logomamaninjashop

Какво казаха майките

Автор: Мария Пеева

В една майчинска група решихме да се позабавляваме и си представихме, че сме съветници на правителството.

Първо направихме малка анкета по желание, в която взеха участие 358 души, което по някакво съвпадение се оказа точно 10 процента от групата.

Въпросът беше:

Ако зависи от вас в настоящата ситуация, днес, какво ще посъветвате правителството:

Опциите бяха следните:

Screen Shot 2020 04 09 at 10.31.58 

Ето и резултатите:

179 души гласуваха да се задържат мерките до 13 май без промяна.

115 души - да се обмисли постепенно отслабване на мерките.

40 души - да започне постепенно отслабване на мерките.

12 души избраха опция друго и поясниха какво имат предвид с коментари.

10 души избраха правителството да даде оставка и да назначи нови избори.

5 души избраха незабавна отмяна на мерките.

 90759287 10215878193683157 3301121682000838656 o

Подбрах някои по—интересни коментари:

Да признават вече, че сме в социален експеримент и да ни пускат да ходим навън. За всички, които са си загубили някъде чувството за хумор из стаите вкъщи, ШЕГУВАМ СЕ.

При нас в Чехия и в Австрия вече започна постепенно отслабване на мерките. Но за връщане на училище и отваряне на магазинчета, молчета и и салончета за красота, категорично не се споменава.  От днес отвориха вериги, свързани с домакинство, градинарство и планински хобита и спорт - Баухаус, ОБИ и др, заради Великден и топлото време. Хората ще искат да си оправят градинките, да си стегнат колелетата( тук много се карат колелета). И маските в гората, когато си само със семейството си не са задължителни вече.

Вирусът ще е тук и след 13 май, и след 13 юни. Той не си е тръгнал от Китай все още, защо си мислим, че от 13 май хоп и ще се изпари някъде в Космоса. Ми, не, няма да се. И не можем да живеем в изолация с месеци. Трябва да се мисли напред в бъдещето какви мерки да се предприемат, за да може поетапно животът да се нормализира. Идеята за ударно тестване на населението в Банско намирам за много добра. После цялото население трябва поетапно ударно да се тества.

Вирусът циркулира у нас, а и в Европа много преди да се обявяват първите случаи. Трябва да се види колко народ е изградил имунитет.

При нас (Испания) след Великден, ще започнат да отварят различни магазини, строителство и т.н.

Какво постепенно отслабване на мерките, тях просто ги няма... Днес, лято! Всички щъкат, няма маски, няма и помен от всичко.

Нямаше да позволя да се лети от и до рискови райони още с първия случай.

Да отворят парковете за разходка, защото затварянето им и полицейски патрули около тях е лудост.

Според мен, трябваше да се затвори всичко за 14, 21 или 28 дни, колкото е доказано, че си заразен. За този период държавата да спре плащания за осигуровки и кредити на фирмите и да плати заплатите на хората. Щеше да излезе по-евтино и да има реален ефект. Сега просто сме в някаква агония и чакаме, и ние не знаем какво. Не може да сме цял живот под карантина. Ясно е, че идеята е да се разболеем постепенно, за да издържат болниците, но за мен мерките, които се взеха са неадекватни в много отношения.

Сега аз съм без доходи, за да си гледам детето, детето не излиза в това слънчево време, но бабите от входа щъкат навън и ми обясняват, че страшно няма. Е, ми така може и до Коледа да откараме.

Да ни кажат "вие бяхте жертва на сладко отмъщение”…

За мен този срок 13.05. е далеч и е депресиращ. Не знам друга държава, която да е обявила в началото на април мерки до средата на май.

Според мен да задържат мерките такива, поне до Великден, след това да започнат обмисляне за постепенно разхлабване.

И без това всеки си прави каквото си иска, да отпадат всички забрани.

Да наемат адекватни специалисти по комуникация, които незабавно да започнат да оправят нанесените вече щети.

Правителството с лека ръка затвори всичко. Но на хората не се помогна. Защо не увеличиха платения отпуск, който се полага? Кой има 50 дни отпуск, че да си гледа децата вкъщи? Изказването "пускате неплатена", е просто абсурдно и за пореден път правителството показа колко е далеч от народа. Защото не само аз, ти, комшийката и приятелката ти не могат да си позволят да излезнат неплатен отпуск. А 80% от народа.

Трябва да се засилят мерките за дезинфекция - в автобуси, по улиците и т.н. Никъде не виждам да се дезинфекцира, както по другите държави.

Това поотпускане в Европа ще си е експеримент,а не че те са много наясно какво ще се случи.

Защо ние този път не изчакаме малко? Затова и отбелязах първия вариант /за изчакване/. Не че ми се седи в нас.

Ами ако не проработи и отново се тръгне към пик  Какво правим тогава.Ситуацията просто в момента е проба-грешка.

Да се надяваме на умните глави да измислят ефикасно лекарство.

Както казах и преди 2 седмици, време е да помислим как ще живеем с това от тук нататък. Трябва да се мисли за постепенно отслабване на мерките.. Между впрочем, ако някой реши да си стои вкъщи от тук до края на света, не вярвам, че някой може да го накара да излезд навън, така или иначе.

Отбелязах "друго". Аз съм за сегашните мерки, даже да ги затегнат още. В нашия град е пълно по улиците с хора. Няколко козметични салона работят... веригите за техника също... а и да ми обяснят как се гледа дете като и двамата родители ходим на работа сега? Знам, че много хора, особенно в нашия край са останали без работа и доходи, много е тежко. А нас накрая ще ни изгонят от работа, понеже се чудим как да я съчетаеаме с гледането на детето.

В Квебек пък се оказа, че нямало достатъчно пациенти в интензивното за спешно мобилизираните лекари. Та обявиха, че ще разпращат медицински персонал в старческите домове (търсят им работа). Много рано удариха спирачките тук, целта беше не да спрат епидемията, което е невъзможно, а да забавят развитието й само колкото да насмогне медицинската система. Имам чувството, че като отменят извънредното положение в Квебек, нещата ще се влошат стихийно. Защото при всичките щети, нанесени на икономиката, сме много далеч от колективния имунитет. Трудно е да се улучи точния баланс, но поне при евентуална следваща епидемия ще се знае по-добре как да се действа.

Аз съм за предпазните средства относно хигиена. Правителството ни не помисли нито за родителите, нито за бизнеса. Трябваше да си размърдат мозъците и на деца до 15 години един от родителите да ползва платен БОЛНИЧЕН, поради обявена карантина. До фалирали фирми можеше да не се стига ако бяха реагирал по адекватен начин относно сметки, кредити, осигуровки и т. н. Сега като всички са на борсата от къде ще им плащат?Не беше ли по-редно да помогнат на бизнеса, а не да го закопаят?!Луда работа!

На мен пък така да ми хареса, че си мисля, че няма да ми се връща на работа в офиса.

Аз предлагам да ви затворят още два месеца за назидание.

А вие какво бихте посъветвали правителството?

Още по темата: Аз пазя теб, ти пазиш мен

Последно променена в Четвъртък, 09 Април 2020 11:09

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам