Засилен интерес към професионалното образование

Над 62% от учениците, записани в професионалните паралелки и училища, са посочили професионалното образование като първи избор при кандидатстване. Това показват първоначалните данни за приема през тази година. От 21 966 ученици в професионални гимназии и паралелки 13 810 са записани след 7 клас по първо желание в първо класиране. Общо 17 993 или почти 82% осмокласници са приети по първо и второ желание в професионална гимназия или паралелка. Тези данни, според заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова, говорят за повишаване на интереса към професионалното образование.

В трите етапа на класиранията за кандидатстване след 7 клас има данни за участвали 47 356 ученици. 46 % от тях са записани след първите два етапа на класирането и са класирани за трети етап в паралелки за придобиване на професионална квалификация.

Изборът на 46 % от учениците определя засега като най-търсени следните специалности: Компютърна техника и технологии; Икономическа информатика; Автотранспортна техника; Икономика и мениджмънт; Механизация на селското стопанство; Производство на кулинарни изделия и напитки; Кетъринг; Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения; Системно програмиране; Организация на хотелиерството; Организация на туризма и свободното време; Строителство и архитектура; Приложно програмиране; Оперативно счетоводство и Банково дело.

515 ученици са записани вече в паралелките по новата професия „Приложно програмиране“.

До началото на учебната година ще бъдат готови типовите и училищни планове и учебни програми по всички специалности, по които е реализиран прием за учебната 2017-2018 г. Те са разработени от експертите в МОН с помощта на учители, университетски преподаватели и партньори от бизнеса. Това е само част от предвидените за разработване и внедряване над 2800 типови учебни планове, 6000 учебни програми по учебните предмети от професионалната подготовка и 320 изпитни програми за държавните изпити за придобиване на професионална квалификация. Тази учебна документация ще бъде постоянно актуализирана и осъвременявана в сътрудничество с бизнеса, за да бъде адекватна на неговите потребности.

Източник: МОН


Прочетете още: 

Център за кариерно ориентиране 
Матурите свършиха! А оттук нататък? 
Защо тройкаджиите успяват

Последно променена в Вторник, 22 Август 2017 11:42
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам