logomamaninjashop

10 видеа за деца и родители за опасните педофили в интернет

Колко от виртуалните си приятели познавате наистина? Замисляте ли се, преди да приемете покана за приятелство? Влизате ли в чатове и водите ли разговори с хора, без да се интересувате кой стои зад профилната снимка? Играете ли онлайн игри? Влизате ли в диалог със съперниците си? Има ли сред тях особено настойчиви? Такива, които се интересуват от начина ви на живот, от родителите ви, от интересите ви? Ако отговорите положително поне на един от тези въпроси, вие сте потенциална жертва на сексуално киберпрестъпление. Следващите видеа разказват за опасностите, които дебнат в мрежата. Събрахме ги за вас по специална молба на читатели.

Уницеф България подготви серия клипове, предназначени за по-малките потребители на интернет.

1. Изпращал ли си някога съобщение, за което после си съжалявал? Вижте какви могат да бъдат последствията. 

2. Знаеш ли кой е зад екрана? Помисли, преди да споделиш.

3. Знаеш ли кой стои зад екрана? Помисли, преди да приемеш покана.

4. Знаеш ли какво е „сескторшън“? Това е форма на сексуално изнудване, при което снимки или видео със сексуално съдържание се използват за насилствено принуждаване на непълнолетни лица да изпълняват извратени сексуални желания на педофили. Едно от най-широко разпространените престъпления сред педофилите по света. Повече информация можеш да получиш от официалния сайт за борба с компютърните престъпления.

5. Сексуалното изнудване в интернет може да е цел експлоатация на интимни кадри и видеа или печелене на пари. Как става това на практика? Вижте в клипа „Кажи НЕ“

Платформата за сексуално и здравно образование за тинейджъри LoveGuide стартира кампания за превенция на сексуално насилие и експлоатация сред ученици от цялата страна на възраст между 15 и 19 години. Какво е сексуално насилие? А експлоатация? Къде е границата между любовник и насилник? Кой най-често става жертва? Как? Ако се случи най-лошото, какво да направя? Как да разпозная дали мой приятел е жертва на сексуално насилие? – това са само част от въпросите, на които LoveGuide отговаря в поредица видеа.

6. Сексът трябва да е безопасен, по взаимно съгласие и да ти доставя удоволствие. И това важи всеки път, за цял живот. Как да реагираш, ако някой се опитва да те принуди да го направиш. Виж Секс? Кога ДА? И кога НЕ?

7. Най-често насилникът е някой, когото момичетата или момчетата познават. Приятел, роднина, любовник. Но може и да е съвсем непознат, скрит зад фалшива виртуална самоличност. Виж повече в Приятел, гадже или насилник?

8. Кой най-често става жертва на сексуално насилие или експлоатация и как да разпознаем дали някой е пострадал? Отговорите в Кой може да пострада?

9. Ако ти или твой познат станете жертва на сексуално насилие, не го крийте. Не се опитвайте да се справите сами и да чакате емоционалната и физическа болка да премине. Трябва да потърсите помощ. Виж как в По-добре го направи!

10. Какво трябва да знаят родителите и децата за рисковете от безконтролното сърфиране и общуване в интернет разказва в блога си IT специалистът Иван Ванков - Опасностите в интернет - съвети за деца и родители.

 

 

Препоръчваме ви още:

Чат с малолетна

От „любов“ към децата

Как "опитомяват" децата ни и ги превръщат в сексуални играчки

Последно променена в Понеделник, 08 Януари 2018 13:57

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам