logomamaninjashop

13 неща, които НЕ правят родителите на деца със силна психика

Психичната устойчивост позволява на децата да се съвземат след неуспех и да продължават да правят това, което е важно и ценно, дори ако се налага да преодоляват собствената си неувереност. Тя е ключ към реализирането на житейския потенциал. Но за да отгледаш такова поколение, трябва да избегнеш най-разпространените родителски грешки. Авторката на книгата „13 неща, които не правят родителите на децата със силна психика“ Ейми Морин е посочила най-типичните.

1. Не поощряват Синдрома на жертвата

Загубата на състезание или провала на контролно не правят от детето неудачник. Неуспехът, несправедливостта, отхвърлянето са част от живота. Утешавайте и подкрепяйте детето, когато има нужда, но не поощрявайте прекаленото желание да се самосъжалява. Научете го, че дори при най-несправедливите обстоятелства трябва да предприема конструктивни действия.

2. Не насаждат чувство за вина

Постоянното вменяване на чувство за вина у детето го учи, че да си виновен е непоносимо. Децата, които мислят, че вината е нещо ужасно, не са в състояние да кажат „не“, когато някой поиска нещо от тях: „Бъди приятел, дай ми да препиша.“ или „Ако ме обичаш, ще направиш това.“ Покажете на детето, че независимо от това, че вие самите изпитвате вина от време на време (нещо, което е присъщо на добрите родители) не позволявате на чувството да ви пречи да вземате мъдри и здравословни решения.

3. Не превръщат детето в център на вселената

Ако животът ви се върти само около децата, те ще пораснат с увереността, че всички са длъжни да ги обслужват. Егоцентричните, арогантни деца едва ли ще преуспеят в живота. Научете детето да се фокусира върху това, което може да предложи на околните, а не върху това, което може да получи от тях.

Слънчице или Кралят Слънце

33de7fdb3721a80a6f2475b16576b6b7 L

4. Не позволяват на страха да влияе върху решенията им като родители

Да, ако създавате безопасна среда за детето си цял живот, това ще ви спести много тревоги, но няма да го научи да живее в реалния живот и да се справя със страховете си. Всеки път, когато попадне в тревожна ситуация, ще се крие. Покажете му, че по-добрият избор е да победи страха си, да се изправи лице в лице с него и тогава ще отгледате наистина смело поколение, готово да напусне зоната си на комфорт, когато е нужно.

5. Не дават на децата си власт над себе си

Позволявайки на децата да диктуват какво ще вечеря семейството, къде ще почива, ние им предоставяме повече власт, отколкото са готови да издържат предвид своята възраст и развитие. Отношението към тях като към равни (и главни) разрушава психичната им устойчивост. Дайте им възможност да вземат самостоятелни решения по елементарни въпроси, учете ги да се вслушват в себе си (какво искат и какво не искат), но спазвайте йерархията в семейството по най-важните въпроси.

6. Не очакват съвършенство

Да очаквате от децата си успехи е напълно нормално. Но да изисквате от тях да бъдат идеални води до лоши последствия. Научете децата, че да претърпиш неуспех е нормално и че да не си най-добрият в нещо – също. Децата, които се опитват да бъдат най-добрата версия на себе си, а не най-добрите във всичко, не изграждат самооценката си според мнението на околните.

7. Не позволяват на децата си да бягат от отговорност

Да разрешите на децата си да не помагат вкъщи и да не се занимават ежедневно с домашните си е изкушаващо. Всички ние искаме да имат безгрижно детство. Но дете, което изпълнява съответстващите на възрастта му отговорности, не е претоварено. Напротив – то развива навици, които са му необходими, за да стане отговорен възрастен.

12 признака на токсичните родители

9bb0829a333b5390f3f06935811f1da4 XL

8. Не се стремят винаги да предпазват децата си от болката

Обидите, тъгата, тревогата са част от живота. Когато позволяваме на децата да изпитват тези болезнени чувства, ние тренираме навика им да преживяват неприятностите. Осигурете им подкрепа, за да се справят с болката и така ще придобият увереност в способността си да преодоляват житейски изпитания.

9. Не се чувстват отговорни за емоциите на децата си

Ако постоянно утешавате детето, когато е тъжно и разстроено, вие поемате отговорността за регулирането на емоциите му. Но децата трябва сами да се научат да управляват чувствата си. Покажете им пример за здравословно справяне с емоциите, за да могат да правят това сами, без да прехвърлят тази отговорност на другите.

10. Позволяват на децата си да правят грешки

Поправката на домашните работи, проверката дали детето е сложило закуската в раницата си, постоянното напомняне какво трябва да свърши вкъщи не носят никаква полза. Естествените последствия от постъпките са най-добрия учител в живота. Позволете на децата си да грешат и им покажете как да се учат от грешките си, за да станат по-силни и по-мъдри.

11. Не бъркат дисциплината с наказанието

Целта на наказанието е да накара детето да страда за своите действия. Дисциплината учи как да постъпиш следващия път. Да възпиташ дете, което не се бои от наказание, не е същото като да възпиташ дете, което постъпва правилно по свой избор. За да го научите на самодисциплина, използвайте метода на естествените последствия.

12. Не търсят леки пътища, за да избегнат дискомфорта

Да, винаги когато отстъпвате пред капризното дете или миете чиниите вместо него, облекчавате живота си в момента, но формирате нездравословни навици. Нека детето вижда, че вие вършите това, което се иска от вас сега, и можете да отложите удоволствията за после. Вашият пример ще го научи, че има достатъчно сила и упоритост, за да доведе нещата докрай.

13. Не пропускат да предадат на поколението си своите ценности

Много родители не успяват да внушат на децата си ценностите, които са им скъпи. Те са така затънали в ежедневния житейски хаос, че забравят за дългосрочната перспектива на възпитанието. Убедете се, че днешните ви приоритети отразяват това, което цените най-много и ще дадете на децата си ресурс да живеят пълноценен и смислен живот.


Прочетохте ли:

Детската психична травма

Последно променена в Неделя, 23 Септември 2018 23:18

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам