logomamaninjashop

Център за кариерно ориентиране

Автор: Рада Николова

Може би много родители са се чудили къде и как да насочат детето си да учи след седми клас. Разбира се, има деца, които от малки знаят какви искат да станат, когато пораснат и следват целите си. Но също така има и много деца, които нямат идея какво искат да учат. Защо? Защото не познават себе си. За съжаление в училище не се работи за себепознанието у учениците. Децата не познават силните и слабите си страни. Децата не са наясно със себе си, своите желания, цели, липсва мотивация. Изборът на последващо образование и реализация е един от най-сложните, пред които са поставени четиринадесетгодишните. Аз също се сблъсках с този проблем през пролетта, когато синът ми ме попита „Аз какво да уча?”. Въпреки че познавам сина си и неговите способности, се уплаших от отговора, който трябва да дам. Осъзнах отговорността, която поемам за бъдещето му. Ами ако без да искам, го накарам да учи нещо, с което ще избия болните си амбиции? Ако го насоча към област, към която няма интерес? Много въпроси се завъртяха в главата ми и техните отговори изобщо не ми харесаха. Разбрах, че имаме нужда от професионална помощ. След много търсене в интернет открих в сайта на МОН, че на 11.01.2016 г., със заповед № РД09-8/11.01.2016 г. на Ръководителя на Управляващия орган на ОП НОИР стартира изпълнението на дейностите по проект  BG05M2OP001-2.001-0001 „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“ по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M20P001-2.001 ,,Система за кариерно ориентиране в училищното образование “. Интересно защо не бях чувала до този момент за ЦКО? А вие знаете ли за него?

Обадих се и записах час за консултация. Последваха три консултации в продължение на няколко месеца, /които са безплатни/ и детето ми стигна самостоятелно до избор на училище след седми клас. Какво се случва в ЦКО? Не знам. Аз не присъствах на консултациите. След всяка консултация обаче консултантът ме уведомяваше как се развива ситуацията. Какво постигнахме аз, детето и консултанта? Синът ми повиши успеха си, стана още по-уверен в себе си, започна сам да си поставя краткосрочни цели, които изпълняваше с успех, мотивира се и завърши с много добър успех основното си образование. Аз съм спокойна, че направих най-доброто за детето си, като не се намесих в неговия избор, оставих го сам с помощта на професионалист да направи своя информиран избор.

Интересно е, че докато синът ми ходеше на индивидуални консултации в училището му се проведе групова консултация с целия клас, отново с консултант от ЦКО. Детето ми е категорично, че индивидуалната няма нищо общо с груповата консултация. Няма и как. Несериозно е да се проведе групова консултация еднократно в рамките на един учебен час! За сведение – индивидуалната консултация продължава повече от един астрономически час и е насочена единствено към личността на консултирания.

А, може би тук се крие отговора на въпроса ми - защо не бях чувала за ЦКО?

Прочетете още:

Матурите свършиха! А оттук нататък? 

Всичко за кандидатстването след седми клас

Последно променена в Петък, 11 Август 2017 11:02

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам