logomamaninjashop

Розови маратонки за 12 лв?

Автор: Мария Пеева

От няколко дни подготвям статия за пазаруването по интернет. Все пак разпродажбите наближават, както и голямото коледно пазаруване на подаръци. Но се оказа, че трябва да отложим приятната тема, защото получих съобщение от нашата читателка Станислава Иванова, която е видяла една от неприятните страни на онлайн шопинга. Като много други млади майки, тя обича да пазарува по интернет и да търси изгодни оферти. Преди няколко дни обаче попада на неприятна измамница. Помоли ме да споделя историята й с вас, за да имате едно наум, ако попаднете на този профил или на друга подобна схема. Ето какво ми написа Станислава. 

„Откакто се роди второто ми дете, пазарувам 99% от интернет. Много често поръчвам разни неща от олх, базар бг, и разни групи за купуване- продаване във фб. Миналата седмица се случи нещо, което искрено ме потресе и възмути. Поръчах през профила ми в ОЛХ маратонки за една приятелка. Жената, която ги продава, каза, че праща само през Спийди без опция за преглед. И познайте?! Вместо маратонки имаше скъсани мръсни патъци... Тук ще кажете, тя е виновна, да ги е видяла. Прави сте! Но след като качих въпросното лице в групата за некоректни продавачи, се оказа, че това е някаква ужасна измамна схема! Има много излъгани! За една и съща обява имаше поне 3 случая на измамени хора! Слава Богу, една дама успя да откаже пратка от нея, след като е видяла поста ми, и се почнаха едни заплахи, обиди, разпространи й личните данни (което е подсъдно!), поръча от нейно име пратки на стойност над 80 лв.! Ужасена съм! В 21-ви век да се случва това! В районното казаха да подадем онлайн жалби в "Компютърни престъпления", направихме го!"

Ето какво поръча Станислава:

izmami1

Ето какво получи:

izmami2

 

Други клиенти също са пострадали.

izmami7 

Дамата, която е отказала пратката, след като е разбрала за измамата, получи следното съобщение:

izmami9

Ето и още няколко измамени:

 

 izmami8

 izmama12

 izmami6

 izmami5

izmami3

Какви изводи можем да си направим?

1. Внимавайте с оферти, които са твърде изгодни.

2. Проверявайте профилите на продавачите.

3. Искайте преглед на стоката.

4. При измама сигнализирайте на компютърни престъпления.

5. Подайте и сигнал в полицията, независимо че в случая на Станислава, тя е потърсила съдействие в Първо районно полицейско управление в Перник, но там са отговорили, че не поемат такива случаи.

6. Разгласете случая в групите за некоректни продавачи и купувачи.

7. Сигнализирайте в платформата, в която се извършва измамата - независимо дали е ОЛХ или група в социалните мрежи.

Мерките, които Стаси е взела незабавно са следните - сигнал в полицията, сигнал до компютърни престъпления, сигнал до ОЛХ, разгласяване в групите, подали са жалба и в Окръжна прокуратура Перник. ОЛХ не реагираха веднага и до вчера можеше да се поръчат розовите маратонки, обявата за които все още стоеше валидна. Днес профилът на Мариета Петрова Чаркчиева липсва. Не знам колко клиенти са си купили розовите маратонки, но е интересно, че продавачката дори не си прави труда да се извини и да обясни, че е станала грешка. Може би смята, че сумата е малка и никой няма да се занимава да я търси за 12 лв. Ако сте пострадали като Станислава, дори да става дума за малка сума, не махайте с ръка и не отминавайте. Измамниците заслужават да бъдат поставени на мястото им, а така ще предпазите и други клиенти и ще сложите край на една порочна практика. Платформите за продажби също би трябвало да обръщат внимание на подобни сигнали и да реагират незабавно, защото такива инциденти уронват доверието на клиентите в тях. А то се печели трудно и е безценно. И накрая ще си позволя да ви шокирам съвсем с последните съобщения на измамницата, която продължава да заплашва измамените клиенти. 

45611472 289147278474485 6251617309291446272 n

 

Разбрахте ли сега? Никой не ви е виновен, че купувате по интернет. Мързелът ще ви убие.

Не знам да плача ли, да се смея ли или... да си купя розови маратонки. :) :) :) 


Прочетохте ли

Как да не ни измамят на Black Friday

Последно променена в Четвъртък, 08 Ноември 2018 18:45

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам