Се ла ви, както казват французите

Всяка нация има своите традиции във възпитанието – едни смятат, че детето до тригодишна възраст е малък Буда, пред когото трябва да се коленичи, други пришпорват наследниците си с ранно развитие едва ли не от пелените. Трети са французи и споделят философията, че появата на дете не е повод да промениш начина си на живот. Тези възгледи са потвърдени от не един наблюдател на семейните традиции в старата европейска държава.

Бонжур мадам!
Ако се разхождаш край бреговете на Сена, вероятността да срещнеш играещи дечица е много голяма. Всички ще те поздравят с неизменното: „Бонжур, мадам!“. За нас, не особено приветливите южно-европейци, подобна любезност може да е превзета, но за французите поздравът между непознати, с усмивка при това, е традиция.
Ако се позадържите малко повече край някоя детска площадка, ще констатирате още интересни неща. Французойките не се плашат от хрема и сополи. Не ги смятат за сериозен симптом, който би спрял детето от излизане или ходене на детска градина и училище, нито пък за причина да посетят личния лекар. В края на краищата всичко ще отшуми… до лятото.

Ако оцелееш – добре, ако не – такъв е животът
Раждането на дете не е повод за французойките да променят начина си на живот. При това, оказва се, много от тях имат по три деца, нещо, което опровергава твърденията, че Стара Европа е все по-стара. Три деца (и това не е пределът) при положение, че бавачките не са на мода сред младите майки. Как успяват? Просто водят децата със себе си навсякъде. Може да видите двумесечно бебе, което спи в шезлонг в ресторанта, до масата на родителите, които си организират романтична вечеря; по-големите деца също съпровождат родителите си на обеди и вечери и на това се гледа като на възможност да поработят над маниерите си. Собствениците на заведения тук са гъвкави и навсякъде предлагат детско меню, което е двойно по-евтино. Друга обичайна гледка са малките слинг-пътешественици, който обикалят Корсика или Коста Рика сродителите си.
Семейството има гости? Това съвсем не е причина децата да бъдат изпратени да си лягат по-рано или да им се налага друго някакво ограничение. Всички са заедно около трапезата.
ok frПо законите на природата
Все пак това е страната, в която чашата червено вино през бременността е със статут на пренатални витамини. Френските деца се раждат и живеят по законите на природата. Никой не подтичва след тях с топла връхна дреха, не проверява дали са хладни нослетата им, дали е потно вратлето. Педиатрите в тази страна препоръчват като оптимална температура на въздуха в детската стая – 18 градуса. Интересно е обстоятелството, че макар в страната да имат едни от най-добрите социални гаранции при излизане в отпуск по майчинство, този отпуск продължава само 4 месеца. Ако родиш трето дете ти се полагат почти 6 месеца отпуск. Това обаче не предизвиква революционни настроения за промяна сред французойките. Те са жени, които не биха жертвали кариерата и социалния си живот за дълго време. В общия случай младите майки ползват два месеца преди раждането и два след появата на детето. Как се справят след това? В местните ясли децата се приемат от 4-месечна възраст. Това съвсем не е повод за драми, тъй като родителите споделят мнението, че ранното отглеждане в детско заведение се отразяла благотворно на имунитета на детето, изгражда нужните полезни навици и подпомага социализацията му. Разбира се, проблемът с недостига на места в яслите е актуален и тук. Но родителите се справят както могат и държавата не им пречи. Създават се подобни на съществуващите и у нас родителски кооперативи, регистрират се асоциации, които могат да разчитат на подкрепа от държавата, за наемането на специалисти, които да полагат грижи за малките. В други случаи няколко майки просто обединяват усилията си и се редуват в грижите за децата по определен график.

При баба и дядо? Не точно!
Всяка аналогия с българските баби и дядовци е неуместна. Възрастното поколение французи мъдро пази неутралитет. Не е популярно оставянето на децата при баба и дядо, защото „няма кой да ги гледа“. Може би е трудно да проумеем тази „незаинтересованост“ при положение, че в нашите ширини „децата“ се отглеждат от родителите си до дълбока старост. Но във Франция, дори баба и дядо да живеят в малък кокетен замък и да нямат никакви сериозни ангажименти, освен да бдят над старините си, подобни услуги са неприемливи. Френската баба съществува, за да организира неделните обеди на фамилията. Тя подготвя трапеза с любими на семейството ястия, идват децата с внуците, да им се порадва и да ги научи на добри маниери и след това всеки по пътя си. Разбира се, всяка подобна среща е съпътствана с безкрайни прегръдки и целувки, но това във Франция е ритуал, който е напълно автоматизиран. Някъде се целуват по два пъти, другаде по три, а в Прованс дори по четири.
paris family shoot 011 WEB
Тихото възпитание

Една от първите думи, които научават френските деца, е „бонжур“. Това е традиционно обръщение към познати и непознати, при това с вежлива усмивка. Приучаването на децата към етикета и ритуалите на общуване е базов навик за френските родители. При това те зорко следят етикетът да се спазва. Не с груби, шумни забележки, а с настойчиво напомняне как трябва да се държим с другите около нас. Тази „дресура“ протича със сдържан неутрален тон, толкова пъти, колкото е необходимо, за да бъде усвоен навикът. Спазването на добрия тон се учи от най-ранна възраст. Често може да бъде забелязано малко дете, което превъзбудено обяснява на висок глас какво му се е случило, но също толкова често родителите му напомнят да говори тихо и спокойно. При това не с груба забележка, а с неизменното нежно обръщение, което е много типично за местните – пиленце, зайче, слънчице, цветенце и т.н. Френските деца не правят нищо без разрешение. Както вече сме писали, във Франция има култ към храната. Времето за ядене е строго фиксирано – закуска, обяд и вечеря. Хапването между тези хранения е като забранено със закон. Трудно можеш да видиш малчуган, който отваря и затваря хладилника, когато поиска. Същото ограничение важи и за телевизора. Тези „действия“ се извършват само с разрешение от родителя.

Мон дуду
Въпреки наситения си живот и строгите възпитателни възгледи, французойката не е суров родител. Тя компенсира отсъствието си с активно общуване. Не налага лошото си настроение на децата и е винаги ласкава и много внимателна. Едва ли има друг език с толкова много гальовни обръщения. Една думичка обаче е особено популярна сред малчуганите - „дуду“. Това е онзи предмет или играчка, с който детето не се разделя при никакви обстоятелства. Заспива с него, храни се с него, играе с него, ходи на ясла, детска градина, дори училище със своя „дуду“. Този „приятел“ на детето е толкова популярен във Франция, че местните психолози посвещават цели книги на феномена. Дебатите по въпроса са с мащабите на темата за кърменето у нас.
А най-прекрасният ритуал за френските деца е целувката за лека нощ. Той не се пренебрегва при никакви обстоятелства. Излиза, че строгостта тук върви ръка за ръка с много внимателно, трепетно отношение към вътрешния свят на детето. Защото когато с децата се говори тихо, нежно и ласкаво, дори най-строгото ограничение бива възприемано като закон, който не подлежи на обсъждане.

Източник: wday


Препоръчваме ви още:

Защо холандските майки са най-щастливи? 
Инвестирай в прегръдки 
Емпатията - вродена ли е способността ни да съчувстваме?

Последно променена в Четвъртък, 14 Септември 2017 11:57
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

В предишния живот съм бил генерал

В предишния живот съм бил генерал

21 Окт, 2019 Татко Калоян

Мамо, защо?

Мамо, защо?

23 Окт, 2019 Възпитание

Изборите вкратце

Изборите вкратце

29 Окт, 2019 Татко Калоян

Убиецът Хелоуин

Убиецът Хелоуин

31 Окт, 2019 Истории

Приказка за големи

Приказка за големи

25 Окт, 2019 Истории

Фреди

Фреди

20 Ное, 2019 Любимци

Стискайте ни палци!

Стискайте ни палци!

18 Ное, 2019 Здраве

Само да му дойде времето!

Само да му дойде времето!

17 Ное, 2019 Забавно

8 решения на детските кризи

8 решения на детските кризи

12 Ное, 2019 Възпитание

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам