logomamaninjashop

Внимание! Телефонна измама!

Телефонните измами се увеличават, въпреки че непрекъснато се публикува информация за схемите на действие в тях. Измамниците стават все по-изобретателни. Милена Великова разказва в социалната мрежа какво се е случило с телефона на дъщеря й. Публикуваме поста й и част от коментарите, които съдържат полезна информация какво трябва да се предприеме в подобна ситуация. Може би най-добрият съвет е още при сключване на договор с мобилен оператор да изключите опцията за DCB (direct carrier billing) услуга. Аз бих посъветвала Милена да подаде жалба и до Закрила на детето, защото случилото се е възмутително.

Скъпи приятели, аз съм безкрайно положителен човек и винаги съм се стремила само да радвам с постовете си в социалната мрежа. Този път обаче се налага да ви занимая с нещо сериозно. Нещо, което не ми дава мира, и не ме оставя да спя спокойно от няколко дни насам. Станах жертва на телефонна измама. Разбрах го, когато ненадейно една сутрин услугите към мобилния оператор, който използвам, бяха запорирани и получих съобщение за превишен финансов лимит. Аз, ЛОЯЛНИЯТ им клиент от близо 8 години.

Обърнах се към офис на фирмата и ми беше отговорено, че нищо не знаят, защото още не виждат фактурата. Звънях на 123, обясних случая и потърсих отговор. Служителката там намекна, че вероятно става дума за секс СМС-и с добавена стойност. НО потресаващото в случая е, че тези СМС-и са начислени на телефона на дъщеря ми. Точно така, 9-годишната ми дъщеря, според тях, е водила секс чат.

След проверка на телефона на детето, се оказа, че съобщенията се генерират сами, изпращат се и се получава отговор, БЕЗ УЧАСТИЕТО НА ДЕТЕТО или който и да било друг! За минути са натрупани стотици левове. Телефонните номера са ДВА - 144333 и 181888. Фирмата, която стои зад тях и ползва мрежите на трите мобилни оператора за изпращане на СМС-и с добавена стойност по 6 лв. с ДДС е Ен Ти Ейч Медия България ЕООД.
В опит да разнищя случая, попаднах на десетки постове от други измамени потребители на мобилни услуги от ТРИТЕ мобилни оператора. Схемата е една и съща - посредством рекламни банери, СМС-и с уж потърсен абонамент, който, за да прекратиш, трябва да върнеш съобщение и се започва... 6 лв. + 6 лв. и т.н... Хиляди хора ежедневно биват ограбвани, кой с 6, кой с 20, кой с 200 лв. Тези, с малките суми, вероятно дори няма да обърнат внимание и ще си платят чинно. Останалите, като мен обаче, няма да мълчим. Много от потърпевшите са възрастни, но в моя случай става дума за ДЕТЕ. Дете, което в момента се чувства засрамено, унижено и виновно за нещо, което не е направило!! Дете, което се срамува от това, което е прочело и избухва в сълзи, когато я попитаме нещо по темата...

28168498 10213449299120782 2488690560654554481 n
Уверявам фирмата, притежател на тези телефонни номера, както и доставчика на услугата, че прокуратурата ще бъде сезирана за тормоз над малолетен, посредством непрекъснато изпращане на съобщения със сексуален характер! Ще подам жалби навсякъде, където е необходимо и няма да оставя нещата така!
Скъпи приятели, МОЛЯ, ако някой може да сподели личен опит с подобен казус ИЛИ знае КОЙ и КАК може да ми помогне в тази битка, пишете ми! Споделяйте поста, за да достигне до повече хора! И пазете децата си...

Коментари към поста

"И с моята племеница се случи. Те се регистрират в някакво приложение и от тази регистрация започват да получават тези смс-и. Мисля, че при нея беше от програма за теглене на песни и видеа от ютуб."

"Преди време и у нас се случи подобно нещо. Първо на моя, после на детето, накрая на всички телефони. Бяха ми казали, че чрез wi fi плъзва. Генерира се съобщение и вероятно, ако натиснеш „сенд“, става този проблем. При нас всички бяхме инструктирани да се внимава и да се трият на мига. Не сме имали проблем, но определено беше неприятно. Говорих с мобилния оператор, казаха, че не знаят за подобен проблем. От доста време спря тази атака."

"Преди време на телефона на сина ми се беше получил смс, не от същия характер. Бяха начислили 6лв. От мобилния оператор ме посъветваха да пусна молба за забрана на маркетингови предложения на всичките ни номера. Оттогава нямаме проблеми."

"Мой приятел се размина с 12 лв. Писа оплакване и оператора прекрати „договора”. Но той беше част от голяма компания с много карти и може би и това оказа влияние, защото реално детето му чрез бутон „ок” се беше съгласило на конкретната услуга. По време на игра, вместо да затвори рекламата, беше натиснало ок."

"Мога да потвърдя... след смяна на апарат, първия месец ми беше начислена такса 6 лв. за play ала бала... помислих си, че от новия апарат имам приложение за платени игри и затова... след седмица отново смс, че съм заплатила абонамент... за отказ изпратих смс... След седмица пак 6 лв. за абонамент... обадих се на оператор и разбрах, че съм се регистрила за секс чат... Уверих и заявих, че ако получа още веднъж подобни абонаменти ще сезирам органите.... и така вече 2 месеца нямам абонамент... "

"Абонаментът при много от тези схеми става от стационарен компютър и ключова дума, без участие на телефона ти. Уж трябва да въведеш ключовата дума, но явно може и без да е изпратена на телефона ти. Много се рових и открих чудеса. 3 фирми оперират с тези схеми с трите оператора. Посочената тук е швейцарска, регистрирана 2011-а у нас. Има засегнати хора с рутери със сим карта в тях, има с нокии с фенерчета, има с неползвани карти. Като ти кажат, че сестра ти е... доказвай после. Това са много неясни елементи (кое как се случва) и използват точно този момент: "Ами вие сте потвърдили!" - "Ами не съм!" - "Нищо, платете си, ако ви трябва номера!'
Твърдят че регистрацията става като влезеш в сайт от компютър и потвърдиш с ключова дума регистрацията си. И никой не казва кога си влязъл от кое ИП и какво си потвърдил."

"Моята одисея с мобилния оператор по същия казус беше през м. май 2017, заплатих си 300 лева за тази “услуга”. Написах жалба до оператора, тъй като от разпечатката е видно, че съобщенията се изпращат на интервал от 2-3 секунди, което физически е невъзможно да се случи. Получих отговор, че те не носят никаква отговорност за това и трябва да си заплатя това, което съм използвала. Е, платих си, продължавам да съм техен абонат, защото не смятам, че при другите оператори е нещо по-различно.
Отново става въпрос за номера, който използва дъщеря ми, тя е на 11 години."

"Майка ми беше включена в игра на подобен принцип. Източиха към 40-50 лв. Тъй като е към корпоративен договор, отиде в един от корпоративните центрове на Мтел и те са прекратили т.н. й "абонамент". В този форум ще намерите много полезна информация на доста "изгорели" потребители на мобилните оператори. Това е схема за ограбване, в която основни действащи лица са фирми за организиране на игри с Смс-и. Една такава е АЛТЕРКО. ЧЕТЕТЕ! Там всички споделяме начина за справяне с проблема. Най-лесен е да се спре услугата DCB към съответния оператор. Иначе непременно жалби към: мобилния оператор, Комисията за регулиране на съобщенията и Комисията за защита на потребителите. Отделно към Районна Прокуратура."

Препоръчваме ви още:


Внимание! Интернет!

Кибер сигурност за деца

Как да не ни измамят на Black Friday

Последно променена в Понеделник, 26 Февруари 2018 15:09

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам