Една година история на фондация „За Нашите Деца“ вече и на хартия

2017-а година беше бележита за фондацията – бяха променени стотици детски съдби с пълен набор от услуги, а в края й „За Нашите Деца“ отбеляза своята 25-а годишнина. Историята от изминалата година вече е в достъпна за всеки формаКои са ключовите дейности в нея?

Услугите

За поредна година Фондацията използва най-голямата си сила – работата в синхрон на широка палитра от качествени социални и интегрирани услуги за деца в ранна възраст (0-7 г.) и техните семейства. Ето малка част от това, което беше направено, за да се реализира една мечта – всяко дете в България да живее и да се развива в семейство: 

Превенция за предотвратяване на изоставянето

Ключова се оказва най-спешната намеса, при която майката иска да изостави детето си още в родилно отделение. Опитът на екипа показва, че навременната семейна подкрепа е много важна за преодоляване на риска от раздяла. През 2017-а беше изключително позитивно приета създадената в Пловдив група за подкрепа на семействата на роднини и близки, които отглеждат деца, лишени от родителска грижа, със специалисти на „За Нашите Деца“. В защитено пространство, всеки месец, те споделят трудности и успехи, проблемни ситуации и варианти за разрешаването им.

 „Детска къща“ – семейна топлина и уют за най-малките

През изминалата година Детската къща предостави временен семеен подслон на 13 бебета, лишени от родителска грижа, за които към момента са изчерпани възможностите за връщане в родното семейство, при близки и роднини, в осиновително или приемно семейство. Там екип от специалисти се грижи за пълноценното им индивидуално израстване и развитие.

Приемната грижа – най-добрата временна грижа за деца без родители и близки

През 2017-а година Центърът по приемна грижа се утвърди като предоставящ най-пълен пакет от услуги за развитие на приемната грижа в България. Едно от предимствата му е възможността 32 приемни семейства да посещават групи за подкрепа и обучения за повишаване на квалификацията.

Влияние на фондация „За Нашите Деца“ върху политиките за деца в България

Резултатите от първото по рода си мащабно национално изследване на ранното детско развитие, проведено през 2017-а г. показаха, че са необходими сериозни подобрения в работата на здравната, образователната и социалната системи и ключовата необходимост от приемане на единна национална стратегия за ранното детско развитие. Екипът се включи активно в изготвянето на нов Закон за социалните услуги и на няколко поднормативни документа в сферата на социалните услуги. Активното членство в международни и национални мрежи и граждански обединения допринесе за по-ефективното застъпничество на мрежите и за увеличаване на чуваемостта на посланията, както в България, така и на европейско ниво.

Godishen Doklad 2017 FondatsiaZaNashiteDetsa

2017-а под знака на 25-ата годишнина на „За Нашите Деца“

Началото бе поставено с празник в Деня на детето, когато беше открита и площадка, адаптирана за деца с увреждания, а през есента в компанията на приятели, съмишленици и деца годишнината беше чествана с голям празник в Южния парк.

За осма поредна година се състоя и най-голямото събитие на фондацията „Вечер на добродетелите“, което набра над 160 000 лв. Организаторите събраха под един покрив над 400 гости - дипломати, представители на държавната и местна власти, на социално отговорния бизнес, на неправителствения сектор и на културните среди, партньори и дарители на фондацията.

С много труд, върхове и спадове, натрупан опит, но най-важното - с хиляди променени детски съдби отминаха 25 години от създаването на фондация „За Нашите Деца“. В следващите 25 екипът мечтае не само да спасява децата от институциите и да предоставя покрив над главите им, но и да стимулира развитието им още от първия ден. Защото вярва, че първите три години от живота на всяко дете са жизненоважни за неговото успешно и пълноценно развитие.


Препоръчваме ви още:

Малки музикални таланти в подкрепа на Фондация "За Нашите Деца"

Последно променена в Четвъртък, 28 Юни 2018 21:01
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Не е страх, отговорност е!

Не е страх, отговорност е!

10 Мар, 2020 Истории

Карантина

Карантина

20 Мар, 2020 Татко Калоян

Неочаквана ваканция

Неочаквана ваканция

10 Мар, 2020 Истории

С деца у дома

С деца у дома

19 Мар, 2020 Възпитание

Какво казаха майките

Какво казаха майките

09 Апр, 2020 Истории

Обичам те > ∞

Обичам те > ∞

08 Апр, 2020 Забавно

Дъщерята на лекаря

Дъщерята на лекаря

07 Апр, 2020 Истории

За кучетата и човеците

За кучетата и човеците

05 Апр, 2020 Истории

52 седмици готвене: Пържене

52 седмици готвене: Пържене

05 Апр, 2020 Кулинарно

Аз пазя теб, ти пазиш мен

Аз пазя теб, ти пазиш мен

01 Апр, 2020 Здраве

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам