Център за кариерно ориентиране

Автор: Рада Николова

Може би много родители са се чудили къде и как да насочат детето си да учи след седми клас. Разбира се, има деца, които от малки знаят какви искат да станат, когато пораснат и следват целите си. Но също така има и много деца, които нямат идея какво искат да учат. Защо? Защото не познават себе си. За съжаление в училище не се работи за себепознанието у учениците. Децата не познават силните и слабите си страни. Децата не са наясно със себе си, своите желания, цели, липсва мотивация. Изборът на последващо образование и реализация е един от най-сложните, пред които са поставени четиринадесетгодишните. Аз също се сблъсках с този проблем през пролетта, когато синът ми ме попита „Аз какво да уча?”. Въпреки че познавам сина си и неговите способности, се уплаших от отговора, който трябва да дам. Осъзнах отговорността, която поемам за бъдещето му. Ами ако без да искам, го накарам да учи нещо, с което ще избия болните си амбиции? Ако го насоча към област, към която няма интерес? Много въпроси се завъртяха в главата ми и техните отговори изобщо не ми харесаха. Разбрах, че имаме нужда от професионална помощ. След много търсене в интернет открих в сайта на МОН, че на 11.01.2016 г., със заповед № РД09-8/11.01.2016 г. на Ръководителя на Управляващия орган на ОП НОИР стартира изпълнението на дейностите по проект  BG05M2OP001-2.001-0001 „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“ по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M20P001-2.001 ,,Система за кариерно ориентиране в училищното образование “. Интересно защо не бях чувала до този момент за ЦКО? А вие знаете ли за него?

Обадих се и записах час за консултация. Последваха три консултации в продължение на няколко месеца, /които са безплатни/ и детето ми стигна самостоятелно до избор на училище след седми клас. Какво се случва в ЦКО? Не знам. Аз не присъствах на консултациите. След всяка консултация обаче консултантът ме уведомяваше как се развива ситуацията. Какво постигнахме аз, детето и консултанта? Синът ми повиши успеха си, стана още по-уверен в себе си, започна сам да си поставя краткосрочни цели, които изпълняваше с успех, мотивира се и завърши с много добър успех основното си образование. Аз съм спокойна, че направих най-доброто за детето си, като не се намесих в неговия избор, оставих го сам с помощта на професионалист да направи своя информиран избор.

Интересно е, че докато синът ми ходеше на индивидуални консултации в училището му се проведе групова консултация с целия клас, отново с консултант от ЦКО. Детето ми е категорично, че индивидуалната няма нищо общо с груповата консултация. Няма и как. Несериозно е да се проведе групова консултация еднократно в рамките на един учебен час! За сведение – индивидуалната консултация продължава повече от един астрономически час и е насочена единствено към личността на консултирания.

А, може би тук се крие отговора на въпроса ми - защо не бях чувала за ЦКО?

Прочетете още:

Матурите свършиха! А оттук нататък? 

Всичко за кандидатстването след седми клас

Последно променена в Петък, 11 Август 2017 11:02
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Ти можеш всичко

Ти можеш всичко

18 Окт, 2018 Възпитание

Кога е вкусен бонбонът?

Кога е вкусен бонбонът?

18 Окт, 2018 Истории

Красиви хора

Красиви хора

17 Окт, 2018 Истории

Хазарт

Хазарт

17 Окт, 2018 Истории

Ева на третия етаж

Ева на третия етаж

17 Окт, 2018 Истории

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам