logomamaninjashop

Месечната сбирка на шестте етърви

В моята кухня ми е любима кулинарна група, защото там цари дружелюбен тон и винаги има кой да ти каже добра дума или да ти даде точния съвет. Може да намерите всякакви рецепти - от най-обикновена, но толкова вкусна пилешка супа, до изкусни творения на гастрономи. Често надниквам там да се възхитя на някой майстор, да избера нещо новичко за проба, или да споделя нещо сготвено от мен. Точно в тази група открих и Соня Алан, която ме изуми не само с вкусните си рецепти, а най-вече с повода, по който ги сподели с нас - ежемесечната среща на шестте етърви. Веднага си представих как голямото й семейство се събира и всеки допринася за голямата трапеза, а после заедно се наслаждават на храната и на общуването, разменят си по някоя клюка, един се оплаче, друг се похвали, смеят се заедно, а може и да потъжат, децата тичат наоколо и грабват по нещо от чиниите, и изобщо всички си прекарват прекрасно. Имам такива спомени от моето детство и веднага се замечтах как някой ден и моя дом ще събира четири етърви. Дай Боже! Но това са далечни работи, сега се насладете на чудесните рецепти на Соня Алан.

Пълнени пилета
Ориз басмати се изплаква няколко пъти с хладка вода и се накисва в топла за 30 минути. В тенджерка с олио запържвам лук на ситно, до омекване, и слагам телешка кайма. Добавям кедрови ядки, подправям със сол, индийско орехче, подправка за грил и хубаво ги запържвам. Изцеждам ориза от водата и внимателно го смесвам със каймата, която съм махнала от огъня. Пилетата, измити и подсушени, ги намазвам хубаво със смес, приготвена в купа - сол, куркума, грил-микс, сок от половин лимон и разтопено масло. Пълня ги и ги слагам в пликове за печене с малко вода със сол и подправки. Пробивам дупки на 4-5места с върха на остър нож торбичките и пека на силна фурна към час и 15 минути. Накрая отварям пликовете хубаво да се зачервят и са готови.

sn17 ok

Предястие с арабски питки
Ред препечени арабски питки, начупени на малки парченца, се поливат с кисело мляко с чесън. Отгоре се реди пържен патладжан на малки кубчета, пак мляко, после кайма, предварително запържена с лук и подправки, върху нея отново мляко и отгоре магданоз, ситно нарязани и запечени бадеми, зрънца от нар.

26219209 1563415127027849 2365761200140458429 n


Узи ориз
Узи-оризът се сварява и смесва със царевица, грах и моркови на малки парченца, предварително позапържени с малко олио и с малко водичка, сварени до готовност (водата трябва да се изпари напълно). Отгоре се покрива с кайма, запържена с лук и подправки, и отново запържени до златисто бадеми. Те се ръсят по цялата маса общо-взето.
26219485 1563385193697509 8002031127948931995 nХапки от шрак

Шракът е много тънък, като хартия, арабски хляб. Нарязва се на правоъгълници и се пълни със пилешки гърдички на ситни парченца, запържени с лук и подправки. Навиват се на пурички поръсва се със сумак (специална подправка, която се намира и в България, в големите вериги) и се запичат във фурната. Някои ги пържат.

sn15 ok

Лозови сърмички
Моята любов.Тяхната направа е цял ритуал. Вечерта се навиват на седянка (при мен - аз, дъщеря ми и снаха ми) и на другия ден се готвят. Слагам ориз, кайма, много подправки и олио в суров вид, но оризът е предварително измит и накиснат с топла вода поне 1час.

sn16. okjpg

Харисе
3 ч.ч. фин грис се смесват със ¾ ч.ч. захар и се омесват хубаво със ¾ ч.ч. разтопено безсолно масло. Отделно 1и ½ ч.л. бакпулвер се смесва с 1 чаша кисело мляко и се остава за 10 минути, докато млякото набъбне, след което се прибавя към сместа от грис и хубаво се омесва. В намаслена и набрашнена тавичка се изсипва тестото и хубаво се заглажда с ръка. Слагат се половинки парчета бадем и леко се натискат в тестото. Пече се на 250 градуса, за 30-40 минути, до златист цвят. Вади се и се сиропира с предварително приготвен сироп от 3 ч. захар, 2 ч. вода и сока от половин лимон (изстуден). Нарязва се на парчета и се сервира след изстиване и поемане на сиропа.

26230105 1563385280364167 8933185668139551650 n

Препоръчваме ви още:

Коко в кухнята на шеф Манчев или най-вкусният домашен бургер

Две чудни гръцки рецепти за сладки

Бързи мъфини и банички

Последно променена в Петък, 19 Януари 2018 14:01

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам