонзалес, баща на три деца, основател на Каталунската асоциация по кърмене и автор на няколко популярни книги за детското хранене: „При децата има периоди на по-ускорен и по-забавен растеж. Това се отразява на апетита им. Детето на възраст между 1-6 години, яде (пропорционално) значително по-малко от тийнейджър на 12 години във фазата на активен растеж. Малките деца имат малък стомах. Нужно им е по-малко количество храна с по-висока калоричност. Не им предлагайте повече, отколкото могат да изядат.“

8. Поставете граници и създайте правила
Всъщност именно дисциплината е в основата на културата на хранене във Франция. Ето кои свои принципи споделя Валери де Штуц, майка на три деца от градчето Евиан:

- храненето и телевизията (както и телефоните, таблетите  или лаптопите) са несъвместими;
- поне веднъж дневно семейството се храни заедно;
- ако някой приключи по-рано, изчаква другите;
- ходенето до тоалетна се прави преди или след хранене;
- закуските между основното хранене при децата до 3 години не се поощряват, а при по-големите изобщо не се практикуват;
- не е задължително новата храна да бъде изядена, но е задължително да бъде опитана.
hr7
9. Не насилвайте
«L’insistenza crea la resistenza» (иначе казано - колкото повече настояваме, толкова по-голяма е съпротивата). За този феномен на детско-родителските отношения разказва проф. Памела Паче, известен италиански психоаналитик: „Задавайте си по-често въпроса – какво иска да ми каже детето с поведението си на масата. И ако има проблем, запитайте се не го ли провокирате с излишен натиск? Възможно е с отказа си да се хранят, децата да се опитват психически да се отделят от вас.“

10. Споделяйте отговорността
Този подход е предложен още през 80-те години на миналия век от американския диетолог и семеен терапевт Елин Сътър. Каква е идеята? Вие като родители отговаряте за това в дома да има вкусна, здравословна храна, която се поднася в определено време и в уютна обстановка. А децата ви са в правото си да решат колко и какво да изядат. „Детето трябва да бъде заинтригувано, да разбере, че храната е негов личен физиологичен процес, нужен, за да живее качествено и здравословно. Не е просто субстанция, която трябва да поеме, защото така иска майка му“, казва Екатерина Блюхтерова, клиничен психолог, майка на три деца, която специализира в областта на детско-родителските взаимоотношения.
Методът на споделената отговорност е основен и разумен, макар и не толкова лесен за осъществяване. Но ако започнем да го прилагаме, можем да живеем значително по-лесно и здравословно.

 

Материала подготви Янка Петкова

Източник: marieclaire


Още за храненето:

Как детето да заобича здравословната храна - 20 съвета от японските майки 
Всичко за захранването водено от бебето
Детето не яде? 7 полезни идеи за родителите на злояди деца

 

Последно променена в Сряда, 16 Август 2017 16:03

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам